Ελλάδα

Άμεσα οι επιλογές για τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Με το υπουργικό συμβούλιο να έχει προγραμματιστεί εκτός απροόπτου για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να πληρωθούν οι κενές θέσεις για τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρχίζει σήμερα το μεσημέρι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ενώπιον των οποίων θα εμφανιστούν οι προτεινόμενοι δικαστές για την ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου. Στη Βουλή έχουν κληθεί για ακρόαση οι 6 προτεινόμενοι από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, και ειδικότερα οι αντιπρόεδροι:

Αγγελική Αλειφερoπoύλoυ, Γεώργιος Λέκκας, Πηνελόπη Ζωντανού, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Ειρήνη Καλού, και Δήμητρα Κοκοτίνη . Οι δύο τελευταίες είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τις θέσεις της προέδρου και της εισαγγελέως αντίστοιχα, ωστόσο μετά τις αντιδράσεις, ο προέδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση τους, με αποτέλεσμα οι επιλογές του υπουργικού συμβουλίου να μείνουν μετέωρες.

Για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι μεταξύ αντεισαγγελέων του Δικαστηρίου και ειδικότερα έχουν προταθεί οι: Δημήτρης Δασoύλας, Βασίλειος Πλιώτας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Βασιλική Θεoδώρoυ, Ευσταθία Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτης Καραγιάvvης. Ο Δημήτριος Δασούλας αποχωρεί από το σώμα τον Ιούνιο, ο κ. Πλιώτας σε τρία χρόνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποχωρούν σε δυο χρόνια.

Ο κατάλογος των προταθέντων δικαστικών λειτουργών συντάχθηκε με βάση την επετηρίδα, χωρίς …βουτιές, ενώ αμέσως μετά την ακρόαση από τη βουλή θα γίνει ψηφοφορία και θα σταλούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι 3 επικρατέστεροι για την προεδρία και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Τον τελικό λόγο θα έχει το υπουργικό συμβούλιο, μετά την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το