Τοπικά

Αμέσως μετά το Πάσχα το “λίφτινγκ” στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου 

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής της σκεπής και επιδιόρθωσης των εξωτερικών επιφανειών στην ανατολική πλευρά του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου, ένα πολύ σημαντικό έργο που υλοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο ναός έχει αναγερθεί πριν 90 περίπου χρόνια και χρειάζεται εκτεταμένες συντηρήσεις. Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη παρέμβαση που υλοποιείται εδώ και αρκετές δεκαετίες και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την απαρχή για εκτεταμένες μελλοντικές ενέργειες.

Ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου ανέφερε πως «η πρώτη φάση του έργου που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αρχίζει να υλοποιείται την πρώτη εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα. Επικοινώνησα με την τεχνική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο και μου αναφέρθηκε πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα στηθούν οι σκαλωσιές εκείνη την περίοδο. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει στο ανατολικό μέρος του ναού, στη συμβολή των οδών Γκλαβάνη με Αλεξάνδρας με στόχο την αποκατάσταση της σκεπής και των εξωτερικών επιφανειών. Στη συνέχεια υπάρχει και η δεύτερη φάση του ίδιου του έργου που αφορά στο μπροστινό μέρος του ναού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 800.000 ευρώ. Ήδη εγκρίθηκαν τα κονδύλια της πρώτης φάσης του έργου και έχουμε τις διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και για τη δεύτερη φάση του έργου. Εμείς ελπίζουμε ότι από τη στιγμή που θα μπουν οι σκαλωσιές στον ναό, δύσκολα θα φύγουν με το μισό ναό ξέσκεπο για να έρθουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και να συνεχιστεί η δεύτερη φάση».

Ο π. Χαρίλαος επισήμανε πως «ο ναός συμπληρώνει 90 χρόνια από τότε που ανεγέρθηκε και η αποκατάσταση της σκεπής και των εξωτερικών επιφανειών, όπως της πέτρας του ναού, αποτελούν μόλις το 10% των συντηρήσεων που πρέπει να γίνουν στον μητροπολιτικό ναό. Βέβαια και στα προηγούμενα χρόνια έγιναν παρεμβάσεις πιο ήπιου χαρακτήρα, αλλά τόσο εκτεταμένες, προβλέπονται με το συγκεκριμένο έργο της Περιφέρειας. Ας ελπίσουμε ότι ο Άγιος Νικόλαος θα μας δώσει ζωή και δύναμη για να ξέρουμε πού θα κατευθυνθούμε. Υπάρχει ένα πλάνο για την ευρύτερη στερέωση του ναού, της συντήρησης των αδρανών υλικών του και έχουμε ακόμη δρόμο. Και εδώ να πούμε πως τα προγράμματα χρηματοδότησης του κράτους και της Περιφέρειας έχουν μια οροφή. Τα περισσότερα ίσως χρειαστεί να τα επωμιστούμε εμείς, οι ενορίτες, που είναι και η προίκα του μητροπολιτικού ναού».
Πάντως ο π. Χαρίλαος υπογράμμισε πως οι εργασίες που θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα δεν θα επηρεάσουν καθόλου την ευρύτερη λειτουργία του ναού.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το