Οικονομία

Αλμα των CDS «δείχνει» ότι κατά 70% η Ελλάδα δεν θα πληρώσει το χρέος της

χρήματα καραβάκι

Καλπάζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων καθώς η νέα κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν να αλλάξουν τις υφιστάμενες συμφωνίες για το ελληνικό Δημόσιο Χρέος.Η αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS – Credit-Default Swaps) δείχνει ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να μην καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις της εντός των επόμενων πέντε ετών, θεωρείται πλέον πολύ μεγαλύτερη από τους επενδυτές. Συγκεκριμένα, ενώ την περασμένη Παρασκευή βρισκόταν στο 59%, έχει φτάσει πλέον το 70%, όπως γράφει το Bloomberg.

Την περασμένη εβδομάδα τα συμβόλαια CDS που αφορούσαν ασφάλιση των ελληνικών τίτλων από τη χρεοκοπία έφταναν τα 743, καλύπτοντας ένα ποσό της τάξης των 759 εκατ. δολαρίων. Για κάποιον που κατέχει 10 εκατ. δολάρια σε ελληνικά ομόλογα, το κόστος ασφάλισης φτάνει ετησίως τα 4,2 εκατ. δολάρια, συν 100.000 δολάρια ετησίως. Μία εβδομάδα πριν, το κόστος ανεργόταν σε 3,4 εκατ. δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων του συγκεκριμένου τομέα επενδύσεων περιμένουν να υπάρξει μία νέα διευθέτηση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

«Κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που βρίσκεται σε χέρια θεσμικών φορέων είναι πιθανό, κατά την Λιν Γκράχαν Τέιλορ, στρατηγική αναλύτρια τηςRabobank International στο Λονδίνο, για να προσθέσει μάλιστα ότι υπάρχει ανησυχία μεταξύ των επενδυτών ότι ίσως στη νέα ρύθμιση μπορεί να περιληφθούν ξανά και οι ιδιώτες κάτοχοι τίτλων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το