Τοπικά

Αλληλέγγυα στα αιτήματα των κτηνοτρόφων η Περιφέρεια Θεσσαλίας

unnamed (1)

Την πάγια θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπως την εξέφρασε και πρόσφατα σε συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός με κτηνοτρόφους πως «οφείλουν να συμβάλουν και οι κτηνοτρόφοι στην εθνική προσπάθεια, χωρίς όμως να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραγωγική διαδικασία», επανέλαβε σε αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων το μεσημέρι της Πέμπτης, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Κώστας Μπάρδας.
Οι κτηνοτρόφοι συναντήθηκαν με τον κ. Μπάρδα καθώς και με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρη Παπαχαραλάμπους και τον αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Δημήτρη Παπαδημόπουλο, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν με αφορμή τα προωθούμενα από την κυβέρνηση μέτρα για τον κλάδο τους. Στο πλαίσιο αυτό, επέδωσαν ψήφισμα στους εκπροσώπους της Περιφερειακής αρχής στο οποίο τίθενται μία σειρά προβλημάτων τα οποία όπως επισημαίνουν οδηγούν σε «εξόντωση του κλάδου».
Από την πλευρά του ο κ. Μπάρδας μετέφερε το μήνυμα συμπαράστασης από τον Περιφερειάρχη ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα όπου συναντάται με τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη, και σημείωσε ότι «τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να αποσυρθούν άπαξ και δια παντός από οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα εάν θέλουμε όντως ο νέος εθνικός στόχος της πατρίδας μας να είναι η παραγωγή».
Αναλυτικά το ψήφισμα των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων:
«Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφών Περιφέρειας Θεσσαλίας και οι Σύλλογοι Αγελαδοτρόφων Εξωτερικής Βοσκής των Νομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας καλούμε την κυβέρνηση την ύστατη στιγμή να μας ακούσει και να αποτρέψει την εξόντωση του κλάδου μας προχωρώντας άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:
1) Να δώσει λύση το Υπουργείο στο πρόβλημα με τους επιλέξιμους βοσκοτόπους. Εδώ και δύο μήνες ο αναπληρωτής υπουργός κ. Αποστόλου σε συνάντηση που είχαμε δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βοσκής έτσι ώστε μέχρι τον Δεκέμβριο να δοθούν τα οριστικά δικαιώματα της νέας ΚΑΠ. Πέρασαν 2 μήνες δεν έχουν γίνει προσωρινά διαχειριστικά σχέδια και φοβόμαστε ότι τον Δεκέμβριο όταν θα δοθούν τα οριστικά δικαιώματα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα.
2) Να δεσμευτεί του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για φθηνό πετρέλαιο στους κτηνοτρόφους και στην μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
3) Να καταργηθεί η σχεδιαζόμενη απότομη και μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι λειτουργούν σε επίπεδο οικογένειας και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές 2 και 3 μέλη. Με την αύξηση των εισφορών θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός των ασφαλισμένων και σε μία οικογένεια θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές μόνο ένα μέλος αυτής. Επίσης με τα σχεδιαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης πολλοί κτηνοτρόφοι δεν θα αντέξουν και θα σταματήσουν να ασκούν το επάγγελμα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να μην υπάρξει τελικά όφελος για τον ασφαλιστικό φορέα και όλα να είναι ένας φαύλος κύκλος χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
4) Να αρθεί άμεσα η απότομη και μεγάλη αύξηση της Φορολογίας των κτηνοτρόφων και των αγροτών και να καθίσουμε να συζητήσουμε ένα δίκαιο τρόπο φορολόγησης μας. Δεν είμαστε αντίθετοι στο να φορολογηθούμε απλώς μας εξοργίζει το γεγονός ότι τόσα χρόνια κανένας δεν μας κάλεσε να συζητήσουμε για την φορολογία μας και μόλις το ζήτησαν οι θεσμοί η κυβέρνηση άμεσα το προωθεί προς ψήφιση. Αυτά τα μέτρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό της κτηνοτροφίας καθώς όπως είδαμε όλα αυτά τα χρόνια στους υπόλοιπους κλάδους που εφαρμόστηκαν (ελεύθεροι επαγγελματίες καταστηματάρχες κ.α.) τα λουκέτα είναι καθημερινά.
5) Να αρθεί άμεσα η αποτρόπαια αύξηση του ΦΠΑ στο 23% των κρεάτων για να μπορούν οι έλληνες πολίτες να αγοράσουν ελληνικό κρέας.
6) Να αρθεί άμεσα η αύξηση του ΦΠΑ σε 23% των συσκευασμένων ζωοτροφών και να υπάρχει ένας συντελεστής 13% όπως είναι στις μη συσκευασμένες ζωοτροφές. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως ένα τσουβάλι δύναται να αυξήσει κατά 10% την τιμή των ζωοτροφών. Και μετά μιλάμε για μείωση κόστους παραγωγής. Να σας υπενθυμίσουμε ότι οι μικροί κτηνοτρόφοι που δεν έχουν πολλά λεφτά για να αγοράσουν χόρια διαστροφές την περίοδο του θέρους πάνε με τα αγροτικά και αγοράζουν ζωοτροφές πολλές φορές από λίγο και τις οποίες αναγκαστικά τις παίρνουν σε τσουβάλια. Είναι που θέλετε να προστατέψετε τους μικρούς από τους μεγάλους.
7) Να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε διαχωρισμό των εισφορών ανάμεσα σε αγρότες και κτηνοτρόφους και να προστεθούν οι ασθένειες που αφανίζουν κοπάδια σε αυτές που αποζημιώνονται. Επίσης ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να κάνει πρόληψη ούτως ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στην αρχή και όχι όταν είναι πολύ αργά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το