Οικονομία

Aμοιβαίος συμβιβασμός στα «κόκκινα» δάνεια

newego_LARGE_t_1101_54610375

Με αμοιβαίο συμβιβασμό στα «κόκκινα» δάνεια ολοκληρώθηκε ο γύρος διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο, καθώς οι δανειστές δεν τράβηξαν το σχοινί για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και αποφεύχθηκε η εμπλοκή. Το νέο πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί έως το βράδυ της Τρίτης, έτσι ώστε έως την Παρασκευή να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Με βάση το μοντέλο που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται στην Κύπρο, άνοιξε η πόρτα για τη έλευση ξένων funds και την αγορά “προβληματικών” δανείων.

Σε πρώτη φάση, οι τράπεζες θα μπορούν να πωλούν μεγάλα επιχειρηματικά “κόκκινα” δάνεια, καθώς και στεγαστικά δεύτερης και εξοχικής κατοικίας. Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις για τα στεγαστικά α’ κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα “κόκκινα” δάνειων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα ληφθούν μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Αισιόδοξος για μια αποτελεσματική ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, και εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα γίνει το επόμενο δίμηνο, αναφερόμενος στην ασπίδα προστασίας που υψώθηκε στο 65% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με στεγαστικό δάνειο.

Τα δύσκολα μετατίθενται πλέον για τον Ιανουάριο, όπου θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα για τις αναγκαίες περικοπές που θα “κλειδώνουν” το στόχο των 1,8 δισ. ευρώ αλλά και για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Επίσης τον Ιανουάριο έρχεται το φορολογικό, με τη νέα κλίμακα και τις αυξήσεις φόρων για αγρότες – ενοίκια, τα εργασιακά, όπου δεσπόζει το θέμα των ομαδικών απολύσεων και οι νέες συλλογικές συμβάσεις. Σε όλα αυτά προστέθηκαν και τα “κόκκινα” δάνεια των νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά στο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο η “μονομαχία” οικονομικού επιτελείου – κουαρτέτου φαίνεται πως έληξε… ισόπαλη, καθώς ακόμα και στις περιπτώσεις που θα προκύπτουν τελικά ονομαστικές μειώσεις αποδοχών, αυτές θα “παγώνουν” με ασφαλιστικές δικλείδες.

Σύμφωνα με δμοσίευμα της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής στο εξής θα αποσυνδέονται οι βαθμοί των δημοσίων υπαλλήλων από το μισθό τους, ενώ θα ισχύσουν δύο ταχύτητες αυξήσεων, ανά 3ετία για υπαλλήλους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ανά 2ετία για Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Επιπλέον, “ξεπαγώνουν” μετά από 5 χρόνια οι μισθολογικές ωριμάνσεις ευνοώντας τους πιο νέους υπαλλήλους, ενώ συμφωνήθηκε να γίνονται πιο γρήγορα οι μισθολογικές ωριμάνσεις για τους “άριστους”, δηλαδή τους υπαλλήλους με υψηλή απόδοση. Προκειμένου, δε, να προστατευθούν οι παλαιότεροι υπάλληλοι, θα ενεργοποιείται η προσωπική διαφορά, έτσι ώστε τελικά να μην υπάρξει καμία μείωση μισθού με την εφαρμογή των νέων κλιμακίων.

Πηγή:Mega

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το