Οικονομία

Αναδρομικά ραβασάκια-σοκ για 360 χιλ. ασφαλισμένους με εισφορές 7 μηνών

Aναδρομικό σοκ για εισφορές που δεν επέβαλε ο ΕΦΚΑ αλλά και για μειώσεις συντάξεων που δεν εφαρμόστηκαν, παρότι αποφασίστηκαν, έρχεται από τον επόμενο μήνα.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, πάνω από 360 χιλιάδες ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν αναδρομικά τις εισφορές του α’ εξαμήνου, ενώ χιλιάδες συνταξιούχοι που ξεπερνούσαν το πλαφόν των 2.000 ευρώ μικτών μηνιαίων αποδοχών θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τη μη έγκαιρη περικοπή της σύνταξής τους!

Η αποτυχία του συστήματος προκύπτει και από τη χαμηλή εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ που φθάνει πλέον το 38%, εξαφανίζοντας το πλεόνασμα των πρώτων μηνών και δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα 60 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση είχε επιλέξει το 2016 την αύξηση των εισφορών, υποτίθεται για να προστατεύσει τις συντάξεις και να βάλει έσοδα στα Ταμεία. Τώρα όμως αποδεικνύεται ότι και τις εισφορές αύξησε και τις συντάξεις πετσοκόβει, αλλά και τα έσοδα των Ταμείων συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες για τον επόμενο γύρο μειώσεων.

Ολα αυτά είναι συνέπεια της ελλιπούς οργάνωσης του ΕΦΚΑ από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και του γεγονότος ότι η οικονομία, κατά τα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι καθηλωμένη στην ύφεση, δεν δημιουργεί εισοδήματα και ασφαλιστικές εισφορές.

Ποιους αφορά
1.Είναι νέοι επαγγελματίες με έναρξη ή αλλαγή νομικής μορφής εταιρείας από 1ης/1/2017. Μέχρι και τον Ιούνιο ο ΕΦΚΑ δεν τους… ενόχλησε με εισφορές αλλά φαίνεται να τις ετοιμάζει για τον Ιούλιο και μάλιστα θα είναι μαζεμένες για επτά μήνες.

2. Είναι επιστήμονες (γιατροι, μηχανικοί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί). Έρχονται αναδρομικές εισφορές επταμήνου για επικουρικό και εφάπαξ με 4% ως 11-11,5%, ειφοράς επί εισοδήματος, πέραν του 26,95% που ήδη πληρώνουν από την αρχή του έτους.
.
3.Είναι συνταξιούχοι με αποδοχές από μία σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ ή από πολλές συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ. Μπορεί να αφορά περίπου 84.000 συνταξιούχους που μαζί με την ΗΔΙΚΑ έχουν αποδοχές από μία ή περισσότερες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, πλην όμως το σοκ που τους περιμένει από το υπ. Εργασίας θα είναι ισχυρόταττο, γιατί το πλαφόν συντάξεων στις 2.000 ή 3.000 ευρώ δεν έχει εφαρμοστεί λόγω αδυναμίας στον υπολογισμό των ποσών που θα αφαιρούνται από τις υψηλές αυτές συντάξεις.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το