Πολιτισμός

Ανάδειξη της τέχνης με αναζήτηση της αλήθειας στην έκθεση του Κώστα Μπομπού

Ζωγράφος από φυσική παρόρμηση, δημιουργός από εσωτερική ανάγκη, δάσκαλος από επιλογή ως επαγγελματική διέξοδος, ερευνητής ως αέναος σπουδαστής της ζωής με στόχο την ανάδειξη στοιχείων και δεδομένων. Για τον ζωγράφο Κώστα Μπομπό η έκθεση με έργα του και τίτλο «Ασώματες Κεφαλές» στον Βόλο, στον Χώρο Τέχνης «δ.», είναι η αφορμή για έναν διάλογο, για την ακρίβεια για την εξωτερίκευση ή αλλιώς κοινοποίηση όσων έχουν σωρευτεί και ζητούν εκφραστική έξοδο.

Ο Κώστας Μπομπός εξάλλου μας έχει συνηθίσει με έναν δικό του – ξεχωριστό ή διαφορετικό – κάθε φορά τρόπο για να μας θυμίσει ότι κάποιοι, κάπου, κάποτε κάτι έκαναν που είχε σημασία και αξία κι αυτό δεν πρέπει να προσπεραστεί.
«Ως διδάσκων στους φοιτητές Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ως διδασκόμενος από τις συνεχείς αναμετρήσεις με τη γνώση, αντιλήφθηκα πως η γνώση αξίζει να μοιράζεται, όπως και η αισθητική για να γίνει αίσθηση» επισήμανε.
Ο Βόλος έγινε τόπος διαμονής και διαφυγής, αλλά και χώρος δημιουργίας στη χώρα που δεν σταμάτησε να τον εμπνέει και να τον απασχολεί με τη συνεχή αναζήτηση στοιχείων, καθώς ο Κώστας Μπομπός αγαπά την ιστορία και δεν την προσπερνά. Μεγαλωμένος στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, με μνήμες από την πατρώα γενέθλια γη, το υπέροχο νησί των Σπετσών και τη μητρώα αντίστοιχα από τη Μικρά Ασία ο Κώστας Μπομπός στάθηκε με αγάπη και δέος στη ζωή επιλέγοντας δικό του τόπο για να στήσει ζωή και μέλλον. Εδώ στον Βόλο μεγάλωσε την οικογένειά του, εδώ έφτιαξε το σπίτι του κι εδώ έδειξε όσα η εικαστική του γραφή δημιούργησε.
Οι δύο έννοιες του χώρου και του χρόνου τον ακολουθούν προσφέροντας νέα δεδομένα. «Αναζήτησα στην ιστορία της Θεσσαλίας όπως αυτή διαμορφώθηκε με την προσάρτησή της στον ελλαδικό χώρο τα νέα δεδομένα» ανέφερε.

Κι έτσι ο παράλιος και παράκτιος από καταγωγή δημιουργός χώθηκε και χάθηκε στον θεσσαλικό κάμπο αναζητώντας την τύχη των ανθρώπων που βρέθηκαν μη προσαρτώμενοι στην κυριολεξία μετέωροι. Τους έδωσε εικόνα και μορφή, τους έκανε τοπία και έργα τέχνης.
Ο τίτλος της έκθεσης που λειτουργεί στον Xώρο Tέχνης «δ.», δημιουργεί απορίες και απαιτεί εξηγήσεις. Ο Κώστας Μπομπός αβίαστα εξηγεί ότι «πρόκειται για παλιά εικόνα που τον ακολουθεί από τσίρκα και υπαίθριες εκδηλώσεις όπου οι κεφαλές ως τρόπαια ή σύμβολα μαγικών ικανοτήτων και ιδιοτήτων προέβλεπαν μελλούμενα και εξηγούσαν δρώμενα».

Με τη σημειολογία αυτή να τον ακολουθεί και την ορμή της αναζήτησης στο πλαίσιο επιστημονικής εργασίας που εκπονεί, οι εικόνες τού έδωσαν εικόνες που αποτύπωσε και έκανε μια δική του ξεχωριστή εικαστική ιστορία. «Μου αρέσει η ανάμειξη στοιχείων και η παρατήρηση τόσων στοιχείων, βλέπω τα πράγματα μέσα από τα γεγονότα που λίγοι γνωρίζουμε, για παράδειγμα την κατάληψη του Βόλου από τους Γάλλους την εποχή του διχασμού και πόσα άλλα… Δίνει σημεία στίξης και εισπράττει κυρίως θαυμαστικά, αλλά και ερωτηματικά, ποτέ όμως αποσιωπητικά γιατί «…ότι αποσιωπάται δεν προσπερνιέται, αλλά έρχεται ξανά και ξανά ως επανάληψη που η ίδια η ζωή, η ιστορία μας το δείχνει…» ανέφερε.
Στην ερώτηση αν η ιστορία τον έχει κερδίσει δεν αρνείται τη συνέργεια των επιστημών και των τεχνών υποστηρίζοντας «όλα συμπλέουν με στόχο την αναζήτηση της αλήθειας».
Να σημειωθεί ότι η έκθεση έργων του στον Χώρο Τέχνης «δ.» (Χατζηαργύρη 4 – Ιάσονος) λειτουργεί Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 με 14.00 και 18.30 με 21.00, Σάββατο 11.00 με 14.30, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλ. 6978186878.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το