Οικονομία

Αναδρομικά: Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Διευκρινίσεις σχετικά με τα αναδρομικά και την καταβολή τους στους δικαιούχους – συνταξιούχους έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους. Θα δοθεί το συντομότερο δυνατόν, το πότε, θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στην ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο για ένα «ρεαλιστικό καλάθι». Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι εξής:

-τις μειώσεις των φόρων, παροδικές ή μόνιμες,
-τη στήριξη της οικονομίας και κοινωνίας, επιχειρήσεων και εργαζόμενων εν μέσω της υγειονομικής κρίσης
-και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Έχουν γίνει συζητήσεις και στα τρία πεδία και υπάρχει δυνατότητα συστηματικής ενίσχυσης και των τριών πυλώνων το πότε θα γίνει η εκροή των πόρων εξαρτάται από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, εμείς πάντως ως υπουργείο Οικονομικών μπορούμε να ενισχύσουμε και τους τρεις αυτούς πυλώνες μέσα στο 2020» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Μιλάμε για επανάληψη, επέκταση, εμπλουτισμό και διεύρυνση των μέτρων», σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά τα αρακάτω μέτρα:

-την επέκταση του προγράμματος αναστολής εργασίας για συγκεκριμένους κλάδους για ένα μήνα
-το πρόγραμμα «Συνεργασία» μέχρι τέλος του έτους,
-νέο πρόγραμμα για εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό
-ειδική πρόβλεψη για καλλιτέχνες και ξεναγούς,
-προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας για την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ που θα δίνει και σε άλλες επιχειρήσεις στη δυνατότητα να αντλήσουν πόρους.

Μείωση της φορολόγησης
Για τη μείωση της φορολόγησης ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για μέτρα που πάρθηκαν μέσα στην κρίση όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ο περιορισμός της προκαταβολής φόρου, που μείωσε τα έσοδα από τη φορολόγηση εν μέσω κρίσης κατά 2 δισ. ευρώ, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 38 δισ. ευρώ «όσα είχαμε στην αρχή της υγειονομικής κρίση» ενώ σταδιακά θα προστεθούν και οι πόροι από το ΕΣΠΑ, από άλλα προγράμματα και από το νέο έτος σταδιακά και από το ταμείο Ανάκαμψης.

Ταμείο Ανάκαμψης
Σε ότι αφορά το ταμείο Ανάκαμψης δήλωσε ότι το σχετικό σχέδιο υποβολής θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο και εξήγησε ότι ο στόχος είναι τα χρήματα να δοθούν στους αδύναμους μέσω από αναπτυξιακές πολιτικές και διορθωτικές αλλαγές. Σε σχέση με την ύφεση που ανακοινώθηκε έκανε λόγο για τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Διευκρίνισε πάντως ότι το Α΄ εξάμηνο του 2020 είχαμε ύφεση 7,9% όταν ο Μέσος Όρος στην Ευρώπη ήταν 9,3%, ενώ οι χώρες του Νότου παρουσίασαν μεγαλύτερη ύφεση. Ιταλία 11,7%, Γαλλία 12,3%, Ισπανία 13,1%, Πορτογαλία 9,3%. «Με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε τους υπολογισμούς μας που είχαμε κάνει τον περασμένο Απρίλιο για ύφεση 8%» υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας χωρίς όμως αυτό να είναι οριστικό.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το