Τοπικά

Αλμυρός – Βρύναινα: Τρίτη γενιά καλλιεργητών ρίγανης με εξαγωγές

Τρίτη γενιά καλλιεργητών ρίγανης στον Αλμυρό και τη Βρύναινα, με εξαγωγές σε Αμερική και Ιταλία, ο Χρήστος Μυλωνάς μιλά για το άρωμα υψηλών αποδόσεων που αναδίδει το αρωματικό φυτό.

Η τριμμένη ρίγανη είναι μια εύκολη καλλιέργεια, ενώ η παραδοσιακή σε ματσάκι πιο δύσκολη, μιας και απαιτούνται περισσότερα εργατικά χέρια, με το κόστος να ανεβαίνει αρκετά. Φέτος οι τιμές ήταν καλές, διότι δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή και λόγω του καιρού οι ποσότητες ήταν μικρότερες.
Ο Χρήστος Μυλωνάς καλλιεργεί ρίγανη σε Αλμυρό και Βρύναινα σε μία έκταση 100 περίπου στρεμμάτων. «Γενικά η καλλιέργεια της ρίγανης τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί πολύ στη Λάρισα, στο Βελεστίνο και αλλού, με εκατοντάδες στρέμματα να καλλιεργούνται», σημειώνει.
Η καλλιέργεια του αρωματικού φυτού είναι εύκολη, αν και εξαρτάται πώς θα το κάνει κάποιος. «Αν καλλιεργείς για τριμμένη ρίγανη, επειδή είναι βιομηχανοποιημένη, δηλαδή με κομπίνες, τρακτέρ, ψεκασμούς κ.λπ., είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Αν καλλιεργείς παραδοσιακά, σε ματσάκι δηλαδή, είναι πιο δύσκολη περίπτωση, διότι γίνεται με τα χέρια, κάτι που δεν το γνωρίζουν πολλοί», ανέφερε, για να συμπληρώσει: «Μπορεί να είναι εύκολο, όταν έχεις πολλά στρέμματα με ρίγανη και για βιομηχανοποιημένη, αλλά σε μικρές εκτάσεις και σε ματσάκι δεν είναι τόσο εύκολο, ενώ υπάρχει και μεγαλύτερο κόστος. Κι αυτό γιατί η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια, οπότε χρειάζονται περισσότερα εργατικά».
Η καλλιέργεια της ρίγανης είναι επικερδής, αν ασχοληθεί κανείς σωστά, αλλά εξαρτάται και ποιες αγορές θα βρει, για να την προωθήσει. Φέτος οι τιμές ήταν καλές, διότι δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή και λόγω του καιρού η ποσότητα ήταν μικρότερη.
«Φέτος είχαμε μικρότερη απόδοση, διότι τον Μάιο είχε αρκετή ζέστη. Το μάζεμα του αρωματικού αυτού φυτού γίνεται τέλη του Ιουνίου με αρχές του Ιουλίου», εξηγεί ο Χρήστος Μυλωνάς. Η Ελλάδα εξάγει μεγάλες ποσότητες ρίγανης, όπως και καλλιεργητές από την περιοχή μας εξάγουν αρκετές ποσότητες, σε Αμερική, Βόρεια Ευρώπη, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία. Ο ίδιος, όπως είπε, εξάγει σε Ιταλία και Αμερική. Ο Χρήστος Μυλωνάς τόνισε πως η οικογένειά του καλλιεργεί ρίγανη πολλά χρόνια, πάνω από 30, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος είναι η τρίτη γενιά που ασχολείται με το αρωματικό φυτό. «Συσκευασμένη ρίγανη «φεύγει» σε μικρές ποσότητες σε ματσάκι για την εστίαση, για πιο γκουρμέ πιάτα, ενώ η τριμμένη είναι πιο φθηνή και εξάγεται σε εστιατόρια στην Αμερική, την Ιταλία και τη Γερμανία», κατέληξε.

Άρωμα υψηλών αποδόσεων
Άρωμα υψηλών αποδόσεων αναδίδει η ρίγανη, που θεωρείται επικερδής καλλιέργεια στα αρωματικά φυτά, με χαμηλό κόστος παραγωγής και ελάχιστες φροντίδες. Ένα από τα βασικά ατού της καλλιέργειας είναι ότι μπορεί να αξιοποιήσει πολλές κατηγορίες εδαφών, ακόμη και ορεινών, αλλά και μειονεκτικών περιοχών.
Εμφανίζει διαρκώς αυξανόμενες προοπτικές ανάπτυξης, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται στη βιομηχανία τροφίμων, τη φαρμακοβιομηχανία και την αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων.
Η καλλιέργειά της εντοπίζεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα και η Γερμανία είναι εκείνες με τις περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ρίγανης, με τις κυριότερες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών να είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Οι εισαγωγές προέρχονται από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το