Τοπικά

Αμνοερίφια σε περσινές τιμές από τους κτηνοτρόφους – Μικρή ακόμη η ζήτηση στην αγορά του Βόλου

Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές πώλησης των αμνοεριφίων από τους κτηνοτρόφους σε εμπόρους και μεσάζοντες ενόψει Πάσχα, ωστόσο η τελική διαμόρφωσή τους θα γίνει το προσεχές Σαββατοκύριακο. Να αναφερθεί ότι πέρυσι το κατσίκι είχε πωληθεί 5,20 ευρώ το κιλό, ενώ το αρνί στα 4,80 ευρώ το κιλό. Μέχρι στιγμής η ζήτηση από εμπόρους στην ελληνική αγορά είναι μικρή και οι συμφωνίες που έχουν κλειστεί περιορισμένες. Στο μεταξύ, αντιδράσεις στους κτηνοτρόφους έχει προκαλέσει το θέμα με τη σφραγίδα στα ελληνικά αμνοερίφια, καθώς αρχικά είχε οριστεί να είναι καφέ και με νέα εγκύκλιο μπλε.
Πάντως, μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων εξήχθησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε Ιταλία και Ισπανία για το Πάσχα των Καθολικών, με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και αντιπρόεδρο στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκρίνια να τονίζει ότι «ευτυχώς υπήρξε μεγάλη ζήτηση, καθώς τα αρνιά και τα κατσίκια θα έμεναν φέτος στα μαντριά των κτηνοτρόφων. Χαρακτηριστικό της μικρής ζήτησης στην ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι τον χειμώνα σφάζαμε με 3,70 ευρώ το κιλό το αμνοερίφιο» προσέθεσε.
Σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών για το φετινό Πάσχα, ο κ. Γκρίνιας τόνισε πως «την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώνονταν στα 4,5 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και στα 5 ευρώ για τα κατσίκια με ανοδικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες. Οι τελικές τιμές θα διαμορφωθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού πρώτα γίνουν τα παζάρια σε Λαγκαδά, Αγρίνιο και άλλες περιοχές» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της η πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χρυσούλα Διβάνη, επισήμανε πως «οι τιμές πώλησης από τους κτηνοτρόφους δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί. Αυτό θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τους μεσάζοντες. Εκτιμούμε ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα και ήδη έχουν αρχίσει να κλείνονται συμφωνίες με εμπόρους» προσέθεσε.

Αλαλούμ με τις σφραγίδες
Mε τυρκουάζ χρώμα θα γίνει τελικά η αναγραφή της ελληνικής προέλευσης στο κρέας ενόψει Πάσχα, καθώς ορίστηκαν οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα σφάγια που διατίθενται στο εμπόριο ως «ελληνικά», σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ ο Καν. (ΕΕ) 1337/2013 και ειδικότερα το άρθρο 5 σχετικά με τις ενδείξεις της επισήμανσης ανά είδος κρέατος.
Σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 2 του κανονισμού, δύναται να επισημανθούν ως «Ελληνικά» τα κρέατα, μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.
Mε σκοπό την ομοιόμορφη επισήμανση των σφάγιων ελληνικής καταγωγής και με ευθύνη των επιχειρήσεων, αυτή θα γίνεται με χρήση σφραγίδας παραλληλόγραμμου σχήματος και με την εγκεκριμένη για τρόφιμα χρωστική Ε133 (λαμπρό κυανούν) χρώματος «τυρκουάζ», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».
Αναφερόμενος στο θέμα της σήμανσης ο κ. Γκρίνιας ανέφερε ότι «αρχικά τα ελληνικά σφάγια θα σφραγίζονταν με καφέ σφραγίδα και τα εισαγόμενα καθόλου και τώρα με νέα εγκύκλιο τα ελληνικής προέλευσης θα σημαίνονται με μπλε. Θεωρώ ότι πρόκειται για εσκεμμένο λάθος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» προσέθεσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το