Κατηγορίες: Τοπικά

Αμετανόητη η ΔΕΥΑΜΒ – Απέκρυψε έγγραφο για απαγόρευση κατανάλωσης νερού στο Πήλιο

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης είναι ακατάλληλο σε Πορταριά, Κατηχώρι και Άλλη Μεριά.

Να απαγορευθεί η χρήση του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, σε Πορταριά, Μακρινίτσα και Άλλη Μεριά, είχε συστήσει πμε έγγραφό της προς τη ΔΕΥΑΜΒ η Διεύθυνση Υγείας. Αυτό αποκάλυψε μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Ένα η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, σημειώνοντας οτι το έγγραφο εστάλη έπειτα από τις μετρήσεις Απριλίου, σύμφωνα με τις οποίες το νερό των συγκεκριμένων περιοχών παρουσίαζε αυξημένο μικροβιακό φορτίο. Σημειώνεται ότι σήμερα η Μακρινίτσα παρουσιάζει μηδενικό φορτίο.

Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, μετά το έγγραφο η ΔΕΥΑΜΒ προσπάθησε να αποκαταστήσει το πρόβλημα με χλωρίωση. Ο αντιπρόεδρος της Επιχείρησης Σ. Παπαευσταθίου, μιλώντας επίσης στο Ράδιο Ένα, επέρριψε ευθύνες στις τοπικές κοινότητες, επισημαίνοντας οτι το πρόβλημα δεν αποκαταστάθηκε γιατί κάποιοι “ξήλωσαν” τους χλωριωτές.
Στις 18 Μαϊου, σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔΕΥΑΜΒ τοποθέτησε εκ νέου συστήματα χλωρίωσης στην Πορταριά, τα οποία όμως “ξηλώθηκαν”, με αποτέλεσμα το πρόβλημα με το νερό να παραμένει.
“Ας ξεκαθαρίσουν οι τοπικές κοινότητες με έγγραφό τους προς τη Διεύθυνση Υγείας οτι δεν θέλουν τους χλωριωτές”, τόνισε ο ίδιος.

Η Άλλη Μεριά με μικροβιακό φορτίο

Από την περιοχή της Πορταριάς, περισσότερο επιβαρημένη με μικροβιακό φορτίο είναι η Άλλη Μεριά, σύμφωνα με τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, που έχει δώσει στη ΔΕΥΑΜΒ εντολές για καθαρισμό των δεξαμενών.

Οι τελευταίες εξετάσεις της ΔΕΥΑΜΒ απέδειξαν πως στην Πορταριά υπάρχει μικροβιακό φορτίο στο νερό, αλλά δεν εξειδικεύτηκαν τα σημεία του προβλήματος και τα ποσοστά της επιβάρυνσης. Σημειώνεται ότι τα μικροβιακά φορτία σε κολοβακτηριοειδή και εντερόκοκκους, πρέπει να είναι μηδενικά.

Σε όλα τα σημεία της Πορταριάς που έγιναν αναλύσεις, δηλαδή στην πλατεία, στο Ξενία και στο πρατήριο υγρών καυσίμων Δενελάβα, τα ποσοστά των κολοβακτηριδίων αγγίζουν, χωρίς όμως να ξεπερνούν, τα 10 mlg, σύμφωνα με τις Υπηρεσίες. Στην Άλλη Μεριά όμως, όπου η μέτρηση έγινε στο πρώην κοινοτικό κατάστημα, φτάνουν τα 45 mlg.

Στις 23 Απριλίου τοποθετήθηκαν χλωριωτές νερού στην Πορταριά, οι οποίοι στη συνέχεια αποξηλώθηκαν, ωστόσο και πριν τη δολιοφθορά, οι εξετάσεις έδειχναν ότι τα κολοβακτηρίδια και οι εντερόκοκκοι στην Άλλη Μεριά επιμένουν. Οι τελευταίες εξετάσεις το επιβεβαίωσαν.

«Το πηγαίο νερό, δεν χρειάζεται χλώριο, αν οι δεξαμενές καθαρίζονται» αναφέρουν οι κάτοικοι. Από την πλευρά της η ΔΕΥΑΜΒ που φέρει και ποινικές ευθύνες για την ποιότητα του νερού τονίζει πως μόνη λύση είναι η χλωρίωση, καθώς ακόμα και να καθαριστούν οι δεξαμενές, τα δίκτυα είναι παλιά και επιβαρύνουν την ποιότητα του νερού.

Καθαρισμός δεξαμενής στην Πορταριά

Από τη ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καθαρισμών των δεξαμενών ύδρευσης στις Περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες του ενιαίου Δήμου Βόλου μεθαύριο Παρασκευή 29/05/2015, θα γίνει καθαρισμός της δεξαμενής «ΜΑΓΚΟΥ» της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς.

Για τον σκοπό αυτό θα γίνει διακοπή υδροδότησης τμήματος ύδρευσης της Δ.Ε. Πορταριάς που υδρεύεται από την συγκεκριμένη δεξαμενή, από τις 08:00 π.μ. μέχρι τις 02:00 μ.μ. Αν οι εργασίες τελειώσουν πιο νωρίς, θα αποκατασταθεί η υδροδότηση αμέσως, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιχείρησης.

Ο Βιολογικός

Αποτελέσματα μέσων όρων από την έξοδο του Βιολογικού προσανατολίζεται να δώσει η Περιφέρεια, από τις μετρήσεις που συνεχίζονται καθώς η βλάβη δεν έχει αποκατασταθεί.

Οι μετρήσεις στις ακτές για την ποιότητα νερών κολύμβησης είναι θετικές, αλλά σύμφωνα με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας «όλα τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν επιβάρυνση του οικοσυστήματος, από τα επεισόδια στο Βιολογικό».

Σύμφωνα με τις Υπηρεσίες αναμένεται από τη ΔΕΥΑΜΒ κατάθεση σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων και ενημέρωση για το πότε επιτέλους πρόκειται να αποκαταστήσουν τη βλάβη που προκαλεί τα επεισόδια.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Loulis Food Ingredients: Δωρεά μίας (1) μοτοσυκλέτας στο τμήμα Τροχαίας Βόλου

Η Loulis Food Ingredients, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δώρισε στο Τμήμα Τροχαίας Βόλου…

14 Φεβρουαρίου 2024

Τιμήθηκε

Πολύ σημαντική η συμβολή των «Φίλων του Νοσοκομείου» στην φροντίδα των νοσηλευόμενων. Για χρόνια οι…

14 Φεβρουαρίου 2024

ΑΑΔΕ: Νέα ιστοσελίδα, με σύγχρονο σχεδιασμό, λειτουργική και φιλική πλοήγηση

Σε λειτουργία από σήμερα τίθεται ο νέος επίσημος ιστότοπος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr).…

14 Φεβρουαρίου 2024

«Τουρισμός για Όλους»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσει το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024» που…

14 Φεβρουαρίου 2024

Άγιος Βαλεντίνος: Το Doodle της Google παίζει με τη χημεία

Το σημερινό Doodle της Google γιορτάζει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με μια πιο... επιστημονική…

14 Φεβρουαρίου 2024

Μενδώνη κατά Netflix: Κακή μυθοπλασία με ευτελές περιεχόμενο ο «Μέγας Αλέξανδρος»

Τα βέλη της προς το Netflix εξαπέλυσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη…

14 Φεβρουαρίου 2024