Ελλάδα

Αμετακίνητη η κυβέρνηση για τον Κουφοντίνα – Στα άκρα η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνεχίζει την απεργία πείνας, τονίζοντας ότι «δεν θέλω να πεθάνω αλλά δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή», ζητώντας τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σε ακραίες εκφράσεις και αλληλοκατηγορίες. Την ίδια ώρα, και στη Δικαιοσύνη υπάρχει διχογνωμία για το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα ενώ η Αστυνομία έχει ετοιμάσει ειδικό σχέδιο υπό το φόβο επιθέσεων από ομάδες υποστηρικτών του Δημήτρη Κουφοντίνα σε αστυνομικά τμήματα και όχι μόνο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση στο βασικό αίτημα του «Λουκά» της 17 Νοέμβρη, δηλαδή αυτό της μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού, παραμένει αμετακίνητη, δηλώνοντας ότι δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό του και κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι λειτουργεί ως αυτόκλητος συνήγορος του τρομοκράτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι η κυβέρνηση επιλέγει ένταση και διχασμό, θέλοντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά τον ενδεχόμενο θάνατο του Κουφοντίνα.

Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ως λύση την προσφυγή του Δημήτρη Κουφοντίνα με την πλευρά του καταδικασμένου για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση να επιμένει ότι έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα.

Πελώνη: Ο Κουφοντίνας εκβιάζει με την απεργία πείνας
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ξεκαθάρισε ότι «ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου. Εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο».

Εστειλε το μήνυμα, μάλιστα, ότι «η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει» και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο εκβιασμός του πολυϊσοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του».

Η κυρία Πελώνη τόνισε ότι «οι εκφοβισμοί, η τρομοκράτηση, ο εξαναγκασμός της οργανωμένης Πολιτείας να απεμπολήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησης των καταδίκων, δεν θα περάσουν. Η Ελλάδα είναι μια αστική Δημοκρατία. Δεν θα γίνει μια εκβιαζόμενη Δημοκρατία. Ούτε μια τρομοκρατημένη Πολιτεία».

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, κάλεσε την κυβερνητική εκπρόσωπο να απαντήσει τι σημαίνει «αυτόκλητοι συνήγοροι» του Κουφοντίνα και να αποσαφηνίσει εάν πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως τέτοιους και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Κουμουτσάκο και Τζαβάρα, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Συνήγορο του Πολίτη, τη Διεθνή Αμνηστία και τους εκατοντάδες νομικούς και ακαδημαϊκούς που ζητούν την τήρηση του νόμου.

Κατά τον κ. Ηλιόπουλο «είναι πια φανερό ότι ο κος Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η τεχνητή όξυνση και η επαναφορά των γελοίων ισχυρισμών του για τον ΣΥΡΙΖΑ, μήπως και ξεχαστεί το μπάχαλο στην πανδημία, η κατάρρευση της οικονομίας και οι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του ίδιου για το σκάνδαλο Μενδώνη – Λιγνάδη. «Δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της όξυνσης και του διχασμού», σημείωσε.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απίστευτο κυνισμό, σημειώνοντας ότι βάζει στην πολιτική στάθμιση ακόμα και την ανθρώπινη ζωή ενώ ο Γιάννη Μπαλάφας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης μπαίνουν στον πειρασμό να εκμεταλλευτούν την υπόθεση Κουφοντίνα και τον πιθανό θάνατό του ώστε να αλλάξουν την ατζέντα».

Πάντως, η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, υποστηρίζει ότι μόνο με πολιτική απάντηση θα λυθεί το θέμα Κουφοντίνα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το