Τοπικά

«Αλμυρά» τα παγωτά – Αύξηση από 25% έως 40% στην τιμή τους

«Αλμυρά» τα παγωτά φέτος το καλοκαίρι, με τις ανατιμήσεις σε σχέση με πέρσι να φτάνουν το 25% και σε κάποια να ξεπερνούν το 30% με 40%. Οι καταναλωτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς φθηνότερες λύσεις και δείχνουν την προτίμησή τους σε παγωτά από 1,30 έως 2,00 ευρώ, όσον αφορά στα τυποποιημένα παγωτά. Από την άλλη είναι χαρακτηριστικό πως το περιθώριο κέρδους έχει συρρικνωθεί που οι αρτοποιοί δεν έχουν βάλει το χύμα παγωτό στους φούρνους, για να μην πληρώσουν μεγαλύτερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Προβληματισμό προκαλούν οι τιμές των παγωτών που έχουν μπει στον χορό των ανατιμήσεων, λόγω των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και των ζωοτροφών και κατ’ επέκταση και του γάλακτος.
Οι ανατιμήσεις διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 20%-25%, ενώ ίδια εικόνα παρατηρείται και σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία που πωλούν χύμα παγωτό σε μπάλες ή με το κιλό.
Το ενεργειακό κόστος έχει διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, ειδικά για τις μεγάλες βιομηχανίες, ενώ η τιμή του γάλακτος έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 25%.
Αποτέλεσμα οι αυξήσεις στην τιμή του παγωτού σε σχέση με πέρσι το καλοκαίρι.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ν. Μαγνησίας κ. Βασίλης Τόπας μίλησε για ανατιμήσεις σε σχέση με πέρσι που φτάνουν το 30%-40% στα τυποποιημένα παγωτά.
«Όπως και να έχει το παγωτό θα «φύγει» μέσα στο καλοκαίρι και τη ζέστη» επισήμανε ο ίδιος, τονίζοντας πως πλέον ο κόσμος προτιμά τα παγωτά με φθηνότερες τιμές.
«Ένα παγωτό των 2,80 ευρώ πέρσι, φέτος κοστίζει 3,50 ευρώ. Δηλαδή 70 λεπτά ακριβότερα. Φυσιολογικό είναι ο κόσμος να ψάχνει το πιο φθηνό παγωτό και να διαθέτει μέχρι 2 ευρώ» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την κατάσταση βοηθά ο ξένος κόσμος, οι τουρίστες δηλαδή, αλλά δεν είναι όπως πέρσι. «Ο κόσμος είναι συμμαζεμένος στα έξοδα. Στα περίπτερα και τα καταστήματα με είδη περιπτέρου ο καταναλωτής θα έρθει να πάρει το παγωτάκι, σε ώρες και μέρες που είναι κλειστά τα σούπερ μάρκετ» τόνισε, προσθέτοντας πως τα φθηνά παγωτά από 1,30 έως 2,00 ευρώ είναι αυτά που καταναλώνονται πιο πολύ.
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Τσουράπας, τέως πρόεδρος των Αρτοποιών Μαγνησίας και εκ νέου εκλεγέντας στο ΔΣ, το οποίο θα συγκροτηθεί σε Σώμα τις επόμενες μέρες, τόνισε πως πολλοί φούρνοι δεν έβαλαν στα καταστήματά τους χύμα παγωτό.
«Δεν βάλαμε παγωτό διότι δεν έχουμε περιθώριο κέρδους και επίσης να αποφύγουμε να πληρώνουμε παραπάνω ηλεκτρικό ρεύμα» σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως τα παγωτά έχουν ακριβύνει πάρα πολύ, το κέδρος μειώθηκε και το ρεύμα ακρίβυνε, οπότε δεν συμφέρει τον φούρνο.
«Περίπου το 50% των φούρνων δεν δουλεύει το παγωτό φέτος» επισήμανε, ενώ σημείωσε πως τα παραλιακά έχουν χύμα παγωτό, διότι ο κόσμος που πάει διακοπές θα ξοδέψει χρήματα, αλλά οι περισσότεροι φούρνοι το απέφυγαν.
«Ο τζίρος του παγωτού από ό,τι μαθαίνω είναι πεσμένος» τόνισε και ανέφερε πως η κατάσταση είναι δραματική. «Μπορεί να έχουμε επισκεψιμότητα, όμως ο τζίρος είναι πεσμένος πάρα πολύ» κατέληξε ο κ. Κώστας Τσουράπας.
Οι ζαχαροπλάστες αποδίδουν τις ανατιμήσεις στα παγωτά στις αυξήσεις τιμών των πρώτων υλών, υπογραμμίζοντας ότι το γάλα έχει «τσιμπήσει» κατά 0,25 ευρώ το λίτρο, από τα 0,72 ευρώ στα 0,97 ευρώ και η κρέμα γάλακτος από τα 3,30 ευρώ στα 4 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το