Τοπικά

Αναιμικό το ενδιαφέρον για την οδική ασφάλεια στα σχολεία της Μαγνησίας

Εκτός σχολικών αιθουσών κρατούν τις δράσεις ενημέρωσης μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου για τον ασφαλή τρόπο χρήσης της μοτοσικλέτας εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία, καθώς ελάχιστο είναι το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής, με μόλις 200 έως και 400 μαθητές τον χρόνο να μαθαίνουν τα μυστικά των δύο τροχών και της προσεκτικής κίνησης για την αποφυγή ατυχήματος, όταν στην Ξάνθη τις παρακολουθούν από 950 έως και 2.000 μαθητές ετησίως. Η προσπάθεια αυτή του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσικλέτας, που έχει εκπροσώπους σε όλη τη χώρα, με την έδρα του να βρίσκεται στον Βόλο, στοχεύει στην ασφαλή είσοδο στην τροχαία κίνηση των νέων ηλικίας 14-17 ετών, με απώτερο σκοπό τη μείωση των τροχαίων, κάτι που σύμφωνα με τον διευθυντή εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Θωμά Κακαδιάρη, έχει επιτευχθεί στην περιοχή της Ξάνθης. Όπως αναφέρει, το ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ ενημερώνει τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες με τη σειρά τους στέλνουν εγκύκλιο στα σχολεία και από εκεί και πέρα είναι στη διακριτική ευχέρεια του Συλλόγου Διδασκόντων, να καλέσει τους εκπαιδευτές, για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα με τον τίτλο «Μοτοσικλετώντας…χαίρομαι!». Οι μαθητές δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον να μάθουν διάφορα πράγματα για τη μοτοσικλέτα από τους ειδήμονες του είδους και οι δύο διδακτικές ώρες περνούν πολύ γρήγορα.

«Η ανάγκη της δράσης προέκυψε από τις αρνητικές στατιστικές που χρόνια τώρα καταγράφουν το πρόβλημα. Το μοτοποδήλατο ή η μοτοσυκλέτα μπορεί να είναι το «εισαγωγικό όχημα» των νέων ανθρώπων στην τροχαία κίνηση και ξέρουμε όλοι ότι τα πρότυπα που προβάλλονται, κάθε άλλο παρά λειτουργούν θετικά, δηλαδή προς την κατεύθυνση της οδικής ασφάλειας. Η δράση παρουσιάζεται ύστερα από αξιολόγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και ετήσια έγκριση του υπουργείου Παιδείας σε Νυκτερινά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα», σημειώνει ο κ. Κακαδιάρης. Έτσι από το 2012 μέχρι σήμερα τα μέλη του Ινστιτούτου επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες, ύστερα από πρόσκλησή τους και παρουσιάζουν το πρόγραμμα «Μοτοσικλετώντας… χαίρομαι». H δράση αυτή τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει παρουσιαστεί σε περισσότερους από 32.000 μαθητές, με τη Μαγνησία να βρίσκεται στα πολύ χαμηλά σε αυτό το επίπεδο… «Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα που ακούσαμε και συζητήσαμε, ήταν οι απόψεις των μαθητών και των καθηγητών για το κράνος και τον ρόλο του στην προστασία του μοτοσικλετιστή. Οι απόψεις των νέων αυτών ανθρώπων είναι πολύ σημαντικές για τον σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής πολιτικής οδικής ασφάλειας. Oι εκπαιδευτικοί των σχολείων δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλεια και αναζητούν κάθε τρόπο, να ενισχύσουν την αντίληψη ασφαλούς χρήσης των μοτοποδηλάτων από τους μαθητές τους. Βοηθούν επίσης, στη βελτίωση του προγράμματός μας, συμμετέχοντας στην αξιολόγησή μας με τις προτάσεις τους». Σε αντίθεση με τη Μαγνησία, όπου υπενθυμίζουμε υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτές και βρίσκονται τα γραφεία του Ινστιτούτου, το πρόγραμμα έγινε αποδεκτό και αγκαλιάστηκε ιδιαίτερα από την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και ειδικά την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Η προσπάθεια τέθηκε υπό την αιγίδα της αντιπεριφέρειας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας φρόντισε επί σειρά ετών οι σχολικές μονάδες της Ξάνθης να συμμετέχουν μαζικά στο πρόγραμμα. Την περίοδο 2013-2014 σε 12 σχολικές μονάδες, το παρακολούθησαν 2.071 μαθητές, την περίοδο 2014-2015 σε 12 σχολικές μονάδες, το παρακολούθησαν 1.960 μαθητές, την περίοδο 2015-2016 σε 11 σχολικές μονάδες, το παρακολούθησαν 1.467 μαθητές, την περίοδο 2016-17 σε 12 σχολικές μονάδες, το παρακολούθησαν 1.041 μαθητές και την περίοδο 2017- 18 σε 9 σχολικές μονάδες, το παρακολούθησαν 950 μαθητές και την περίοδο 2018-19 σε 19 σχολικές μονάδες το παρακολούθησαν 1.773 μαθητές. Ερωτηθείς σχετικά για τον λόγο έλλειψης ενδιαφέροντος από πλευράς τοπικών παραγόντων, ο κ. Κακαδιάρης αρκέστηκε στη φράση της Καινής Διαθήκης «ουδείς προφήτης στον τόπο του»…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το