Τοπικά

Ανάγκη για γέφυρες με τον Ελληνισμό της Διασποράς – Απονεμήθηκε βραβείο σε Βολιώτισσα φοιτήτρια Ιατρικής

«Οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει εκτός από επενδυτές να γίνουν και ευεργέτες» τόνισε μεταξύ άλλων χθες σε εκδήλωση του «Κοινού των Μαγνήτων» ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο Queens College της Νέας Υόρκης και διευθυντής του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης του Απόδημου Ελληνισμού στη Νέα Υόρκη κ. Νίκος Αλεξίου.
Η εκδήλωση αφορούσε στον «Ελληνισμό της Διασποράς: Προσφορά και Αξιοποίηση» και διοργανώθηκε από το «Κοινόν των Μαγνήτων», το παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων με έδρα τον Βόλο σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΕΟΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Ο κ Αλεξίου ανέπτυξε το θέμα «Έλληνες της Αμερικής: Ιστορική Διαδρομή και Προοπτικές», που βασίζεται στην πολυετή έρευνα του για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ο ίδιος είπε πως στις ΗΠΑ διαμένουν 1.500.000 Έλληνες. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει μια απογραφή του ελληνισμού της Διασποράς από την Ελλάδα, κάτι που δεν έχει συμβεί. Μάλιστα υπογράμμισε πως οι Έλληνες της Διασποράς μπορούν να συμβάλλουν πολλαπλά στην Ελλάδα η οποία όμως θα πρέπει να αναπτύξει πρωτοβουλίες μέσα από τα θεσμικά όργανα. Από την άλλη και η ομογένεια θα πρέπει να αλλάξει τους θεσμούς της ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ελλήνων δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Οι Έλληνες της διασποράς εκτός από επενδυτές που θα έχουν κέρδος, θα μπορούν να γίνουν και ευεργέτες, όπως έχει αποδείξει το παρελθόν».
Ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων κ. Αχιλλέας Παπαρσένος ανέφερε πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί το δυναμικό των Ελλήνων της Διασποράς και να ενισχυθούν οι δεσμοί με τη μητέρα-πατρίδα.

Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Coventry της Αγγλίας, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Πανεπιστημιακών Δυτικής Ευρώπης και επιμελητής του βιβλίου « Ελληνική Διασπορά στη Δυτική Ευρώπη» κ. Δρ Γιώργος Πετρόχειλος, επισήμανε πως για να γυρίσουν οι Έλληνες της Διασποράς στην Ελλάδα, θα πρέπει να γίνει μια οργανωμένη και κανονική χώρα, όπως συμβαίνει στη Δύση».

Βραβείο σε φοιτήτρια Ιατρικής
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε από το διακεκριμένο μέλος του Κοινού των Μαγνήτων κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής, διευθυντή του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακευτικής εταιρείας Algorithm Therapeutics Inc, βραβείο στη Δέσποινα-Ελένη Κουρκούβελου, που εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το βραβείο αυτό απονεμήθηκε για πέμπτο συνεχές έτος σε αριστούχο μαθητή του Ν. Μαγνησίας, από τον καθ. Ηλιόπουλο και προσφέρει στον βραβευμένο φοιτητή τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί στο κέντρο που ο κ. Ηλιόπουλος διευθύνει στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές του στην Ελλάδα.

Η φοιτήτρια Ιατρικής Δέσποινα-Ελένη Κουρκούβελου που βραβεύθηκε

Το βραβείο, που συνοδεύεται από συμβολικό χρηματικό ποσό, αφιερώνεται φέτος στη μνήμη της Μαρίας Ζουπανιώτη, συζύγου του πρώην προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη και θα αποκαλείται εφεξής «Μαρία Ζουπανιώτη – Κέντρο Συστημικής Βιοϊατρικής UCLA».
Η Δέσποινα-Ελένη Κουρκούβελου αποφοίτησε από το 7ο ΓΕΛ Βόλου και συγκέντρωσε στις περυσινές πανελλαδικές εξετάσεις που συμμετείχε, 19.187 μόρια Πλέον ολοκλήρωσε το πρώτο έτος σπουδών στην Ιατρική. Η ίδια τόνισε πως θα ήθελε να αξιοποιήσει την ευκαιρία με την υποτροφία και να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να κάνει έρευνα. Στον σύντομο χαιρετισμό της, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τον σημαντικό επιστήμονα κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο ενώ πρόσθεσε πως ο κ. Ηλιόπουλος αποδεικνύει περίτρανα πως οι Έλληνες ακόμη και αν είναι μακριά από την Ελλάδα δεν την ξεχνούν, αλλά τη βοηθούν συνεχώς».
Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο ελληνισμός της Διασποράς προσφέρει πράγματα που μπορεί να μην είναι γνωστά στην Ελλάδα, όπως με τη χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες φοιτητές που έρχονται στις ΗΠΑ και κάνουν έρευνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το