Ελλάδα

Αλμωπία: Μυστήριο με θησαυρό και αρχαία σε μοναστήρι – Εδώ και 1 εβδομάδα αστυνομικοί σκάβουν στον περίβολο – Τι συμβαίνει;

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ακόμα και από την ΓΑΔΑ, με καθημερινή παρουσία και ειρηνοδίκη, βρίσκονται από το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην Αλμωπία, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία και εντός του περιβόλου του μοναστηριού σκάβουν λάκκους αναζητώντας αρχαία, χρυσάφι και άλλα αντικείμενα πολύτιμης αξίας.

Στο μοναστήρι προκλήθηκε και ένταση τις προηγούμενες ημέρες, όταν κάτοικοι της κοινότητας του Αρχάγγελου ζήτησαν από τους αστυνομικούς να φύγουν από το μοναστήρι, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο σημείο ακόμα και δυνάμεις των ΟΠΚΕ.

Ειδικότερα και όπως ανέφερε στο ethnos.gr καλόγερος του μοναστηριού, το πρωί του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου οι μοναχοί αντιλήφθηκαν τέσσερα άτομα να κινούνται έξω από το μοναστήρι και να ερευνούν το χώρο.

«Γύρω στη 1:00 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και μετά από περίπου τρεις ώρες παρακολούθησης μας είπαν τα άτομα αυτά ότι είναι από την Ασφάλεια Αθηνών και έφτασαν στο μοναστήρι μας, για να μας προστατεύσουν από χρυσοκάπηλους, οι οποίοι σκοπεύουν να έρθουν και να σκάψουν. Μας ζήτησαν να μείνουμε μέσα στη μονή. Μετά από λίγο έφτασε και περιπολικό από την Αριδαία», λέει στο ethnos.gr καλόγερος του μοναστηριού.

Κατά το μοναχό, το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου οι αστυνομικοί άρχισαν να σκάβουν εντός του περίβολου του μοναστηριού. «Αρχίσαμε να ανησυχούμε εμείς αλλά και οι πιστοί που επισκέπτονται το μοναστήρι μας, όταν τους είδαμε να σκάβουν πίσω από ένα βράχο. Μας είπανε ότι σκάβουν ψάχνοντας για χρυσάφι, αγάλματα και άλλα σημαντικά αντικείμενα, αλλά δεν έδωσε άδεια για τις εργασίες ούτε ο μητροπολίτης μας ούτε ο ηγούμενός μας», αναφέρει ο μοναχός.

Προκλήθηκε ένταση
Μετά από λίγο έφτασαν στο σημείο περίπου είκοσι κάτοικοι του Αρχάγγελου και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να σκάβουν και να φύγουν από το μοναστήρι. Μάλιστα, προκλήθηκε και ένταση, όταν οι κάτοικοι πέταξαν κάποια εργαλεία των αστυνομικών.

«Έγινε μία φασαρία, αφού ήρθε κι άλλος κόσμος στο μοναστήρι μας. Οι αστυνομικοί έλεγαν ότι έχουν την άδεια του δεσπότη μας καθώς και του ηγουμένου αλλά αυτό είναι ψέμα. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουν στο μοναστήρι μας και άλλοι αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι με μαύρες στολές, τα ΟΠΚΕ», λέει ο μοναχός.

Κατά τον ίδιο, από το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα στην είσοδο του μοναστηριού υπάρχουν τρία περιπολικά και άλλα δύο μέσα στο μοναστήρι.

«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε υπό κατάληψη. Έχουν ανοίξει τρεις λάκκους κοντά στο βράχο αλλά δε βρήκαν τίποτα. Στη συνέχεια άρχισαν να σκάβουν λίγα μέτρα δίπλα από την κόγχη του Ιερού της εκκλησίας μας. Άνοιξαν και εκεί λάκκο, αλλά βρήκαν βράχο. Έφεραν από το Δήμο Αλμωπίας κομπρεσέρ με διαμάντι και άνοιξαν λάκκο δύο μέτρων. Δε βρήκαν τίποτα και είπαν ότι θα φέρουν γεωτρύπανο από Θεσσαλονίκη. Όμως, έτσι υπάρχει κίνδυνός να προκληθούν μεγάλες ζημιές στην εκκλησία του μοναστηριού, που χτίστηκε το 19ο αιώνα. Εδώ υπάρχουν και αρχαιολόγοι, ενώ οι αστυνομικοί έχουν και εργαλεία για αναζήτηση χρυσού. Είμαστε εφτά πατέρες στη μονή και ανησυχούμε», αναφέρει ο καλόγερος της μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Τι λέει ο δήμαρχος
Μιλώντας στο ethnos.gr ο δήμαρχος Αλμωπίας, Χρήστος Μπάτσης, είπε ότι στο μοναστήρι βρίσκονται αστυνομικοί από διάφορα σώματα, ακόμα και από την Αθήνα και ότι όλες οι εργασίες γίνονται με την καθημερινή παρουσία ειρηνοδίκη.

«Οι καλόγεροι κάνουν κανονικά τις καθημερινές τους εργασίες και μπορούν να κινηθούν, όπου νομίζουν, χωρίς να τους εμποδίζει κανένας. Μάλιστα, υπάρχει και εντολή να επιτηρούν, όπου σκάβουν οι αστυνομικοί. Απλώς το μοναστήρι δεν είναι ανοιχτό για το κοινό», αναφέρει ο κ. Μπάτσης.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι αστυνομικοί να είχαν πληροφορία ότι χρυσοκάπηλοι ή αρχαιοκάπηλοι να επιδίωκαν να σκάψουν στο μοναστήρι, προκειμένου να βρουν κάτι πολύτιμο. Έτσι βρέθηκαν στην ιερά μονή οι αστυνομικοί και άρχισαν να αναζητούν το θησαυρό, για να τον προστατεύσουν.

Να σημειωθεί ότι η ιερά μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αλμωπίας ιδρύθηκε το 12o αιώνα, ωστόσο, από το 1940 και για περίπου πενήντα χρόνια εγκαταλείφθηκε από μοναχούς και έμεινε έρημη. Από το 1989 άρχισαν να εγκαταβιούν πάλι σε αυτήν μοναχοί.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το