Τοπικά

Ανάδειξη των δικαιωμάτων πολιτών για την προστασία περιβάλλοντος

Τη νομική οδό για να προστατεύσουν το περιβάλλον, ακολουθούν αρκετοί στην Ελλάδα, όπως ομάδες πολιτών, οργανώσεις και φορείς. Άλλωστε οι νόμοι επιτρέπουν την προσφυγή στη δικαιοσύνη που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Τα συνηθέστερα θέματα για τα οποία προσφεύγουν οι πολίτες, αφορούν ενστάσεις για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν έχουν γίνει.
Ημερίδα με θέμα «Τοπικά Προβλήματα Περιβάλλοντος και Αντιμετώπιση» πραγματοποιήθηκε χθες από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε εκδήλωση που έγινε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Ο διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EE) που διετέλεσε νομικός σύμβουλος στην κεντρική Νομική Υπηρεσία της ΕΕ, καθώς και προϊστάμενος Διοικητικών Μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Κρεμλής τόνισε πως «υπάρχουν πολλά δικαιώματα που μπορούν να ασκήσουν οι πολίτες και να τα αναδείξουν υπόψη των αρμοδίων εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστικών οργάνων. Στην Ελλάδα λόγω και της αρκετά πρωτοποριακής νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας υπάρχει ευρεία πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Από πλευρά δικαιακής ικανοποίησης των δικαιωμάτων των περιβαλλοντικών θεμάτων η Ελλάδα σε σχέση με άλλα κράτη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση».

Ο τ. εισηγητής του Δικαστηρίου της ΕΕ κ. Θανάσης Σταθόπουλος μίλησε με θέμα «Ο Ρόλος του Δικαστηρίου της Ε.Ε.», ο οποίος τόνισε πως «το δικαστήριο της Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος και έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες αποφάσεις επί του θέματος και έχει δώσει ιδιαίτερη αυστηρότητα σε παραβάσεις κρατών μετά από προσφυγές που ασκεί η επιτροπή. Οι πολίτες καταρχάς απευθύνονται στα εθνικά τους δικαστήρια για την παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και μετά τα εθνικά δικαστήρια υποβάλλουν προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Αρκετά συχνά στο παρελθόν είχαμε προδικαστικές παραπομπές του ΣτΕ πράγμα που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Η δικαστική οδός απαιτεί γνώση των διαδικασιών».
Ερωτηθείς για τα πιο συνήθη θέματα για τα οποία ασκούνται προσφυγές, είπε πως «αφορούν στη μη πραγματοποίηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός σχεδίου».
Από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Γιώργος Νικόπουλος μίλησε «για το δικαίωμα του καθενός για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος».

Ο υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κ. Κώστας Βολιώτης δήλωσε πως «με την εκδήλωση θελήσαμε να ενημερώσουμε πολίτες και φορείς ποια είναι δικαιώματά τους για την προστασία του περιβάλλοντος και πώς μπορούν να τα ασκήσουν σε εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Και όλα αυτά κάτω από το πρίσμα των τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως τι αναπνέουμε, τι τρώμε, τι πίνουμε. Επίσης υπάρχουν τα επιμέρους προβλήματα, όπως η καθαρότητα των νερών του Παγασητικού, η δόμηση στο Πήλιο, η ποιότητα ζωής στην πόλη και πολλά άλλα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το