Τοπικά

Αμφίβιες επιχειρήσεις των πεζοναυτών στο Πήλιο “Θ”

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ 2

Αμφίβιες επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες από δυνάμεις πεζοναυτών σε παραθαλάσσια περιοχή του Πηλίου. Πρόκειται για ασκήσεις στις οποίες μετέχουν δυνάμεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, στο πλαίσιο της αποστολής που της έχει ανατεθεί.
Οι αμφίβιες επιχειρήσεις διεξάγονται από τις 8 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται σήμερα, ενώ περιλαμβάνουν αποβάσεις, καταλήψεις εχθρικών εγκαταστάσεων και καταστροφές εχθρικών στόχων διά θαλάσσης.
Η 32η Ταξιαρχία αποτελεί το μοναδικό σχηματισμό πεζοναυτών στον Ελληνικό Στρατό. Η άρτια εκπαίδευση του προσωπικού της, η αυτοπεποίθηση, η τόλμη, η ταχύτητα ενέργειας, η πίστη στο έμβλημα «Θαρσείν χρη» και τον πράσινο μπερέ, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της Ταξιαρχίας και των τριών Ταγμάτων Πεζοναυτών που περιλαμβάνει.
Το 32 Σύνταγμα Πεζικού (Λαψίστα), από το οποίο προήλθε η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, δημιουργήθηκε το 1913 και υπήχθη στην ΧΙΙ Μεραρχία με έδρα την Κοζάνη. Το 1945 το 32 Σύνταγμα μετονομάστηκε σε 42η Ταξιαρχία και υπήχθη στην ΙΧ Μεραρχία. Το 1951 μετονομάστηκε πάλι σε 32 Σύνταγμα Πεζικού, για να διαλυθεί το 1954 και να επανασυσταθεί το 1959, ενώ το 1961 μετονομάστηκε σε 139 Ελαφρύ Σύνταγμα Πεζικού. Το 1967 το ΕΣΠ μετονομάστηκε σε 32 Σύνταγμα Πεζικού και το 1978 υπήχθη στη Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων.
Το Μάιο του 1988 συγκροτήθηκε η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών (Μοράβας), υπαγόμενη αρχικά στην 1η Στρατιά και το 1998 υπήχθη στο Β’ Σώμα Στρατού. Από το 2009 επανεντάχθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις, με παρακολούθηση από τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ
Τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι πεζοναύτες, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα συστήματα που χρησιμοποιούν προηγμένοι στρατοί του κόσμου. Ειδικότερα διαθέτουν μεταξύ άλλων τα εντυπωσιακά αντιαρματικά οχήματα τύπου «Χάμερ» με πολυβομβιδοβόλα των 40 χιλιοστών, τα οποία έχουν μέγιστο βεληνεκές 2,2 χιλιόμετρα και έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης 300 βομβίδων το λεπτό, καθώς επίσης και το όπλο τύπου «Μπάρετ», των 50 χιλιοστών, με δραστικό βεληνεκές τα 1820 μέτρα, που φέρει 10 φυσίγγια, χρησιμοποιείται από τους ελεύθερους σκοπευτές και μπορεί να καταρρίψει μέχρι και ελικόπτερο… Ακόμη το άρμα μάχης τύπου «Λέοπαρντ 1 Α5», με το πυροβόλο των 105 χιλιοστών, που φέρει 55 βλήματα και διαθέτει πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών. Επίσης το πυροβόλο μάχης των 105 χιλιοστών, απαραίτητο όπλο για την υποστήριξη των αποβατικών ενεργειών, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ 113 με διόπτρα νυχτερινής παρατήρησης και σκόπευσης, Μ 113 με στοιχεία όλμου των 4 χιλιοστών, όλμους των 81 χιλιοστών ελληνικής κατασκευής με μέγιστο βεληνεκές 5,9 χιλιομέτρων, που δύναται να φέρει πέντε ειδών βλήματα, οχήματα τύπου «Χάμερ» με πολυβόλο των 50 χιλιοστών, με νυχτερινή διόπτρα στον οδηγό, οχήματα τύπου «Χάμερ» με αντιαρματικό «Μίλαν», με μέγιστο βεληνεκές τα 1950 μέτρα, δίκυκλες μηχανές «εντούρο», 600 κυβικών για ταχύτερη μετακίνηση, αναγνώριση δρομολογίων και ιχνηλασία, ατομικά τυφέκια Μ4, Μ 16 και βομβιδοβόλο Μ 16, πολυβόλο «Μίνιμ» 5,56 χιλιοστών, αντιαρματικό «Μίλαν» δεύτερης γενιάς, που έχει τη δυνατότητα ο χειριστής του να καθοδηγεί το βλήμα και μετά την εκτόξευσή του κ.ά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το