Κόσμος

Αλβανία: Ο Ράμα φέρνει νέα ρύθμιση για τις ελληνικές περιουσίες της Χειμάρρας

Μέχρι την Τετάρτη οπότε και θα συνεδριάσει η αλβανική κυβέρνηση αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τις περιουσίες των Ελλήνων ομογενών στην Χειμάρρα. Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικές πηγές της Αλβανίας ενημέρωσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι η επίμαχη τροπολογία αναμένεται να αποσυρθεί και επίσημα με νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα της εβδομάδας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Τρίτη στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στη Χειμάρρα οι Βορειοηπειρώτες αντιδρώντας στις τελευταίες εξελίξεις και την προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης να απαλλοτριώσει μεταξύ άλλων και ελληνικές περιουσίες στην παραλιακή ζώνη του δήμου Χειμάρρας, προκειμένου να παραχωρηθούν στο υπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα αναζητήσει στη συνέχεια στρατηγικό επενδυτή για την τουριστική αξιοποίησή τους.

«Η υπουργική απόφαση της κυβέρνησης Ράμα αν και αφαιρέθηκε από το διαδίκτυο παραμένει σε ισχύ. Νομίζω ότι η κίνηση της αλβανικής κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο από την επίσημη ιστοσελίδα της είναι ένας εμπαιγμός, είναι ένας ελιγμός. Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να εγγράψει τις περιουσίες όλων των γηγενών κατοίκων στο υποθηκοφυλακείο, δίνοντας αντίστοιχους τίτλους ιδιοκτησίας και αμέσως μετά να συζητήσουμε για το είδους ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει στην περιοχή» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Φρέντυ Μπελέρης.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η δημοσίευση του επίμαχου ΦΕΚ Έλληνες της Χειμάρρας που ζουν στην Αμερική πίεσαν με δικηγόρους την αλβανική κυβέρνηση προκειμένου να το αποσύρει άμεσα ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της Αθήνας.

Που βρίσκονται οι επίμαχες εκτάσεις
Από τα 46 τεμάχια που επιχειρεί να απαλλοτριώσει η αλβανική κυβέρνηση, τα 41 (1.377 εκτάρια) βρίσκονται στην παραλία της Χειμάρρας και στη γύρω από αυτήν παραθαλάσσια ζώνη. Άλλα πέντε τεμάχια, συνολικής έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην περιοχή της Αυλώνας και στα Εξαμίλια, έξω από τους Αγίους Σαράντα.

Ειδικότερα, με βάση την υπουργική απόφαση στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού περνούν 92,46 εκτάρια της πανέμορφης παραλίας των Δρυμάδων, 78,87 εκτάρια του Βούνου (τόπος καταγωγής της μητέρας του Έντι Ράμα), 62,77 εκτάρια της Χειμάρρας και των γύρω από αυτήν οικισμών της, 60,1 εκτάρια του Παλέρμου, 4,48 εκτάρια του Πικερνίου, 24,48 εκτάρια του Λούκοβου, 46,46 εκτάρια του Αγίου Βασιλείου και 99,3 εκτάρια της Νίβιτσας.

Πρόκειται πρακτικά για τα «φιλέτα» του παραλιακού μετώπου της νότιας Αλβανίας, από την Αυλώνα μέχρι τους Άγιους Σαράντα και αφορούν μη δομημένες εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν στη συντριπτική πλειονότητά τους σε Έλληνες ομογενείς.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το