Τοπικά

Αναγκαία η αυτοφροντίδα για τη γυναίκα – Μηνύματα για τους πολλαπλούς της ρόλους

 

Μηνύματα για τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής πέρασαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, όπου επισημάνθηκαν και οι δυσκολίες αναφορικά με τα διαμορφωμένα στερεότυπα σχετικά και με τη γυναίκα αστυνομικό.
Η ψυχολόγος Μαίρη Μπακατσέλου ανέφερε πως δέχθηκαν την πρόσκληση του «Θαύματος» και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, ώστε να μιλήσουν για τα γνωρίσματα της εποχής αναφορικά με τη γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα. Παράλληλα ανέπτυξαν ορισμένες πρακτικές για το πώς μπορεί η γυναίκα να φροντίζει τον εαυτό της, το οποίο είναι σημαντικό ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στους πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους της. Όπως επισήμανε η κ. Μπακατσέλου το κυρίαρχο μήνυμα είναι ότι θα πρέπει η γυναίκα να απολαμβάνει της φροντίδας, γιατί πρόκειται για ένα άτομο το οποίο φροντίζει και αυτό με τη σειρά του τους υπόλοιπους, ενώ θα πρέπει να επιδεικνύει αλληλεγγύη με άτομα του ίδιου φύλου. Η λεγόμενη αυτοφροντίδα, σημείωσε, θα πρέπει να υλοποιείται με διάφορους τρόπους, τόσο σωματικούς, πνευματικούς, όσο και ψυχικούς. Κάλεσε δε να απευθύνεται σε δομές ψυχικής υγείας σε περίπτωση που δυσκολεύεται συναισθηματικά, γιατί μέσα από τη γυναίκα σε μεγάλο βαθμό περνά και η ανάπτυξη των παιδιών. «Υπάρχουν ακόμη εργασιακές διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, σε Ελλάδα και Ευρώπη και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα επ’ αυτού από το πολιτικό σύστημα» κατέληξε.
Από την πλευρά της η κοινωνιολόγος Γιούλη Μητροπούλου αναφέρθηκε στα στερεότυπα που υπάρχουν σχετικά με τη μητρότητα. Όπως εξήγησε στην εποχή μας η μητρότητα έχει χαρακτηριστεί ως αυτοσκοπός και ο απόλυτος προσδιορισμός μιας γυναίκας, κάτι που δεν ισχύει, καθώς η μητρότητα αποτελεί επιλογή. «Όπως προβάλλεται η μητρότητα είναι σαν να σου λέει ότι πρέπει να είσαι με το παιδί σου όλη τη μέρα, να του καλύπτεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες του στο απόλυτο, να θυσιάζεις τις δικές σου ανάγκες και γενικά να υπάρχεις λόγω του παιδιού σου. Αυτό, όμως, δεν είναι σωστό, γιατί η μητέρα καλείται να παίξει και άλλους ρόλους, και έτσι θα πρέπει να απενοχοποιηθεί και στο κομμάτι αυτό, Ταυτόχρονα στη σχέση της μητέρας με το παιδί θα πρέπει να μπει και ο πατέρας, ο οποίος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Η απουσία του ή η παρουσία του είναι καίριας σημασίας στη διαμόρφωση προσωπικότητας του παιδιού» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανταπόκριση στο κάλεσμα
Η επικεφαλής της φιλανθρωπικής δράσης «Θαύμα» Νίκη Πρίντζου επισήμανε πως συμμετείχαν στην εκδήλωση ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αστυνομίας για να παρουσιάσουν την εκστρατεία που έχουν αρχίσει εδώ και έξι μήνες με θέμα «Η γυναίκα σήμερα». Στο πλαίσιο αυτό έχουν δημιουργηθεί 5 ομάδες αποτελούμενες από ψυχολόγους, διαιτολόγους, και ανθρώπους που στηρίζουν το όλο αυτό εγχείρημα.

Δίπλα στη γυναίκα η αστυνομία
Ο Στέφανος Καρκάλης, πρόεδρος της τοπικής διοίκησης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, ανέφερε πως σε συνεργασία με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας διοργάνωσαν μια ημερίδα για τη γυναίκα και ιδίως για τον ρόλο της στην Αστυνομία. Σημείωσε πως η γυναίκα έχει πολλούς ρόλους, τόσο στο οικογενειακό, όσο και στο επαγγελματικό της περιβάλλον, με αρκετές απαιτήσεις, με τις υψηλότερες από αυτές να μπαίνουν από την ίδια. Παράλληλα, όπως είπε, σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογία και η ημερίδα διεξήχθη για να στηριχθεί η γυναίκα και να περάσει το μήνυμα ότι η αστυνομία βρίσκεται δίπλα της και ότι μπορεί να τα πάει ακόμη καλύτερα.

Στυλοβάτης της οικογένειας
Ο Κυριάκος Κυργιέρης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, τόνισε ότι είναι αρωγοί στην ημερίδα, καθώς η γυναίκα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και στυλοβάτη της οικογένειας. Καταλήγοντας ανέφερε πως η γυναίκα αστυνομικός δίνει μάχη καθημερινά για να δείξει ότι δεν αποτελεί ένα αδύναμο ον, όπως νομίζαμε στερεοτυπικά στο παρελθόν, κάτι που το αποδεικνύει μέσα από τις πράξεις της, και τα χτυπήματα κατά του εγκλήματος που καταφέρει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το