Κατηγορίες: Ελλάδα

Αναδρομική «βόμβα» στα δημόσια ταμεία: 670 εκατ. αποζημίωση για εργαζόμενους Stage

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν πολλοί κρατικοί φορείς για να πληρώσουν αναδρομικά την εργασία που τους παρείχαν χιλιάδες νέοι μέσα από προγράμματα stage και συμβάσεις μαθητείας του ΟΑΕΔ, καθώς η δικαίωση των εργαζομένων μετά από προσφυγή στα δικαστήρια, ανοίγει νέες πληγές στο δημόσιο μετά από το μπαράζ ομαδικών αγωγών και το γεγονός ότι οι συμβάσεις μαθητείας υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιδικάστηκαν 170.000 ευρώ ως διαφορά αποδοχών.

Μετά από προσφυγή επτά ατόμων, το Εφετείο έκρινε ότι οι συμβάσεις μαθητείας υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου γι’ αυτό και επιδίκασε περίπου 170.000 ευρώ ως διαφορά αποδοχών, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής».

Η απόφαση του Εφετείου Αθηναίων δικαίωσε εργαζόμενους σε Περιφερειακό Νοσοκομείο και εάν η απόφαση επεκταθεί στους 130.000 που συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά το ποσό για την αποζημίωσή τους φτάνει τα 670 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει της απόφασης, οι συμβάσεις μαθητείας αποσκοπούσαν κυρίως στην παροχή εργασίας και όχι στην εκπαίδευση, οπότε στην πραγματικότητα υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δούλεψαν σε τέτοια προγράμματα θα έπρεπε να αμείβονται με υψηλότερες αμοιβές,  ενώ παράλληλα θα έπρεπε να εισπράττουν και τα νόμιμα επιδόματα εορτών, αδείας και την προσαύξηση από τυχόν εργασία σε Κυριακές, αργίες, νύχτες κλπ.

Η νομολογιακή γραμμή που ξεκίνησε να χαράζει ο Άρειος Πάγος γύρω από την έννοια των συμβάσεων μαθητείας έχει οδηγήσει σε μπαράζ ομαδικών αγωγών από χιλιάδες εργαζομένους που διεκδικούν αναδρομικά διαφορές αποδοχών.

Το Εφετείο της Αθήνας, σε υπόθεση που δίκασε στα τέλη του 2014, εξέδωσε απόφαση – σταθμό, δικαιώνοντας εργαζόμενους σε Περιφερειακό Νοσοκομείο στη βόρεια Ελλάδα, καθώς έκρινε ότι στην πραγματικότητα δεν απασχολήθηκαν με συμβάσεις μαθητεία, αλλά προσέφεραν εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου και γι’ αυτό επιδίκασε σε 7 άτομα περίπου το ποσό των 170.000 ευρώ, με τους νόμιμους τόκους, ως διαφορά αποδοχών που έπρεπε να είχαν εισπράξει ο καθένας για ένα 18μηνο (μέχρι τα τέλη του 2010).

Η Δικαιοσύνη δέχεται ότι είναι η μόνη αρμόδια για να προσδιορίσει ποιο είναι το αληθινό περιεχόμενο μιας εργασιακής σύμβασης,με βάση τα πραγματικά δεδομένα κάθε περίπτωσης, ανεξάρτητα από το πώς την χαρακτηρίζουν σύμβαση εργοδότης και εργαζόμενος στο σχετικό συμφωνητικό.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Αυτός είναι ο πιο όμορφος πρίγκιπας της Ευρώπης»

Ο κόσμος προχωρά, αλλάζει, αλλά για κάποιους ο θεσμός της βασιλείας έστω και για λόγους…

29 Μαρτίου 2024

Τσελέντης κατά Παπαδόπουλου για τον σεισμό στις Στροφάδες: Νισάφι πια με αυτόν τον συνταξιούχο φυσιογνώστη

Ο διπλός σεισμός που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (29/3) στην Ηλεία και η λανθασμένη…

29 Μαρτίου 2024

Χειμάρρα: Διορισμός νέου δημάρχου εν μέσω εντάσεων – Πυρ και μανία οι κάτοικοι κατά του νέου Περιφερειάρχη

Με εντάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Χειμάρρας κατά την οποία…

29 Μαρτίου 2024

«Πληγή» η υπογεννητικότητα – Απογοητευτικά τα στοιχεία για την Ελλάδα

Το μικρότερο αριθμό γεννήσεων, από την ημέρα που άρχισε να καταμετράται ο ελληνικός πληθυσμός είχε…

29 Μαρτίου 2024

ΑΠΘ: Θύμα εκφοβισμού η κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών

Την αμέριστη συμπαράστασή της στο πρόσωπο της Κοσμήτορος της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Χαράς…

29 Μαρτίου 2024

Μέτρα μείωσης του κόστους λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν απαραίτητη, κυρίως για την ενίσχυση…

29 Μαρτίου 2024