Τοπικά

Αναδρομικά δημοτικά τέλη για τα αδήλωτα τετραγωνικά – «Πονοκέφαλος» για εκατοντάδες ιδιοκτήτες στον Βόλο

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στον Βόλο, που καλούνται μέχρι τις 29 Νοεμβρίου να δηλώσουν οικειοθελώς τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών τους με βάση το Ε9 και όχι τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, προκειμένου να υπολογιστούν τα νέα δημοτικά τέλη. Παράλληλα, αντιδρούν και στο γεγονός ότι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά σε βάθος πενταετίας τη διαφορά που θα προκύψει στα δημοτικά τέλη, ενώ να αναφερθεί ότι το ποσό που θα καταλογισθεί, μπορεί να πληρωθεί μέσω ρύθμισης.

Όπως αναφέρουν ιδιοκτήτες ακινήτων «έχουν ενημερωθεί ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο τα δημοτικά τέλη θα υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των οικιών που έχουν δηλωθεί στο Ε9, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ δέχεται ηλεκτρολογικά σχέδια με λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. Στον Δήμο Βόλου η σχετική προθεσμία όπως ενημερωθήκαμε από το Γραφείο Προσόδων είναι μέχρι τις 29 Νοεμβρίου για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων, αλλά μας ενημέρωσαν ότι θα χρεωθούμε αναδρομικά τα τέλη που θα προκύψουν για την τελευταία πενταετία. Το ποσό θα είναι μεγάλο ακόμη και για έναν ηλικιωμένο που έχει ένα σπίτι 60 τετραγωνικών μέτρων και είναι δηλωμένο στη ΔΕΗ 35τ.μ. Δώσαμε αγώνα για να μπούμε στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και τώρα θέλουν να μας επιβαρύνουν με ένα ακόμη μεγάλο ποσό. Να δοθεί παράταση τουλάχιστον από τον Δήμο Βόλου μέχρι τον Ιανουάριο» προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Αρ. Σαββάκης ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «πραγματικά η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων λήγει στις 29 Νοεμβρίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προλάβουν και την προθεσμία των 120 δόσεων, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ως προς τις προθεσμίες, αν δεν υπάρξει απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών. Όσο για την αναδρομική καταβολή σε βάθος πενταετίας αυτό προβλέπεται από το υπουργείο Εσωτερικών» προσέθεσε ο ίδιος.

Αντιδρά και η ΠΟΜΙΔΑ
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του προέδρου της Στρ. Παραδιά να καθορίσει μία συγκεκριμένη προθεσμία οικειοθελούς δήλωσης των εμβαδών των χώρων αυτών από τους ιδιοκτήτες τους στους Δήμους, χωρίς αναδρομικές χρεώσεις, πρόστιμα, κ.λπ. ώστε να αρχίσει η άμεση συνείσπραξή τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Μάλιστα, η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει συνάντηση με τον Τάκη Θεοδωρικάκο για την επίλυση των προβλημάτων, που αφορούν στα δημοτικά τέλη αδήλωτων εμβαδών «νομιμοποιημένων» ακινήτων.

Επανακαταμέτρηση
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές του 2020 οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα «ξαναμετρήσουν» τα τετραγωνικά των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο Ε9 οι φορολογούμενοι.
Μάλιστα, τους επόμενους μήνες σχεδιάζεται ένα εκτεταμένο πλέγμα διασταυρώσεων και επαληθεύσεων των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων και εισοδημάτων προκειμένου να υπολογιστούν σωστά μια σειρά φόρων και τελών που συνδέονται με την επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας.
Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα προκύψουν έξτρα έσοδα 60εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Μεταξύ αυτών, πρώτος και καλύτερος ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, όπως άλλωστε και τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και ακίνητης περιουσίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το