Τοπικά

Αλλοδαποί από Μαρόκο και Άγιο Δομίνικο ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

Τη Δευτέρα στις 5.30 το απόγευμα θα τελεστεί ο αγιασμός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Βόλου για τη νέα σχολική χρονιά, ενώ την Τρίτη θα ξεκινήσουν τα μαθήματα και για τους μαθητές της Α’ Τάξης που φέτος ανέρχονται στους 50.
Τα μαθήματα στη Β’ Τάξη ξεκίνησαν ήδη αυτή την εβδομάδα με τους φοιτούντες να ανέρχονται στους 40.

 
Το ΣΔΕ Βόλου λειτουργεί από το 2004 και μέχρι και πέρυσι είχαν αποφοιτήσει περίπου 400 άτομα. Και φέτος οι ηλικίες των μαθητών ποικίλλουν με τους περισσότερους να βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 30-40 ετών.
Κάθε χρόνο οι εγγραφές στο ΣΔΕ κυμαίνονται στις 50-60 και εκεί διατηρήθηκαν και φέτος.

 
Παράλληλα υπάρχουν και αρκετοί αλλοδαποί. «Έχουμε άτομα που ενδιαφέρθηκαν να φοιτήσουν στο σχολείο από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, ακόμη και από το Μαρόκο και τον Άγιο Δομίνικο. Έχει δηλαδή και μια πολυεθνική διάσταση το σχολείο» τόνισε ο διευθυντής του σχολείου κ. Λίνος Βίγλας που πρόσθεσε πως αυτό που πρέπει να κάνει η πολιτεία για τους ανθρώπους αυτούς είναι να υλοποιήσει μια δομή μέσα από την οποία να μάθουν τα ελληνικά. Για αρκετά χρόνια στο παρελθόν λειτούργησε το πρόγραμμα «Οδυσσέας», στο οποίο οι αλλοδαποί μαθητές μάθαιναν τα ελληνικά και μετά εγγράφονταν στο σχολείο. Τώρα έρχονται κατευθείαν στο σχολείο για να φοιτήσουν, έχουν διάθεση, αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρουν καθόλου τα ελληνικά».

 
Το ΣΔΕ λειτουργεί νωρίς το απόγευμα για να εξυπηρετούνται και οι εργαζόμενοι ενήλικες. Ειδικότερα τα εβδομαδιαία προγράμματα είναι 25 ωρών και τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες (4.00 – 8.05) από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Τα μαθήματα (γραμματισμοί) που διδάσκονται είναι Ελληνική Γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Κοινωνική Εκπαίδευση, Φυσικές Επιστήμες-Τεχνολογία, Αισθητική Αγωγή. Επίσης, παρέχονται Συμβουλευτική σταδιοδρομίας και σύνδεση με την αγορά εργασίας και Ψυχολογική στήριξη σε μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες της ενήλικης ζωής. Επίσης, οργανώνονται Σχέδια Δράσης (projects) και Εργαστήρια (ενισχυτική διδασκαλία όπου χρειάζεται και ζώνη ελεύθερων επιλογών, όπου οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευομένων εργαστήρια σε διάφορους γνωστικούς τομείς). Μετά από δύο χρόνια φοίτησης οι μαθητές λαμβάνουν το απολυτήριο Γυμνασίου, ενώ πολλοί συνέχισαν στο Λύκειο, ακόμη και στο Πανεπιστήμιο.
Επίσης υλοποιούνται πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κοινωνία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το