Κόσμος

Αλβανία: Σχέδιο δημιουργίας τριών hot-spot σε περιοχές ελληνικής μειονότητας

Mε μεγάλη προσοχή και διαρκή επαγρύπνηση οι φορείς της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία παρακολουθούν το θέμα της ενδεχόμενης εγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, σε περιοχές που αποτελούν πατρογονικές εστίες των Ελλήνων της γειτονικής χώρας. Όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας «Ομόνοια», Βασίλης Κάγιος, το θέμα απασχολεί έντονα τους Έλληνες στη γειτονική χώρα, αφού σε οποιαδήποτε επιβεβαίωση των σεναρίων θα υπάρχει μεγάλη αλλοίωση του πληθυσμού σε περιοχές που ζουν μειονοτικοί και οι οποίοι προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.
Όσο κι αν φορείς των Ελλήνων της Αλβανίας επιχείρησαν να συλλέξουν πληροφορίες για το ζήτημα, τα όποια σενάρια δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής από καμία επίσημη πηγή της γειτονικής χώρας.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από καμία επίσημη πηγή. Όσα γνωρίζουμε, προέρχονται από διάφορες πληροφορίες, οι οποίες, όμως, δεν επιβεβαιώνονται. Με αυτά τα δεδομένα η «Ομόνοια» δεν μπορεί να τοποθετηθεί. Ωστόσο, το θέμα μας ανησυχεί πάρα πολύ βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Αν τα σενάρια επαληθευθούν, θα μιλάμε για τεράστια αλλοίωση του πληθυσμού σε μειονοτικές περιοχές. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο. Θα δημοσιοποιήσουμε το θέμα σε φορείς του εξωτερικού, αλλά και φορείς εντός της χώρας και θα πάρουμε, όποιο μέτρο είναι δυνατό. Να είστε σίγουροι ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά, αν υπάρξει το οτιδήποτε», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Κάγιος.

Σε Κορυτσά, Αργυρόκαστρο και Άγιους Σαράντα
Με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν, Έντι Ράμα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν προχωρήσει σε μυστική συμφωνία, προκειμένου σε πρώτη φάση τουλάχιστον 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν από την Τουρκία στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση ο Έντι Ράμα σχεδιάζει να κατασκευάσει τρία κέντρα υποδοχής και εγκατάστασης μεταναστών στη νότια Αλβανία, σε περιοχές που διαβιεί η ελληνική εθνική μειονότητα. Τα τρία hot spots πρόκειται να γίνουν σε Αργυρόκαστρο, Κορυτσά και Άγιοι Σαράντα.

«Προσωπικά εκτιμώ ότι το σενάριο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, αφού θα αντιδράσουν και οι ίδιοι οι Αλβανοί. Άγιοι Σαράντα και Κορυτσά αποτελούν τουριστικές περιοχές και πέρα από τους Έλληνες για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών θα ξεσηκωθούν και οι Αλβανοί», τονίζει ο κ. Κάγιος. Κατά τον ίδιο, σήμερα στην Αλβανία υπάρχει σε λειτουργία μόνο ένα μικρό hot spot έξω από το Αργυρόκαστρο, στο οποίο έχουν εγκατασταθεί κάποιες δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το