Τοπικά

Αν. Λάππας: Η επιστροφή στην κανονικότητα θα επιτευχθεί μόνο εάν… πέσει ρευστό στην αγορά

Στη σπουδαιότητα των «ενέσεων» ρευστότητας στην αγορά, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Αναστάσιος Λάππας, ο οποίος μίλησε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι «ανοικτά» αυτή την περίοδο και αφορούν στις θεσσαλικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.

Τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από το lockdown που εφάρμοσε η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία του νέου κορωνοϊού, άφησαν έντονο αποτύπωμα στον επιχειρηματικό κόσμο της Μαγνησίας. Ο Τρικαλινός τραπεζικός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, αλλά και στα προγράμματα που παρέχει η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα επιτευχθεί, μόνο εάν… πέσει ρευστό στην αγορά.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν τρία «εργαλεία» που έχουν οριστικοποιηθεί και άλλα που είναι υπό διαμόρφωση, ενώ ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής του ενός δισ. ευρώ σε 90.000 επιχειρήσεις», είπε ο κ. Λάππας, ο οποίος πρόσθεσε πως «τέτοια μέτρα είναι απαραίτητα» και ότι θεωρεί «πολύ σημαντικό να «τρέξουν» τώρα για τις επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες από την κρίση της νόσου COVID-19».

Ανέλυσε τις οικονομικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, ενώ αναφέρθηκε και στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ικανότητά τους να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις: «Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η επιδότηση επιτοκίου δανείων για δύο χρόνια. Η προθεσμία είναι μέχρι τις 15 Ιουνίου και επειδή υπάρχει συγκεκριμένο πλαφόν, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να σπεύσουν, ώστε να μην πέσουν σε κενό χρηματοδότησης. Οι αιτήσεις γίνονται στην πλατφόρμα www.ependyseis.gr/mis και μετά δηλώνεται η τράπεζα της προτίμησής σου, ενώ στη συνέχεια επισκέπτεσαι το τραπεζικό κατάστημα για να δεις τους όρους χρηματοδότησης. Στην ίδια πλατφόρμα γίνονται και οι αιτήσεις για όσους ενδιαφέρονται να μεταθέσουν τα χρεωλύσιά τους από τις υποχρεώσεις του τριμήνου Μαρτίου-Μαΐου για Δεκέμβριο 2020. Να συμφωνήσουν με τις τράπεζες για τρεις έως έξι μήνες πίσω, κάτι που ίσως επεκταθεί και για ένα ακόμη τρίμηνο, μέχρι τον Αύγουστο».

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο κ. Λάππας αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν την ένταξή τους στα παραπάνω προγράμματα: «Τρεις είναι οι βασικές παράμετροι: Να είναι δανειακά ενήμερες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και το τέλος της περασμένης χρονιάς να μην τις βρήκε με «κόκκινα» δάνεια. Η δεύτερη έχει να κάνει με το προσωπικό. Όσες ενταχθούν στα μέτρα, θα πρέπει να διατηρήσουν τον αριθμό προσωπικού που είχαν στις 15 Μαρτίου 2020, για όλη την υπόλοιπη χρονιά και το 2021. Αυτή η δικλείδα μπήκε για να στηρίξει την απασχόληση. Το ζήτημα του προσωπικού είναι σημαντικό, γιατί για παράδειγμα στην εστίαση ή ξενοδοχεία που λειτουργούσαν δώδεκα μήνες τον χρόνο, δεν ξέρω πόση σιγουριά υπάρχει ότι θα κρατήσουν τον ίδιο κόσμο με τις συνθήκες που διαμορφώνονται. Η τρίτη προϋπόθεση είναι να αξιολογούνται ως βιώσιμες οι επιχειρήσεις από τον πιστωτικό έλεγχο που θα κάνει κάθε τράπεζα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το