Τοπικά

Άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα ζητεί η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας

Το νέο κύμα καύσωνα που κατακλύζει όλη την χώρα επιβάλει, σύμφωνα με την ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας, την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Τα μέλη της παράταξης καταγγέλλουν ότι, ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα, στους εργασιακούς χώρους η εργοδοσία, μαζί και οι Δημοτικές αρχές, απαιτεί από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης των προθεσμιών και της “εξυπηρέτησης του πελάτη – δημότη”.
Όπως τονίζεται, ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο από θερμοπληξία, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ταυτόχρονα, αυξάνει τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων. Πρέπει να προστατευτούν. Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, που συχνά-πυκνά ακούγονται στους χώρους δουλειάς. Ο τελευταίος νόμος-έκτρωμα που οδηγεί τους εργαζόμενους σε περισσότερες και απλήρωτες ώρες δουλειάς, θεσπίζοντας την 10ωρη εργασία, είναι καμπανάκι για όλους όσον αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων συνολικά, και όχι μόνο σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων.

“Με τη ζωή και την υγεία μας, δεν θα παίξει κανείς”, επισημαίνει η ΔΑΣ ΟΤΑ και ζητεί ενόψει του επερχόμενου καύσωνα:
1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, χωρίς καμία περικοπή αποδοχών.
2. Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).
3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
7. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
8. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
9. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).
10. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κ.λπ.), θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Για όλα τα παραπάνω, η ΔΑΣ ΟΤΑ ζητεί από τις Δημοτικές Αρχές να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. “Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Την ώρα που με τον τελευταίο νόμο της η κυβέρνηση θέλει να αποδεσμευτεί από πολιτικές ευθύνες όσον αφορά την τήρηση των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας και γι’ αυτό επιχειρεί να αποδυναμώσει την Επιθεώρηση Εργασίας, διεκδικούμε να παίξει αυτή το ρόλο της. Να δυναμώσει ο έλεγχος σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από την εργοδοσία όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων”.

Συνθήκες που απαιτούν διακοπή ή μετάθεση της εργασίας

Θερμοκρασία ξηρού θερμομέτρου ( ο C) Σχετική υγρασία

(%)

Διορθωμένη Ενεργός Θερμοκρασία( ο C)
36 50 30
37 45 30
38 39 30
39 34 30
40 29 30
41 26 30
42 23 30
43 20 30
(Σε συνθήκες άπνοιας, με υγιείς εργαζόμενους που φέρουν ελαφριά θερινή ενδυμασία)

(Υ.Α. υπ’ αρ. Δ7 / Α / οικ.12050/2223 / 23-5-2011, Άρθρο 23 Παραγρ. 4).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το