Θ Plus

Ανακαλύφθηκε γαλαξίας με το πιο μακρινό οξυγόνο στο σύμπαν

Αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα πολύ μακρινό γαλαξία, όπου εκτιμάται ότι άρχισαν να σχηματίζονται άστρα απρόσμενα νωρίς, μόλις 250 εκατομμύρια χρόνια μετά την «Μεγάλη Εκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) που γέννησε το σύμπαν.
Στον ίδιο γαλαξία ανακαλύφθηκε επίσης το πιο μακρινό οξυγόνο που έχει ποτέ ανιχνευθεί στο σύμπαν, σε απόσταση 13,3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Το προηγούμενο ρεκόρ απόστασης οξυγόνου ήταν τα 13,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός από το 2016.
Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια των τηλεσκοπίων ALMA και VLT του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Η διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Τακούγια Χασιμότο του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Ο γαλαξίας είναι ο MACS1149-JD1, ο οποίος -όπως έδειξε η φασματοσκοπική ανάλυσή του- εκπέμπει ένα πολύ αχνό σήμα ιονισμένου οξυγόνου στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Το σήμα αυτό, που ανιχνεύθηκε από τα επίγεια τηλεσκόπια, εκπέμφθηκε πριν από 13,28 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή περίπου 500 εκατομμύρια έτη φωτός μετά το «Μπιγκ Μπανγκ», γεγονός που το καθιστά το πιο μακρινό οξυγόνο που έχει ποτέ παρατηρηθεί από τη Γη.
Η παρουσία αυτού του οξυγόνου είναι ένα σαφές σήμα ότι ήδη πολύ νωρίτερα είχαν αρχίσει να δημιουργούνται και να πεθαίνουν άστρα σε αυτό το γαλαξία. Το οξυγόνο δημιουργείται μόνο μέσα στα άστρα και στη συνέχεια, όταν τα άστρα πεθαίνουν με εκρηκτικό τρόπο ως «σούπερ-νόβα», αυτό απελευθερώνεται σε μεσοαστρικά νεφελώματα αερίων στους γαλαξίες, μαζί με άλλα στοιχεία όπως ο άνθρακας και το άζωτο.
Αναλύοντας το φως το μακρινού γαλαξία, οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι πολλά άστρα του είχαν ήδη ηλικία 300 εκατομμυρίων ετών και εκτίμησαν ότι η αστρογένεση στον MACS-1149-JD1 είχε πιθανότατα ξεκινήσει, όταν το σύμπαν ήταν μόλις 250 εκατομμυρίων ετών.

Είναι απροσδιόριστη η διάρκεια της περιόδου μετά το «Μπιγκ Μπανγκ», κατά την οποία δεν υπήρχαν καθόλου άστρα στο σύμπαν, συνεπώς δεν υπήρχε ούτε οξυγόνο. Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα στην αστρονομία είναι πότε ακριβώς δημιουργήθηκαν τα πρώτα άστρα, μια εποχή που ρομαντικά αποκαλείται και «κοσμική αυγή», καθώς διαλύθηκε το έως τότε σκοτάδι των γαλαξιών με το πρώτο φως των άστρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Share
Ετικέτες: γαλαξίαςοξυγόνο

Πρόσφατα άρθρα

Eργαστήρι με θέμα τη διαχείριση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Θεσσαλίας σε συνεργασίας με δομές της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ

Την Τρίτη 5η Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε δια ζώσης εργαστήρι με θέμα τη διαχείριση συγκρούσεων στο χώρο…

5 Δεκεμβρίου 2023

Επιχορήγηση

Με το ποσό των 20.000 ευρώ θα επιχορηγηθεί έκτακτα το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του…

5 Δεκεμβρίου 2023

Κάλεσμα από το ΚΚΕ (μ-λ) στο συλλαλητήριο ενάντια στην κατασκευή πλατφόρμας LNG

Στο συλλαλητήριο ενάντια στην κατασκευή πλατφόρμας LNG που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9/12 στις 12:30,…

5 Δεκεμβρίου 2023

Παράταση

Μέχρι 30 Ιουνίου 2024 παρατάθηκε το «καλάθι του νοικοκυριού», σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του…

5 Δεκεμβρίου 2023

Λάρισα: Αναβίωσε στο Εφετείο η υπόθεση της διπλής δολοφονίας στη Μακρινίτσα

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας ξεκίνησε σήμερα η δίκη σε δεύτερο βαθμό του 35χρονου σήμερα…

5 Δεκεμβρίου 2023

Εκτός

Εκτός του καλαθιού των Χριστουγέννων μένουν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, καθώς με νεότερη ανακοίνωση…

5 Δεκεμβρίου 2023