Τοπικά

Αμφισβητούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής οι δικηγόροι – Προσφυγή για τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Τη νομιμότητα της επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αμφισβητεί η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδος.
Σε δήλωσή του σχετικά με την αμφισβήτηση αυτή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλος ανέφερε: «Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ντόμινο υπέρογκων ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών οικονομικών-βιοτικών προβλημάτων σε πολύ μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικηγορικού σώματος. Η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδος, για δικαστική αμφισβήτηση της νομιμότητας της ρήτρας αναπροσαρμογής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος αποδεικνύει τα κοινωνικά αντανακλαστικά του δικηγορικού σώματος και της βούλησής του να συμπαρίσταται στην ελληνική κοινωνία σε ζητήματα κρίσιμα για την κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση για προσφυγή κατόπιν επεξεργασίας και αξιολόγησης των περιπτώσεων που θα αποτελέσουν την αφορμή δικαστικής κρίσης ως προς την εγκυρότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής σε σχέση με τους γενικούς όρους συναλλαγών, αποτελεί μία κίνηση σημαντική όχι μόνο σε συμβολικό, αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο. Στο ίδιο πλαίσιο η διοργάνωση επιστημονικής εκδήλωσης, στην οποία θα αναλυθούν και θα αναδειχθούν τα κρίσιμα νομικά ζητήματα που γεννιούνται από τη νομιμοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στις συμβάσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να αποτελέσει τον νομικό χάρτη για τη συντεταγμένη αντιμετώπιση πολλών χιλιάδων τέτοιων περιπτώσεων από τους πολίτες».
Αναφορικά με το αν θα υπάρξουν επιπτώσεις σε επιχειρηματίες που θα πληρώσουν μόνο το ρεύμα, αλλά όχι και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε: « Όσον αφορά τη νομιμότητα ή μη της κύρωσης, αυτή είναι συμβατικά έγκυρη, δεν τίθεται θέμα νομιμότητας, τίθεται θέμα συμβατικής εγκυρότητας. Η ΔΕΗ από τις αρχές Αυγούστου 2021 προχώρησε σε μονομερή ενέργεια στο πλαίσιο της σύμβασης που είχε με τους καταναλωτές. Είναι κομμάτι της εμπορικής πολιτικής, αυτό που ανεβάζει ή κατεβάζει το περιθώριο κέρδους του πάροχου. Δεν μιλάμε για κάτι το οποίο νομικά είναι ρυθμισμένο, αλλά επιβλήθηκε επί της ουσίας μονομερώς και χωρίς να προβλεπόταν στη σύμβαση και όσο αυτό δεν αμφισβητείται νομικά ή δεν έχει ακυρωθεί, παράγει συνέπειες. Η κίνηση και της Συντονιστικής και του ΙΝΚΑ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και άλλων εκεί συντείνει: Να πει ότι εδώ έχουμε μία μονομερή ενέργεια, που δεν προβλεπόταν στη σύμβαση, που στις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες έχει τουλάχιστον στοιχεία καταχρηστικότητας, που εγκλώβισαν τους καταναλωτές. Η ΔΕΗ έκανε την αρχή και όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι έκαναν καρτέλ ας πούμε με αυτή τη ρήτρα αναπροσαρμογής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το