Πολιτισμός

«Αναφορές στα Μικρασιατικά μου» του Αθ. Καραθανάση – Εκδήλωση χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας 

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας η εκδήλωση με θέμα «Αναφορές στα Μικρασιατικά μου – συγγραφή του Αθαν. Ε. Καραθανάση», που εντάσσεται στον καθιερωμένο ετήσιο θεσμό «Μικρασιατικά 2018», και διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» και την ομάδα ΧΕΝ Βόλου σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Αθανάσιος Καραθανάσης τόνισε ότι «είναι ένα βιβλίο γραμμένο περισσότερο με το συναίσθημα όπου αποτυπώνεται μεγάλο μέρος της ιστορίας της Μικράς Ασίας και ιδίως των δυτικών μικρασιατικών παραλίων. Είναι γραμμένο όχι για τους μυημένους, αλλά για τον απλό κόσμο, ώστε να έχει μία γνωριμία με αυτόν τον ευρύ χώρο της Μικράς Ασίας, με τις πίκρες, με την περηφάνεια μαζί, με ό,τι άφησαν οι δικοί μας εκεί, αλλά και ό,τι έμεινε. Αναφέρονται οι περιπέτειες ορισμένων προσώπων που μετείχαν αυτής της μεγάλης και αναπάντεχης καταστροφής, όπως ο στρατηγός Αθανάσιος Φράγκος, ο οποίος ήταν ο διοικητής της 1ης Μεραρχίας των Θεσσαλών, που έσωσε χιλιάδες Μικρασιατών, αλλά και ένας ταπεινός κληρικός, ο Άσα Τζένινγκς».

«Όταν η Ελλάδα πάει να σηκώσει κεφάλι, όπως στη συνθήκη των Σερβών, που δημιουργήθηκε η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, η Ευρώπη μας έβαλε στο κιβούρι μας. Το ίδιο δεν έγινε και στην Κύπρο το 1974 με την τουρκική εισβολή; Το ίδιο δεν συμβαίνει και τώρα με τα ποικίλα μνημόνια; Μας φόρτωσαν με λάθη, κάναμε λάθη, αλλά αυτή η σκληρή τιμωρία της Ευρώπης είναι μία επανάληψη των δεινών της πατρίδας και εξαιτίας των λαθών μας» σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Η κ. Άννα Πετσιάβα-Παπανικολάου, φιλόλογος και πρόεδρος της Εστίας «Ίωνες», ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, πολυποίκιλο το περιεχόμενό του και είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και στα γεγονότα της μικρασιατικής γης με σημαντικούς και πολλούς σταθμούς».

Από την πλευρά της η κ. Πηνελόπη Παπαθανασίου, δικηγόρος, πρόεδρος της ΧΕΝ, τόνισε πως «μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1923 η ΧΕΝ Αθηνών ιδρύθηκε από Σμυρνιές προερχόμενες από τη Μικρά Ασία με σκοπό να ξαναεπανδρώσουν τις οικογένειές τους, να αποκτήσουν γνώσεις, να καλύψουν ψυχολογικά τραύματα τα οποία φέρανε από τις περιοχές εκεί και να μπορέσουν να λειτουργήσουν αρμονικά μέσα στον δικό τους χώρο». Η ίδια ανέφερε πως ο κ. Καραθανάσης έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη συγγραφή και στην αναφορά της Μικράς Ασίας, της Θράκης και της Μακεδονίας.

Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον κ. Αλέξανδρο Δημητρόπουλο, φιλόλογο, πρ. γυμνασιάρχη, με θέμα «Μικρά Ασία χαίρε – στα όρια των επτά εκκλησιών της Αποκαλύψεως», από τον κ. Ιωάννη Μουρέλο, καθηγητή της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο ΑΠΘ, με θέμα «Οι θέσεις της Γαλλίας με την Κεμαλική Τουρκία και οι επιπτώσεις τους στην έκβαση της Μικρασιατικής Εκστρατείας».
Την επιμέλεια και προβολή εικόνων ανέλαβε η κ. Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, γεν. γραμματέας της Εστίας «Ίωνες», ενώ συντόνισε η κ. Ελένη Σεφεριάδου-Πρίντζου, καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας και μέλος των «Ιώνων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το