Τοπικά

Ανάδειξη του έργου των Γυναικείων Συνεταιρισμών την Κυριακή στο πάρκο του Αγ.Κωνσταντίνου

Αύριο Κυριακή 28 Μαΐου από τις 11.00 το πρωί έως 22.00 το βράδυ, στην παραλία του Βόλου, στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός και το «Κίνημα Πολιτών- καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» και σκοπό έχει να κάνει γνωστό στο κοινό της πόλης μας, τις δράσεις, τα προϊόντα και τους παραδοσιακούς τρόπους προετοιμασίας και κατασκευής των προϊόντων των Γυναικείων Συνεταιρισμών της Μαγνησίας.

Τα μέλη των εννέα γυναικείων αγροτουριστικών κατά βάση συνεταιρισμών στη Μαγνησία, αξιοποιώντας τα αγνά και τοπικά προϊόντα της Μαγνησιώτικης γης, μεταλαμπαδεύουν στις νέες γενιές τον υπέροχο διατροφικό πολιτισμό που κληρονομήσαμε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, παράγοντας τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, ασφαλή και υγιεινά.

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί της Μαγνησίας οι οποίοι ήδη καταγράφουν μια ιστορία δεκαετιών στην περιοχή μας, πάλεψαν με πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες καταφέρνοντας όμως τελικά να αναβιώσουν την τοπική πολιτιστική παράδοση και να προωθήσουν στην αγορά προϊόντα και γεύσεις μοναδικές σε ποιότητα, αισθητική και θρεπτική αξία.

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί της Μαγνησίας που συμμετέχουν στην εκδήλωση είναι: Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς, Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Πτελεού «Φτελιά», Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Γλώσσας Σκοπέλου «Η Γλωσσιώτισσα», Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ιωλκού «Το ρόδι», Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικερίου Νοτίου Πηλίου, Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Δ.Δ. Σέσκλου «Το Φτάσμα», αλλά και με άλλη εταιρική μορφή οι: Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας Πηλίου, «Εσπερίδες» και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) «Ευ συν».

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», αφιέρωσε το ημερολόγιο του 2016 στους Γυναικείους Αγροτουριστικούς της Μαγνησίας, δράση η οποία απέσπασε καθολικά κολακευτικά σχόλια. Μάλιστα το ημερολόγιο διατέθηκε αμέσως, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν ούτε για το αρχείο!!

Ήταν μια έκδοση της «Εκδοτικής Δημητριάδος», που επιμελήθηκαν οι «Εκδόσεις Παλμός» και ενίσχυσε οικονομικά η Agape Hellas, και το θέμα του ημερολογίου ήταν, «8 γυναικείοι συνεταιρισμοί μας ταξιδεύουν …», σηματοδοτώντας με τον καλύτερο μέχρι σήμερα τρόπο την προσφορά της γυναίκας στον πολιτισμό των γεύσεων.

Οι βασικοί στόχοι των παρεμβάσεων, της παραγωγής και των δράσεων των Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών, θα μπορούσαν να περιγραφούν:

– Διατήρηση και προώθηση των ιστορικών, πολιτιστικών και ποιοτικών διαστάσεων της τοπικής γαστρονομίας, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές με τη δημιουργία ολοκληρωμένων προτάσεων αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων με στόχο τη βελτίωση της τουριστικής εικόνας της Μαγνησίας.

– Προβολή και ενίσχυση της φήμης και δημιουργία ισχυρής τοπικής ταυτότητας με στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, των πολιτιστικών στοιχείων, των παραδόσεων και τελικώς την ανάδειξη και την προκοπή της περιοχής μας.

– Σύνδεση των τοπικώς παραγόμενων προϊόντων (γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών κτλ.) με την τοπική γαστρονομία, τον τοπικό πολιτισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις τουριστικές δραστηριότητες και τον τοπικό σχεδιασμό.

– Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού με στόχο την επιστροφή στις διατροφικές γευστικές και υγιεινές συνήθειες του παρελθόντος και αφύπνιση της τοπικής ταυτότητας μέσω της ενεργής συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων γυναικών.

– Αξιοποίηση της συγκεντρωμένης εμπειρίας των λειτουργούντων Συνεταιρισμών και των προηγούμενων σχετικών σχεδίων οικονομικών ενισχύσεων, συνεργασίας και ενίσχυσης της συνεργασίας των περιοχών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μόνιμου δικτύου των Γυναικείων Συνεταιρισμών με στόχο τον συντονισμό των δράσεων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χοροστατούντος του μητροπολίτου Δημητριάδος.

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης και οι επίσημοι θα επισκεφθούν τα Εκθεσιακά και Γευστικά περίπτερα, όπου οι γυναίκες των συνεταιρισμών θα παρουσιάσουν τρόπους επεξεργασίας και παρασκευής προϊόντων. Προσφορά κερασμάτων, θα συμβαίνει καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Όταν το φως της ημέρας υποχωρήσει, θα υπάρξει κατατοπιστική παρέμβαση ειδικού στελέχους, όπου θα καταθέσει τις εμπειρίες του από το «στήσιμο» των Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών με προγράμματα LEADER και την προοπτική τους στο σημερινό δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας μας.

Θα ακολουθήσει προβολή ψηφιακής εικόνας από την λειτουργία, τις δράσεις και τα προϊόντα των Συνεταιρισμών.

Τέλος η ημέρα θα κλείσει, με μουσική και τραγούδια από παραδοσιακή ορχήστρα, στην οποία συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Σκαμπαρδώνης – Βιολί, Θάνος Δραγάνης – Λαούτο , Ιάκωβος Μπατσικούδης – Κρουστά, Γιάννης Κούτριας – Τραγούδι.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το