Τοπικά

Ανάδειξη παραδοσιακών τεχνών από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με συνέπεια στις αξίες του λαϊκού πολιτισμού, συνεχίζει με αφοσίωση και γνώση την παράδοση των παραδοσιακών τεχνών, με κυρίαρχη την τέχνη του αργαλειού. Αυτή την εβδομάδα άρχισαν τα μαθήματα και παράλληλα συνεχίζονται και οι εγγραφές των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών, που αποτελούν μια σειρά από εξαιρετικές προτάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Πρόκειται για δράσεις που η αφετηρία τους βρίσκεται στην πρώτη δεκαετία ίδρυσης του ΛΕΒ (1920) με τα εργαστήρια κεντητικής και ραπτικής. Μια δραστηριότητα που κατέγραψε σπουδαίο έργο στον τομέα των παραδοσιακών τεχνών χειροτεχνίας με τεράστια κοινωνική προσφορά, μέσα από την παρεχόμενη εκπαίδευση σε γυναίκες της περιοχής, οι οποίες αποζητούσαν να μάθουν τέχνες που τους βοηθούσαν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Αργότερα προστέθηκε και η τέχνη του αργαλειού. Από το πρώτο εργαστήριο του αργαλειού του, το 1949 έως και το 1988 που ο τομέας αυτός ατόνησε, υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας, που όχι μόνο υποστήριξαν την υφαντική, αλλά υπηρέτησαν με αφοσίωση τους σκοπούς αυτούς, προσφέροντας ανιδιοτελώς εργασία επί πολλά χρόνια όπως οι αείμνηστες Ειρήνη Μπρισίμη, Μαρία Γκέκου, Χαρίκλεια Χρυσοχοΐδη, Λέλα Καπουρνιώτη, Μ. Ποταμιάνου, Βέρα Μυτιληναίου, Εριφύλη Κόκκαλη, Χριστίνα Καλούση, Καίτη Ψιώτα κ.ά.

Μετά την κατάργηση των εργαστηρίων, λόγω της εκβιομηχανοποίησης των παραγομένων ειδών, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου διατηρώντας τον εξοπλισμό των αργαλειών και προπαντός τον ενθουσιασμό για την αναβίωσή τους, μετά από διάφορες προσπάθειες, κατάφερε, προ οκταετίας, να επαναλειτουργήσει πρώτο το εργαστήριο της υφαντικής, που αποτελεί και την κορωνίδα των εργαστηρίων του.
Τα εργαστήρια είναι τα εξής: Υφαντικής με εκπαιδεύτρια την Kερασία Καρκαλά, Κεντήματος, κοπτικής – ραπτικής και πλεκτικής με εκπαιδεύτρια στα τμήματα κεντήματος και πλεκτικής τη Ράνια Παπακωνσταντίνου και με εκπαιδεύτρια στο τμήμα ραπτικής τη Λαμπρινή Καραΐσκου.

Η διεύθυνση των παραπάνω εργαστηρίων είναι Δον Δαλεζίου και Ρ. Φεραίου και Κοραή 79. Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά στη Γραμματεία του Λ.Ε.Β., 2421033938, 2421305753, 6974101096 και στα τηλέφωνα 6946592485, 6983280725, 6973814134 και 6978186879.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το