Ελλάδα

Αμαλιάδα: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου για τον θάνατο του δεύτερου παιδιού της 24χρονης

Τα αποτελέσματα του πρώτου γονιδιακού ελέγχου που έγινε για το 60 ημερών κοριτσάκι της Ειρήνης Μουρτζούκου αποκαλύπτει το OPEN.

Ο γονιδιακός έλεγχος έγινε λόγω της ύπαρξης ιστορικού:

  • Απουσία δομικών καρδιολογικών ανωμαλιών
  • Θετικό οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιων θανάτων από την πλευρά της μητέρας (θεία, σε ηλικία 13 μηνών)
  • Νεογνικός θάνατος αγνώστου αιτιολογίας (θεία, κατά τις πρώτες ώρες ζωής)
  • Το σύνδρομο NOONAN

Σύμφωνα με την εκπομπή OPEN Τώρα, κατά τον γονιδιακό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα δύο μωρά της 24χρονης που ήταν παρούσα και στις τέσσερις περιπτώσεις που βρέφη έχασαν τη ζωή τους, παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις.

Στην πρώτη περίπτωση δεν παρατηρήθηκε κάποιο γονιδιακό πρόβλημα, ενώ στο δεύτερο παιδί, που πέθανε το 2023, ανιχνεύτηκε «πιθανά παθογόνος παραλλαγή c.755T>C στο γονίδιο S0S1 σε ετεροζυγωτία», η οποία χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Όσον αφορά για τις παθογόνες παραλλαγές του γονιδίου αυτού ενοχοποιούνται για το Σύνδρομο NOONAN 4. Πρόκειται για μία γενετική διαταραχή, η οποία προκαλεί τη μη φυσιολογική ανάπτυξη διαφόρων μελών του σώματος, όπως είναι τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του προσώπου, το μικρό ανάστημα, καρδιακά προβλήματα και πιθανές αναπτυξιακές δυσκολίες.

Συνήθως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις γίνεται σύσταση για μοριακό έλεγχο για συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου αυτού:

Στο περιφερειακό αίμα των γονέων
Στο πρώτο παιδί της οικογένειας σε περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμο και κατάλληλο βιολογικό υλικό
Σε μέλη της οικογένειας που μπορεί να σχετίζονται με το συγκεκριμένο γονίδιο S0S1.
Ακόμα συνίσταται γενετική συμβουλευτική.

«Ακόμα δεν ξέρω από τι έφυγε το 2ο παιδί μου»
Την δική της εκδοχή για τους θανάτους των πέντε μωρών που «έφυγαν» υπό την επιτήρησή της σε Αχαΐα και Αμαλιάδα, έδωσε στην τηλεόραση του OPEN η 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου, την ώρα που οι Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τι έχει συμβεί μέσα από μαρτυρίες, ιατρικούς φακέλους και εργαστηριακές εξετάσεις.

Τι έδειξαν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις για τους θανάτους των μωρών
Στις 6 Φεβρουαρίου 2014 στο Άργος 1,5 ετών κοριτσάκι το βρίσκει ημιθανές η μητέρα του κι αιτία θανάτου είναι λοίμωξη του αναπνευστικού και διάμεση πνευμονίτιδα.
4 Φεβρουαρίου 2021, στην Αχαΐα, η Ειρήνη προσέχει το 6 μηνών βρέφος, καθώς η μητέρα έχει φύγει. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε διάμεση πνευμονίτιδα και το μωρό είχε και επιληπτικά επεισόδια.
19 Ιουνίου 2022, στην Αχαΐα, η 22χρονη Ειρήνη προσέχει το βρέφος της, 19 ημερών στο σπίτι. Η ιατροδικαστική έρευνα: διάμεση πνευμονίτιδα και ο γονιδιακός έλεγχος βγαίνει καθαρός, σύμφωνα με το Mega.
17 Οκτωβρίου 2023 στο «Αγία Σοφία», η Ειρήνη είναι εκεί για το βρέφος 2 μηνών, που νοσηλεύεται. Αιτία θανάτου νοσοκομείου: καρδιακή ανακοπή. Ο ιατροδικαστής βρίσκει: επιληπτικές κρίσεις, ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, ο θάνατος αποδίδεται στις επιληπτικές κρίσεις. Επιπλέον δεν υπάρχουν φθαρμένα όργανα, ωστόσο συστάθηκε περαιτέρω γονιδιακός έλεγχος.
Στις 6 Φεβρουαρίου 2014, το Αστυνομικό Τμήμα Άργους είχε ενημερωθεί από το Νοσοκομείο ότι μεταφέρθηκε από τη μητέρα του, ένα κοριτσάκι 2 χρόνων, χωρίς τις αισθήσεις του. Ήταν η αδερφή της 14χρονης τότε Ειρήνης. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική και τοξικολογική έκθεση, η αιτία θανάτου του παιδιού οφείλεται σε λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και διάμεση πνευμονίτιδα της παιδικής ηλικίας.
Η ίδια απάντησε πως είναι ανοικτή σε έρευνα λέγοντας «δεν φοβάμαι, από την αρχή δεν έχω φοβηθεί έχω βγει παντού, αν φοβόμουν δεν θα έβγαινα» είπε και πρόσθεσε «έχουν γίνει όλοι εισαγγελέας».

«Είχα σχέση με την Κατερίνα – Γύρισε μετά από τρία χρόνια να με κατηγορήσει;»
Ειδικότερα, η 24χρονη αποκάλυψε στην εκπομπή «Open Τώρα» ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τη μητέρα του μικρού βρέφους που χάθηκε με την οποία συγκατοικούσαν και είχαν κουμπαριά, ενώ δήλωσε απορημένη για τον λόγο που την κατηγορεί. «Γιατί κατηγορεί εμένα; Τι της έκανα; Γύρισε μετά από τρία χρόνια με κατηγορήσει;» ανέφερε.

Η ίδια περιέγραψε το βράδυ που το παιδί της πρώην φίλη της ξεψύχησε: «Είχε κάτι το παιδί και έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή. Ένα βράδυ ήθελε να πεταχτεί κάπου και μου λέει μην ξεχάσεις να δώσεις το φάρμακο το παιδί. Της λέω δώστο εσύ να ήμαστε σίγουροι, λέει στις 12 πρέπει να το πάρει. Με κάποιον μίλησα εκείνο το βράδυ. Μου λέει όλα καλά στο σπίτι; Λέω ναι η Κατερίνα κάπου έχει πάει, εγώ είμαι εδώ κάθομαι το παιδί είναι στην κούνια κοιμάται. Τους έστειλα φωτογραφίες που κοιμόταν το παιδί, και έβγαλε η ίδια η μητέρα ότι το παιδί το έβγαλα φωτογραφία νεκρό. Έκανε ένα περίεργο τόνο το παιδί. Πήρα το ασθενοφόρο, κατά τη διάρκεια το παιδί είχε χαμηλό οξυγόνο αλλά ήταν καλά. Κάποιος γιατρός φώναξε μετά ότι το παιδί δεν ζει».

«Ακόμα δεν ξέρω από τι έφυγε το δεύτερο παιδί μου»
Για τα δικά της παιδιά και τον τραγικό χαμό τους είπε «το πρώτο μου παιδί κρατήθηκε στη θερμοκοιτίδα λόγω λοίμωξης και το πήρα μετά από 10 ημέρες. Με πήραν και μου είπαν ότι το παιδί είναι εντάξει και θα προγραμματιστεί ένας έλεγχος στον εγκέφαλο, ρώτησα γιατί μου είπαν δεν έχουν βρει κάτι. Πήγαμε στον Άγιο Αντρέα έκανε επαναληπτικές εξετάσεις ήταν μια χαρά όλα, με ρώτησαν αν έχω κλείσει ραντεβού, μια ημέρα πριν το παιδί έφυγε».

Κοιμόταν στο κρεβάτι του. Έβγαζε άσπρους αφρούς και έβγαζε περίεργους ήχους και φώναξα τη σπιτονοικοκυρά που ήταν δίπλα μου. ”Το παιδί σου ξεψυχάει” μου είπε».

Όσο για τη στιγμή που έμαθε τον θάνατο του δήλωσε: «Όταν το πληροφορήθηκα κόντεψα να σπάσω το κέντρο υγείας. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι κοπάναγα την τζαμαρία και την πόρτα. Τίποτε άλλο. Με πήγαν στο σπίτι η σήμανση γιατί ήταν βρέφος και έπρεπε να ελεγχθεί το σπίτι και η μητέρα. Κοίταξαν και είπαν είναι καθαρά τα πράγματα»

Για το δεύτερο παιδί είπε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας μάλιστα είχαν γίνει εξετάσεις και δεν είχε βρεθεί κάτι. Έμειναν 33 ημέρες στο Παίδων. «Εκείνο το βράδυ ήταν να πάω στην Πάτρα να πάρω το ΑΜΚΑ. Σηκώνομαι της αφήνω το χέρι. Μέχρι να φτάσω στην πόρτα χτύπησε το μόνιτορ. Έρχονται οι γιατροί, το κοιτάνε, το παίρνουν μέσα. Μου ανακοίνωσαν τα ξημερώματα ότι έπαθε ανακοπή καρδιάς» Κοπάναγα ότι έβρισκα μπροστά μου» θα πει χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το