Τοπικά

Αναγνώριση και χρησιμοποίηση καινοτομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τη Γαλλία

Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με μια εγχώρια επιχείρηση την Polytech συνέλαβαν την ιδέα για την ανάπτυξη μιας συσκευής που θα μπορεί να υπολογίσει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγρών τροφίμων όπως ο καφές, οι χυμοί, η μπύρα και το κρασί, η το γάλα (http://www.polytech.com.gr/commercial%20products/Biolab.pdf?1512297846006) . Πρόκειται για ροφήματα που λίγο πολύ όλοι μας χρησιμοποιούμe στην καθημερινότητα μας, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη που μπορούν να προκύψουν αν η κατανάλωση τους ρυθμιστεί ώστε να λαμβάνουμε την ‘ιδανική’ ποσότητα. Οι έλεγχοι της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφών μπορούν να διεξάγονται από τις αντίστοιχες βιομηχανίες, ωστόσο τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι πανάκριβα και απαιτούν εξειδίκευση για το χειρισμό τους. Σαν αποτέλεσμα ο απλός καταναλωτής ή οι διατροφολόγοι που θα τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τέτοιους ελέγχους. Η συσκευή που αναπτύχθηκε προσφέρει αυτή τη δυνατότητα καθώς είναι πολύ πιο φθηνή και αρκετά εύκολη στη χρήση ( το κόστος απόκτησης της δεν υπερβαίνει τα 1000 ευρώ). Περιλαμβάνει ένα χρωματόμετρο και μια εφαρμογή ο συνδυασμός των οποίων επιτρέπει την αποτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ενός υγρού χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μια σταγόνα του. Με μια επιπλέον εφαρμογή μπορεί να μετρηθεί η αντιοξειδωτική κατάσταση στο αίμα του ανθρώπου βάσει του υπολογισμού των σημαντικών αντιοξειδωτικών του αίματος ( γλουταθειόνη, ουρικό οξύ κλπ) με ειδικές χρωματομετρικές αντιδράσεις που εκτελούνται στα πλαίσια των εφαρμογών του μηχανήματος.

Η προσπάθεια αυτή βραβεύτηκε και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και ενδιαφέρθηκε το Γαλλικό κράτος, και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Caen, το οποίο οργανώνει τον Μάρτιο του 2018 μεγάλη εκδήλωση προώθησης της συσκευής στην Γαλλία , προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν μικρές οινοποιητικές μονάδες, για να ελέγχουν την αντιοξειδωτική δύναμη των οίνων τους.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα υλοποιήσει επίσης ερευνητικό πρόγραμμα στα πλαίσια της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ του υπουργείου Ανάπτυξης , που αφορά την εφαρμογή της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε για την έγκαιρη συγκομιδή και δημιουργία χυμών από Ελληνικά φρούτα με αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα σε διάφορους αγρούς της χώρας μας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι Αμαζόνες μπορεί να υπήρξαν πραγματικά, υποστηρίζει αρχαιολόγος

Στους αρχαιοελληνικούς μύθους, οι Αμαζόνες ήταν τρομερές πολεμίστριες που ζούσαν στα όρια του γνωστού κόσμου.…

25 Μαρτίου 2024

Βραζιλία: Πάνω από 2 εκατ. μολυσμένοι από δάγκειο πυρετό – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλες πόλεις

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανέφερε 2.045.277 κρούσματα δάγκειου πυρετού μέχρι στιγμής το 2024. Από…

25 Μαρτίου 2024

«Ταχυδρομείο των πιγκουίνων»: Αναζητά εργαζόμενους για να… μετρούν πιγκουίνους

Νέους εργαζόμενους ψάχνει το «ταχυδρομείο των πιγκουίνων» με τις αιτήσεις των υποψηφίων να πέφτουν «βροχή».…

25 Μαρτίου 2024

Μόσχα: Συνελήφθησαν δύο άτομα και ο πατέρας τους για την τρομοκρατική επίθεση

Ένας από τους συλληφθέντες για την υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών Crocus City…

25 Μαρτίου 2024

Χειροπέδες σε σωφρονιστικό υπάλληλο και ακόμη 1 για διακίνηση σε φυλακές

Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος και ένας ιδιώτης συνελήφθησαν το πρωί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων…

25 Μαρτίου 2024

Η Αλβανία κερδίζει Σέρβους τουρίστες από την Ελλάδα

H Ελλάδα είναι ο αγαπημένος προορισμός των Σέρβων. Η απόσταση της Χαλκιδικής από τα σερβικά…

25 Μαρτίου 2024