Κόσμος

Αλβανία: Δεκαπέντε οι τραυματίες από τα επεισόδια στο πρωθυπουργικό μέγαρο

Ραντεβού στις 21 Φεβρουαρίου έδωσαν οι διαδηλωτές στα Τιράνα οι οποίοι το μεσημέρι του Σαββάτου διαμαρτυρήθηκαν μαζικά μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο καλώντας το Έντι Ράμα να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και του Σαλί Μπερίσα έριξαν βόμβες μολότοφ και από τα πεζοδρόμια της λεωφόρου Μαρτύρων του Έθνους. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα σφαίρες αερίου και καουτσούκ με τους διαδηλωτές να υποχωρούν προσωρινά.
Νωρίς το απόγευμα οι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στο κυβερνητικό κτίριο ενώ έκαψαν τα δέντρα που βρίσκονται μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, υπάρχουν 15 τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία των Τιράνων, συμπεριλαμβανομένων και των τραυματιών αστυνομικών.

Ο διεθνής παράγοντας καταδίκασε τις πράξεις βίας που εκτυλίχθηκαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας. Τόσο η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσαν όλα τα μέρη να δείξουν ψυχραιμία.
«Το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται μέσω ειρηνικής διαμαρτυρίας αποτελεί θεμελιώδη αξία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας, αλλά η βλάβη στη δημόσια περιουσία και η χρήση βίας δεν είναι αποδεκτή», ανέφερε η αντιπροσωπεία της ΕΕ.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα τόνισε στη δήλωσή της ότι “παροτρύνουμε όλα τα μέρη να επιδείξουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και να αποκαταστήσουν την ηρεμία. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να καταγγείλουν αυτές τις πράξεις βίας και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση θα είναι ειρηνική και εποικοδομητική». Η Παρουσία του ΟΑΣΕ στα Τίρανα επισήμανε ότι «οι εμπνευστές και δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν το Σάββατο».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το