Ελλάδα

Άμεσα υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο – Πως διαμορφώνονται οι νέοι μισθοί

Θετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο διατύπωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κατά την σημερινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου, Άννα Στρατινάκη.

Κατόπιν αυτού ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει άμεσα την σχετική Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα οι όροι της ΣΣΕ (μισθολογικοί και άλλοι) να ισχύουν για το σύνολο των εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο με τους εκπροσώπους εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο του επισιτισμού εκφράστηκε η βούληση να κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτική η Σύμβαση, ενώ ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Δεδομένου ότι η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε μια σειρά από στοιχεία που θα διευκόλυναν την κήρυξη της Σύμβασης ως υποχρεωτικής, η πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στηριζόμενη στην υψηλή παραβατικότητα που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και στην κρισιμότητά του για τον τουρισμό και την οικονομία, πρότεινε να κηρυχθεί η Σύμβαση υποχρεωτική, άποψη που έγινε τελικά δεκτή.

Η σύμβαση «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023», έχει διάρκεια ισχύος από 22-02-2021 έως 22-02-2023. Αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, «φαστ-φουντ», κ.ά. με ειδικότητες – μεταξύ άλλων – ειδικότητες όπως μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κλπ.

Οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί ξεκινούν από 671 ευρώ για τους βοηθούς κουζίνας και σερβιτόρου και φθάνουν τα 964 ευρώ για τον αρχιμάγειρα. Στους εισαγωγικούς μισθούς προστίθενται τα επιδόματα τριετίας 10%, επίδομα γάμου 10% , επίδομα εποχικής απασχόλησης και επίδομα ειδικών συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού. Αυτό σημαίνει ότι ο μισθός του αρχιμάγειρα που λαμβάνει τα περισσότερα επιδόματα μπορεί να φτάσει και τα 1.700 ευρώ μεικτά.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι μισθοί που είναι κάτω από 713 ευρώ συμπαρασύρονται στο ύψος του νέου νομοθετημένου κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1/5/2022.

Πιο συγκεκριμένα οι μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:

Α’ Κατηγορία Β.Μ. 794,13 ΕΥΡΩ

Β’ Κατηγορία Β.Μ. 773,53 ΕΥΡΩ

Γ’ Κατηγορία Β.Μ. 752,93 ΕΥΡΩ

Δ’ Κατηγορία Β.Μ. 734,39 ΕΥΡΩ

Ενώ από 01/01/2023 οι μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:

Α’ Κατηγορία Β.Μ. 825,89 ΕΥΡΩ

Β’ Κατηγορία Β.Μ. 804,47 ΕΥΡΩ

Γ’ Κατηγορία Β.Μ. 783,04 ΕΥΡΩ

Δ’ Κατηγορία Β.Μ. 763,76 ΕΥΡΩ

Σημειώνεται τέλος ότι σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Πηγή:Protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το