Άρθρα

Ανακαινίσεις κτιρίων, μια ανάγκη που έγινε μόδα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ,
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έντονα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και ευρύτερα στη Μαγνησία το φαινόμενο των ανακαινίσεων οικιακών και επαγγελματικών χώρων.
Η δεκαετής οικονομική κρίση μείωσε τα εισοδήματα, ενώ οι τράπεζες περιόρισαν τη διάθεση στεγαστικών δανείων ή όταν αυτό γινόταν, προϋπόθετε αυστηρούς όρους.
Επομένως η αγορά μιας νέας κατοικίας, όνειρο για χρόνια της ελληνικής οικογένειας, έπρεπε να δώσει τη θέση της σε μια άλλη επιλογή που θα ήταν άμεση, επίσης αποτελεσματική και πολύ λιγότερο κοστοβόρα.
Και οι ανακαινίσεις και οι ανακατασκευές αποτέλεσαν για πολλούς μια σημαντική λύση. Μέσα στον πολεοδομικό ιστό ανακαινίστηκαν πολλές και λιγότερο παλιές κατοικίες είτε πρόκειται για διαμερίσματα είτε για μονοκατοικίες, ακόμη και εξοχικά.
Οι κατηγορίες των ανθρώπων που στράφηκαν σε αυτές τις επιλογές, ήταν τέσσερις:
– Πρώτον, οι ιδιοκτήτες που ήθελαν να έχουν οι ίδιοι μια μόνιμη στέγη. Αντί να αγοράσουν καινούριο σπίτι, ανακαίνισαν αυτό που διέθεταν για να καλυφτεί η στεγαστική τους ανάγκη.
– Δεύτερον, οι ιδιοκτήτες οι οποίοι ανακαίνισαν το ακίνητό τους για να το ενοικιάσουν και να αντλήσουν ένα εισόδημα.
– Τρίτον, οι ιδιοκτήτες που ανακατασκεύασαν την παλιά κατοικία για να την εντάξουν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
– Τέταρτον, ιδιοκτήτες που ανακαίνισαν τις επαγγελματικές τους στέγες για να τις μισθώσουν.
Η εμπειρία δείχνει ότι και στις τέσσερις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες βγήκαν κερδισμένοι, καθώς, διαθέτοντας ένα κεφάλαιο που σε γενικές γραμμές είναι προσιτό, μπόρεσαν να προσθέσουν στην περιουσιακή τους κατάσταση ένα ακίνητο που τους προσφέρει εισόδημα, που καλύπτει στεγαστικές ανάγκες και γενικότερα δημιουργεί προστιθέμενη αξία.
Οι ανακαινίσεις, όμως των κτιρίων πρέπει να ανταποκρίνονται σε τρεις άξονες. Βασικά το κτίριο θα πρέπει να αναβαθμιστεί, πρώτον ενεργειακά, δεύτερον αισθητικά και τρίτον και σημαντικότερο στατικά.
Οι μηχανικοί που αναλαμβάνουν να εκπονήσουν εργασίες ανακαίνισης ή ανακατασκευής ενός κτιρίου, οφείλουν να ανταποκριθούν και στους τρεις άξονες.
Τηρώντας τον σεβασμό στο αστικό περιβάλλον είναι σημαντικό οι ανακαινίσεις να έχουν ενεργειακό χαρακτήρα, ώστε και οι διαμένοντες στο σπίτι να είναι ωφελημένοι από πολλές απόψεις (εξοικονόμηση χρημάτων από μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ευχάριστη αίσθηση διαμονής στον χώρο) ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής που ήδη διανύουμε. Παράλληλα η αισθητική αναβάθμιση ενός ακινήτου είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για τους ενοίκους, όσο και για την αναγέννηση γενικώς του αστικού τοπίου και την βελτίωση του δημόσιου χώρου.
Τέλος η στατική αναβάθμιση μιας ανακαινισμένης κατοικίας εξασφαλίζει μεγαλύτερη σιγουριά και αύξηση της ηλικίας του ακίνητου.
Οι μηχανικοί με την εμπειρία και τη γνώση τους μαζί με τους συνεργάτες των τεχνικών τους γραφείων είναι αυτοί, που θα μετρήσουν και θα «φωτογραφήσουν» τους χώρους στα κτίρια που είναι υπό ανακαίνιση, θα εκπονήσουν τις απαραίτητες μελέτες, θα συντάξουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και θα προβούν στις εργασίες ανακατασκευής.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρό σχετικά κόστος ένα ανακαινισμένο ακίνητο αναγεννιέται, μπορεί να μετατραπεί σε ένα κτίριο για όλες τις χρήσεις, να είναι λειτουργικό και ελκυστικό για τους ενοίκους που θα δραστηριοποιούνται σε αυτό και το σίγουρο είναι ότι θα το αγαπήσουν περισσότερο από πριν.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χαλίκια

Χωρίς πίσσα, αλλά με χαλίκια είναι κομμάτια του δρομού. Το σημείο βρίσκεται στην οδό Παγασών…

29 Μαρτίου 2024

Ο Δήμος Βόλου τιμώμενος προορισμός του road show “Choose Greece” και στη Βαρσοβία – Πολωνία.

Με στόχο την ανάδειξη του Βόλου και του Πηλίου ως αυθεντικό προορισμό για ταξιδιώτες, συνεχίζεται…

29 Μαρτίου 2024

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την «LONDON WINE FAIR»

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, που στόχο έχουν την στήριξη των τοπικών…

29 Μαρτίου 2024

Συλλυπητήρια του ΑΣ “Ολυμπιακός Βόλου 1937” για τον Β. Δαμασιώτη

Ο Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937 εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση για τον θάνατο του Βασίλη Δαμασιώτη:…

29 Μαρτίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 830 ευρώ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί…

29 Μαρτίου 2024

Πατερίτσες

Παρατημένες οι ξύλινες πατερίτσες στη Δημ. Γεωργιάδου στο ύψος περίπου της Αθ. Διάκου μέσα σε…

29 Μαρτίου 2024