Οικονομία

Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρων: Ξεκινά δικαστικό θρίλερ

Νέο δικαστικό θρίλερ ξεκινά το 2021 με τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων. Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου δικάζεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή Συνταξιουχικών Οργανώσεων που ζητούν να ακυρωθεί η κυβερνητική φόρμουλα και να καταβληθούν τα χαμένα αναδρομικά από τα δώρα και τις επικουρικές.

Το αργότερο μέσα σε ένα τετράμηνο θα βγει η απόφαση επειδή είναι θέματα που έχουν κριθεί, δηλώνει ο Λουκάς Αποστολίδης, δικηγόρος που χειρίζεται την αγωγή των συνταξιούχων. Στις 14 Ιανουαρίου αντίστοιχη «μάχη» δίνεται και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους Δημοσίου. Από την έκβαση των εν λόγω υποθέσεων θα κριθεί αν και κατά πόσο η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλλει νέο γύρο αναδρομικών. Υπενθυμίζεται πως όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά για τη κύρια σύνταξή τους «έσβησαν» με την καταβολή αξιώσεις για επικούρηση και δώρα.

«Η κρίση του ΣτΕ θα είναι πιλότος για όλες τις δίκες που θα ακολουθήσουν για τους 600.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει. Το αν θα επεκταθεί σε όλους είναι πολιτική απόφαση», εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Τα αναδρομικά που δεν δόθηκαν και μπαίνουν τώρα στην κρίση του ΣτΕ αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ καθώς δυνητικά αφορούν 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Αφορούν και τους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Είναι τα κατηργημένα δώρα, δηλαδή 800 ευρώ για όλους, αλλά και οι μειώσεις του 2012 στις επικουρικές, για ένα 11μηνο.
Το ΣτΕ μπορεί να θέσει φραγμό και να δικαιώσει μόνο όσους έχουν προσφύγει δικαστικά. Σε κάθε περίπτωση, όποιο κι αν είναι το εύρος της δικαίωσης, αν αυτή προκύψει, θα πυροδοτήσει μια νέα δημοσιονομική βόμβα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το