Τοπικά

Αμοιβαία κεφάλαια με bitcoin – Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα

Συνέντευξη παραχώρησαν ο δρ. Νικόλαος Κυριαζής, διδάσκων Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο Δημήτρης Τσούτσας, οικονομολόγος, πρώην αντιδήμαρχος Αλμυρού, αναφερόμενοι στα προηγμένα αμοιβαία κεφάλαια με bitcoin και στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών. Το bitcoin είναι κρυπτονόμισμα, με το οποίο όλο και περισσότεροι ασχολούνται, μεταξύ αυτών και Βολιώτες.

Ο κ. Νικόλαος Κυριαζής αναφέρθηκε στον λόγο που συμφέρει κάποιον να επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια: «Όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στρέφεται τα τελευταία χρόνια σε επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, προκειμένου να επιτύχουν υψηλά κέρδη, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το πότε πρέπει να αγοράσουν ή να πωλήσουν διάφορα περιουσιακά στοιχεία, όπως π.χ. μετοχές. Το μεγάλο πλεονέκτημα των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι ότι ο επαγγελματίας διαχειριστής του κάθε κεφαλαίου, αναλαμβάνει να αγοράζει και να πωλάει περιουσιακά στοιχεία, που συνθέτουν αυτό το κεφάλαιο, στις αναλογίες και τον όγκο που κρίνει ως καταλληλότερα. Με αυτό τον τρόπο, οι μικροί επενδυτές έχουν χαμηλότερη πιθανότητα να χάσουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτύχουν κάποια ικανοποιητική απόδοση».


Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Τσούτσας επισήμανε για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του bitcoin, πως «τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια ακόμη πιο πρόσφατη χρηματοοικονομική «εφεύρεση» προς όφελος των επενδυτών. Είναι μια νέα μορφή ρευστότητας, που βασίζεται στις ψηφιακές καταγραφές και αντιστοιχεί σε μηδαμινή πραγματική αξία. Τα ψηφιακά αυτά νομίσματα, έχοντας ως ηγέτιδα δύναμη το bitcoin, χρησιμεύουν σε μετριοπαθείς επενδυτές, που θέλουν ικανοποιητικές αποδόσεις σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Επιπλέον, απευθύνονται σε κερδοσκόπους με «βαθιές τσέπες», που δεν τους πειράζει να χάσουν προσωρινά, ελπίζοντας ότι θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη στο μέλλον».

«Έντονες είναι οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου για την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου αμοιβαίου κεφαλαίου (exchange-traded fund, ETF), που θα έχει ως βάση του το bitcoin. Ήδη ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη αγοράς παραγώγων πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2017, με τη δημιουργία Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) με βάση το bitcoin. Παρά την πολλά υποσχόμενη αυτή καινοτομία στην αγορά παραγώγων, δεν ήταν πολλοί οι επενδυτές, που προτίμησαν να στραφούν στα ΣΜΕ του bitcoin. Ο βασικός λόγος ήταν και παραμένει, ότι τα παράγωγα πάνω σε ένα ήδη πολύ ασταθές περιουσιακό στοιχείο, θεωρούνται εξαιρετικά απρόβλεπτα και ριψοκίνδυνα, επομένως προκαλούν αβεβαιότητα στον μέσο επενδυτή», τόνισε ο κ. Ν. Κυριαζής, για τον λόγο που έως τώρα δεν κατάφεραν να εφαρμοστούν προηγμένα προϊόντα βασισμένα στο bitcoin.

Και ποιο είναι το ιδιαίτερο πλεονέκτημα, που έχουν τα προηγμένα αμοιβαία κεφάλαια με bitcoin, ρωτήθηκε ο κ. Δ. Τσούτσας, για να απαντήσει: «Τα προηγμένα αμοιβαία κεφάλαια που βασίζονται σε bitcoin, αναμένεται να μετριάσουν την ανησυχία των επενδυτών, ότι για να λάβουν ικανοποιητικές αποδόσεις, πρέπει να υποστούν τεράστιο ρίσκο. Αυτά τα προηγμένα αμοιβαία κεφάλαια ουσιαστικά θα ακολουθούν τον δείκτη αναφοράς του bitcoin, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να αγοράσουν μονάδες bitcoin νομισμάτων στην πραγματικότητα. Το μεγάλο πλεονέκτημα των προηγμένων αμοιβαίων κεφαλαίων σε bitcoin είναι ότι ο επενδυτής σε αυτά δεν φοβάται για το ενδεχόμενο, ότι δεν μπορούν να κερδηθούν τα «στοιχήματα», που μπαίνουν έναντι του δείκτη αναφοράς σε bitcoin, καθώς πολύ απλά δεν συντρέχει λόγος να υπάρχει διαχειριστής του κεφαλαίου, που να βάζει τέτοια «στοιχήματα». Επιπλέον, η επένδυση σε προηγμένα αμοιβαία κεφάλαια απαιτεί πολύ χαμηλότερα κόστη διαμεσολάβησης για τους επενδυτές και καθόλου έγνοια ή κόστος για την αποθήκευση μονάδων bitcoin».
Το βασικό μειονέκτημα τέτοιων κεφαλαίων, σύμφωνα με τον κ. Ν. Κυριαζή, είναι ότι για την ύπαρξή τους απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η σταθερότητα και διαφάνεια στην αγορά bitcoin.

«Κάτι που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και ακόμη δυσκολότερο να διατηρηθεί, λόγω της μεγάλης αστάθειας που χαρακτηρίζει τις τιμές του bitcoin, καθώς και επειδή προσελκύει πολλούς κερδοσκόπους, που διαταράσσουν την ισορροπία αυτής της αγοράς», πρόσθεσε ο κ. Δ. Τσούτσας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το