Τοπικά

Ανάγκη για αίμα και περισσότερους αιματολόγους στη Μαγνησία 

Την ενίσχυση του προσωπικού του Νοσοκομείου Βόλου σε αιματολόγους και τη μεγαλύτερη προφύλαξη της Μονάδας από διερχόμενους ζητεί μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Μεσογειακής Αναιμίας που προχθές το μεσημέρι έκοψε τη βασιλόπιτα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Η Αλληλεγγύη» για την προσφορά τους και ο αιματολόγος-διευθυντής της Αιμοδοσίας κ. Στέλιος Λαφιωνιάτης, υπεύθυνος και για τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια, για την αδιάλειπτη και ανιδιοτελή προσφορά του στους πάσχοντες από άτομα με μεσογειακή αναιμία.
Το βραβείο από τους εθελοντές αιμοδότες παρέλαβε ο πρόεδρος της «Αλληλεγγύης» κ. Ιγνάτιος Γελαγώτης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Μπουκώρος και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Μποντού -Τοκαλή. Επίσης με επιστολές που απέστειλαν χαιρέτησαν την εκδήλωση η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου, ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Μεϊκόπουλος και η κ. Χρυσοβελώνη που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να παραβρεθούν.
Στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας παρακολουθούνται 160 άτομα με β-Θαλασσαιμία, Δρεπανοκυτταρική Νόσο και άλλες Αιμοσφαιρινοπάθειες, εκ των οποίων οι 80 μεταγγίζονται τακτικά κάθε 15-20 ημέρες

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δέσποινα Λουκάκη τόνισε πως «μέσα στους στόχους είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προσφορά αίματος. Γι’ αυτό τον λόγο και τιμήσαμε τον πρόεδρο των εθελοντών αιμοδοτών κ. Ιγνάτιο Γελαγώτη για τον μεγάλο αγώνα που κάνει εδώ και χρόνια, ώστε να εξασφαλίζονται στα άτομα με μεσογειακή αναιμία οι απαιτούμενες μονάδες αίματος. Μάλιστα το 85% που λαμβάνονται από τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών προσφέρεται για την κάλυψη ατόμων του συλλόγου μας. Επίσης τιμήσαμε και τον διευθυντή της Μονάδας κ. Λαφιωνιάτη γιατί παρά τις αντίξοες συνθήκες προσφέρει πολύ σημαντικό έργο στην κάλυψη των αναγκών μας».
Για τα ζητήματα που απασχολούν τον σύλλογο η κ. Λουκάκη είπε ότι «έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους γιατρούς και εργαζόμενους του Νοσοκομείου και πιστεύουμε ότι «το «Αχιλλοπούλειο» θα πρέπει να ενισχυθεί τόσο σε προσωπικό αιματολόγων γιατρών, όσο και σε νοσηλευτές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μόνο αιματολόγοι που καλύπτουν ανάγκες των Μονάδων Αιμοδοσίας και Μεσογειακής Αναιμίας, αντιμετωπίζουν τις ανάγκες όλων των αιμοτολογικών ασθενών. Παράλληλα θα πρέπει η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας να προφυλαχθεί περισσότερο, καθώς αυτή τη στιγμή οι πόρτες είναι ανοικτές και διάφορα άτομα, όπως συνοδοί ασθενών από άλλες Κλινικές, εισέρχονται μέσα με τον κίνδυνο ο μεταγγιζόμενος να προσβληθεί από κάποια λοίμωξη. Αυτά τα ζητήματα τα έχουμε θέσει στη διοίκηση του Νοσοκομείου».

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του Συλλόγου κ. Ευδοξία-Ειρήνη Φρατζή επισήμανε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, είναι η έλλειψη αίματος και λιγότερο η συμμόρφωση των πασχόντων στις εξατομικευμένες θεραπείες που ακολουθούν».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το