Τοπικά

Αμνοερίφια με 6 ευρώ το κιλό από κτηνοτρόφους το Πάσχα

Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές στους παραγωγούς και τα κρεοπωλεία για τα αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα, καθώς η εικόνα είναι ακόμη συγκεχυμένη, σχετικά με τη ζήτηση που θα υπάρξει. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τιμή πώλησης γύρω στα 6 ευρώ ανά σφάγιο από τον παραγωγό, η οποία θα μεταφραστεί στα 9 έως 10 ευρώ για τον καταναλωτή από τα κρεοπωλεία, ανάλογα και με το βάρος του αμνοεριφίου.

Με το Πάσχα φέτος να γιορτάζεται για δεύτερη χρονιά μέσα στην πανδημία και σχετικά αργά, αφού είναι στις 2 Μαΐου, οι κτηνοτρόφοι έχουν ήδη κάνει σφαγές και αυτή την περίοδο συλλέγουν γάλα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν επακριβώς, πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Πάντως, θεωρείται δεδομένο, ότι θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες αμνοεριφίων σε τοπικό επίπεδο για το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία, ειδικά αν επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και οι Έλληνες πάνε για Πάσχα στο χωριό, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι αυξημένη. Αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι πωλούν τα σφάγια στην τιμή των 4,50 έως 4,80 ευρώ το κιλό, η οποία σίγουρα θα αυξηθεί για την περίοδο του Πάσχα. «Το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγιναν σφαγές και τώρα είναι περίοδος αρμέγματος για γάλα», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη, η οποία προσέθεσε ότι «ενόψει του Πάσχα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις ποσότητες αμνοεριφίων, που θα ζητήσουν οι κρεοπώλες και οι καταναλωτές. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμη, πως θα κινηθεί η αγορά, καθώς αυτό θα ξεκαθαρίσει τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν θα αρχίσουν οι σφαγές και οι παραγγελίες», προσέθεσε. Σχετικά με την τιμή που θα πωλήσουν οι κτηνοτρόφοι τα αμνοερίφια, η ίδια επισήμανε πως «σίγουρα δεν θα είναι η σημερινή, αλλά θα είναι αυξημένη. Θεωρώ πως οι παραγωγοί θα πωλήσουν γύρω στα 6 ευρώ το κιλό, με την τιμή του κατσικιού να είναι ελαφρώς πιο ακριβή. Αυτό μεταφράζεται σε μια τιμή γύρω στα 9 έως 10 ευρώ το κιλό στα κρεοπωλεία για τους καταναλωτές, αφού μεσολαβούν και οι έμποροι. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές θα οριστικοποιηθούν στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ μετά το Πάσχα θα γίνει ο απολογισμός σχετικά με τον αριθμό των αμνοεριφίων, που θα σφαχτούν στη Μαγνησία», συμπλήρωσε η κ. Διβάνη.

Αυξημένο κόστος εκτροφής
Να αναφερθεί ότι οι κτηνοτρόφοι, πέρα από τις χαμηλές τιμές πώλησης των αμνοεριφίων αυτή την περίοδο, έχουν να αντιμετωπίσουν και το υψηλό κόστος εκτροφής των ζώων τους, λόγω της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές. «Η μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών τους τελευταίους μήνες, συμπληρώνει την αφόρητη οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων. Το κόστος των ζωοτροφών, αποτελεί περισσότερο από το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι μία αύξηση της τάξης του 20 – 30% στα σιτηρά, στις πρωτεϊνούχες, αλλά και στις χονδροειδείς ζωοτροφές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όταν αυτή δεν συνοδεύεται από την ανάλογη αύξηση στην τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τον παραγωγό», τονίζουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι.

Τα κρεοπωλεία
Από την πλευρά τους οι κρεοπώλες αναμένουν αύξηση της ζήτησης σε σφάγια στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας και περιμένουν τις αποφάσεις τις κυβέρνησης σχετικά με τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό, για να προγραμματίσουν τις παραγγελίες που θα κάνουν. Προς το παρόν δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τις τελικές τιμές για τον φετινό οβελία, που θα προμηθευτούν οι καταναλωτές, καθώς θεωρούν πως είναι νωρίς ακόμη για τη διαμόρφωσή τους. «Όλα θα ξεκαθαρίσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το