Κόσμος

Αμάνι Μπαλούρ: Ανθρωπιστικό βραβείο στην ηρωίδα Σύρια παιδίατρο για το έργο της

Η δρ. Αμάνι Μπαλούρ από τη Συρία έσωσε τις ζωές εκατοντάδων παιδιών κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου και γι΄αυτό τιμάται με το σημαντικό ανθρωπιστικό βραβείο Raul Vallenberg. Έδειξε τέτοιο ιδιαίτερο σθένος, θάρρος, γενναιότητα και αφοσιώθηκε στο έργο της με τέτοιο τρόπο που σήμερα αναγνωρίζεται παγκοσμίως η προσπάθειά της.
Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και αμέσως άρχισε να εργάζεται ως εθελόντρια στο αυτοσχέδιο υπόγειο νοσοκομείο Cave (Σπηλιά). Στη συνέχεια, έγινε υπεύθυνη μια ομάδας 100 ατόμων. Θα μπορούσε να είχε εγκαταλείψει την πατρίδα της όταν άρχισε ο πόλεμος, αφού είχε και ένα πολύ καλό πτυχίο Ιατρικής στα χέρια της.

Όμως εκείνη επέλεξε να μείνει και να πολεμήσει με τον δικό της τρόπο, να θέσει τη ζωή της σε κίνδυνο για να σώσει ανθρώπινες παιδικές ζωές. Εκτός από αυτή τη γενναιότητα, η ίδια είχε φυσικά να συγκρουστεί με το ανδροκρατικό κατεστημένο, το οποίο αντιμετωπίζει με δυσπιστία μια γυναίκα γιατρό.
Η ίδια περιγράφει στην Guardian πριν από 2 χρόνια την κατάσταση: «κάποιοι ασθενείς και τραυματίες ζητούσαν άνδρα γιατρό να τους εξετάσει, άλλοι απέφευγαν και να μου μιλήσουν». Εκείνη όμως κατάφερε να δείξει την αξία της και λίγο πριν γίνει πρόσφυγας, έγινε υπεύθυνη ενός ολόκληρου τμήματος (100 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό).

Το 2018 αναγκάστηκε να γίνει πρόσφυγας και κατέφυγε στην Τουρκία όπου ζει μέχρι σήμερα. Από εκεί όμως συνεχίζει το έργο της, αφού συμμετέχει σε ένα ταμείο υποστήριξης γυναικών ηγετών και ιατρικού προσωπικού σε πολεμικές ζώνες.
Σήμερα, 17/1 πρόκειται να της απονεμηθεί και επίσημα το βραβείο Ραούλ Βάλενμπεργκ. Η τελετή θα γίνει στο Στρασβούργο. Το βραβείο φέρει το όνομα του Σπουδαίου Σουηδού διπλωμάτη Ραούλ Βάλενμπεργκ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη θέση του και έσωσε χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουγγαρία.
Η ιστορία της ηρωίδας παιδιάτρου και του κρυφού υπόγειου νοσοκομείου μάλιστα γυρίστηκε σε ντοκιμαντέρ του National Geographic με τίτλο «The Cave», το οποίο είναι και υποψήφιο για βραβείο Όσκαρ 2020.

Πηγές

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το