Ελλάδα

«Αν ήξερα ότι ήταν οροθετικός δε θα του νοίκιαζα το διαμέρισμα» – Καταγγελία για ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος φορέα του HIV

Μία απίστευτη καταγγελία έρχεται στο φως από τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή». Σύμφωνα με αυτήν, οροθετικός συμπολίτης οδηγήθηκε στα δικαστήρια από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που νοικιάζει, γιατί δεν τον είχε ενημερώσει προηγουμένως ότι ήταν θετικός στον HIV. Στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου ακούστηκαν απίστευτα πράγματα, από μέρους του ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος υποστήριξε ότι, εάν το ήξερε, δε θα νοίκιαζε στον εν λόγω το διαμέρισμα, καθώς και ότι τα παιδιά του κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό, αφού αναπνέουν τον ίδιο αέρα με τον οροθετικό μισθωτή. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού έφτασε, δε, στο σημείο να ενημερώσει και τους υπόλοιπους κατοίκους της πολυκατοικίας για την οροθετικότητα του ενοικιαστή, με αποτέλεσμα να μαζέψουν υπογραφές για να τον διώξουν!

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» καταδικάζει απερίφραστα το περιστατικό εκφοράς άκρως κακοποιητικού και στιγματιστικού λόγου που σημειώθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των Ασφαλιστικών Μέτρων του Ειρηνοδικείου Αθηνών και εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια του για όσα αναχρονιστικά και σκοταδιστικά ακούστηκαν σε δικαστική αίθουσα εν έτει 2022.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ανωτέρω δικαστήριο, ένας εκ των διαδίκων, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανέφερε ότι ο αντίδικός του έπρεπε να τον είχε ενημερώσει για την HIV-οροθετικότητά του πριν του μισθώσει το διαμέρισμα, διότι αν το γνώριζε, δε θα συμφωνούσε στη μίσθωση εξαιτίας της έκθεσής του σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού – παραδείγματος χάριν μέσω χρήσης κοινού ποτηριού νερού. Η δε δικηγόρος του εν λόγω καθηγητή φέρεται να σημείωσε πως ο ίδιος έχει μικρά παιδιά τα οποία διατρέχουν επίσης κίνδυνο μετάδοσης εξαιτίας του ότι αναπνέουν τον ίδιο αέρα με τον οροθετικό μισθωτή. Αξίζει να σημειωθεί πως αναφέρθηκε επίσης ότι διέρρευσε η πληροφορία περί της οροθετικότητας στους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας και συγκεντρώθηκαν υπογραφές για την αποχώρησή του εν λόγω ατόμου.

Τα λεγόμενα αυτά φυσικά δεν έχουν καμία απολύτως επιστημονική βάση, καθότι ο HIV δε μεταδίδεται μέσω της κοινωνικής συναναστροφής, ενώ παράλληλα αναπαράγουν παρωχημένες, αβάσιμες και στιγματιστικες αιτιάσεις. Ταυτόχρονα, γινόμαστε για μια ακόμα φορά μάρτυρες κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων.

Δεδομένου του ότι τα ιατρικά δεδομένα σχετικά με τον HIV έχουν αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες, ο σημαντικότερος κίνδυνος τελικά για τα άτομα που ζουν με τον ιό είναι η άγνοια των υπολοίπων και ο κοινωνικός στιγματισμός. Περιστατικά σαν αυτό αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της ουσιαστικής και σύγχρονης αγωγής υγείας στο σχολικό πρόγραμμα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημά μας προς την Πολιτεία.

Η Θετική Φωνή καταδικάζει το περιστατικό, εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα όσα ειπώθηκαν σε δικαστική αίθουσα και δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στο θύμα του κακοποιητικού λόγου. Δεσμευόμαστε πως θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες και καταγγελίες.

Τέλος, καλούμε κάθε άτομο που έχει δεχθεί οποιουδήποτε είδους επίθεση, κακοποίηση ή παραβίαση των δικαιωμάτων του και των προσωπικών του δεδομένων με αφορμή το ότι ζει με HIV, να μας το καταγγείλει ώστε να συνδράμουμε στην υποστήριξή του με κάθε δυνατό τρόπο.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το