Κόσμος

Αμυντικές δαπάνες: Πόσα ξοδεύουν οι χώρες στους εξοπλισμούς

Δισεκατομμύρια ξοδεύονται κάθε χρόνο για τους αμυντικούς εξοπλισμούς από τις περισσότερες χώρες στον κόσμο.

Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δεκάδες κυβερνήσεις επιλέγουν τα… όπλα για να δώσουν τα λεφτά του.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) στην Στοκχόλμη, $1,739 δισεκατομμύρια (€1,434 δισ. ), ξόδεψαν οι χώρες για οπλισμό το 2017.

Αυτό αντιπροσωπεύει το 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, που σημαίνει ότι ο κάθε άνθρωπος «πλήρωσε» 189 ευρώ τον χρόνο για στρατιωτικούς οπλικούς εξοπλισμούς.

Οι πέντε χώρες που ξόδεψαν περισσότερα το 2017 για αυτά τα θέματα είναι: ΗΠΑ, Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ρωσία και Ινδία, όπου όλες μαζί αποτελούν το 60% των συνολικών αυτών εξόδων.

Όπως δήλωσε στο euronews η διευθύντρια του SIPR, δόκτωρ Aude Fleurant, η κατάσταση των στρατιωτικών δαπανών για το 2017 «αντανακλά την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, με αρκετές διαφορετικές τάσεις σε διαφορετικές περιοχές».

Πάντως όπως δείχνει η έκθεση οι 10 χώρες που ξόδεψαν περισσότερα δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, παρά μόνο οι θέσεις μεταξύ τους στα χρήματα που ξόδεψαν.

 Ας δούμε όμως τι γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.Συνολικά η Ευρώπη αποτελεί το 20% των συνολικών εξόδων για οπλισμό, που αυτό σημαίνει 282 δισεκατομμύρια ευρώ ($342 billion), έχοντας σημειώσει μείωση 2,2% σε σχέση με το 2016.

Μεταξύ των χωρών της Ανατολικής, Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης ήταν αυτές που ξόδεψαν τα περισσότερα λεφτά, και συγκεκριμένα τα 202 δισεκατομμύρια από τα 282 στο σύνολο.

«Η Ευρώπη έχει σχετικά σταθερές δαπάνες σε ότι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όμως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει πολύ άμεσα», ανέφερε η δρ.Fleurant.

Όπως είπε η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, δύο από τους βασικούς παίκτες στον τομέα των εξοπλισμών, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να εκσυγχρονίσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, και αυτό σημαίνει ότι κοστίζει πολλά λεφτά, άρα θα έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των δαπανών αυτών.

Επιπλέον, η «συνεχιζόμενη ένταση» με τη Ρωσία, θα μπορούσε να κάνεις τις ευρωπαϊκές χώρες να επιδιώξουν μια περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών και στρατιωτικών εξοπλισμών τους, ιδιαίτερα στις χώρες τις Βαλτικής που γειτνιάζουν με την Ρωσία.

Επιπλέον, αυτή η σταθερότητα στις δαπάνες δεν δείχνει μια περίοδο ειρήνης, δήλωσε η δρ.Fleurant, αλλά μάλλον μια αλλαγή στους πόρους και τις προτεραιότητες των ευρωπαϊκών χωρών για δαπάνες.

Τέσσερις από τους 15 μεγαλύτερους στρατιωτικούς επενδυτές στον κόσμο προέρχονται από την Δυτική Ευρώπη: η Γαλλία (6η θέση), το Ηνωμένο Βασίλειο (7η θεση), η Γερμανία (9η θέση) και η Ιταλία (12η θέση).

Η Πολωνία όμως ήταν κατά πολύ η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στην Κεντρική Ευρώπη, σε ποσοστό 42% στην περιοχή αυτή.

Η Ρουμανία από την άλλη είχε την μεγαλύτερη αύξηση σε αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το 2016 καθώς αυτές αυξήθηκαν κατά 50% και έφτασαν τα 3,302 εκατομμύρια ευρώ και αυτό γιατί είναι σε εξέλιξη το σχέδιο εκσυγχρονισμού και επέκτασης του στρατού της που τρέχει από το 2017 μέχρι το 2026.

Η Κύπρος επίσης αύξησε κατά 22% σε σχέση με το 2016 τις αμυντικές τις δαπάνες φτάνοντας τις 395,000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το