Ελλάδα

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου-Στόχος πολιτική λύση στη Ρίγα

 

Με τον χρόνο σε συνδυασμό με τη ρευστότητα να πιέζουν ασφυκτικά την Αθήνα, η κυβέρνηση επιχειρεί όσο το δυνατό γρηγορότερα να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές και να καταφέρει να καταβάλει τις βαριές υποχρεώσεις της το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου την ίδια στιγμή που στο ΔΝΤ γίνονται σκέψεις για στάση πληρωμών έστω και από την ιταλική έδρα.

Η Αθήνα επιθυμεί μια ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα και γι αυτό οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επικαιροποιεί τα επόμενα 24ωρα τη λίστα με τις προτάσεις της ώστε να ελαχιστοποιήσει τα εμπόδια που θα απομένουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας.

Άλλωστε η εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων στον ΦΠΑ και τα εργασιακά ήταν όπως φαίνεται και το αντικείμενο των συσκέψεων που είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γ. Βαρουφάκη και τον Ευκλ. Τσακαλώτο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι στη Ρίγα ο πρωθυπουργός να ζητήσει πολιτική απόφαση για όσο το δυνατόν λιγότερο θέματα και να φύγει από την πρωτεύουσα της Λετονίας με τη συμφωνία που θα ανοίξει τους κρουνούς του χρήματος προς την Ελλάδα λίγο πριν το οριστικό στέγνωμα των ταμείων.

Όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist, η Ελλάδα επιδιώκει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και το 2016, να μην γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και να προχωρήσει σε πρόγραμμα επενδύσεων.

Από την άλλη όμως οι δανειστές ζητούν σταθερά παρεμβάσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κ. Ντομπρόβσκις να δηλώνει όχι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και χρειάζεται επιτάχυνση. Την ίδια στιγμή που κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις και οι πληροφορίες θέλουν Αθήνα και δανειστές να ανταλλάσσουν emails με φρενήρη ρυθμό, ήρθε και η αποκάλυψη από το Channel 4, εγγράφου που τάραξε τα νερά.

Ωστόσο όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του «Έθνους» στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, το έγγραφο ανήκει στην ιταλική έδρα του ΔΝΤ και περιγράφει σχεδόν τα όσα είπε ο Πόλ Τόμσεν την Πέμπτη στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου. Το ΔΝΤ δεν δέχεται μερική συμφωνία αλλά θέλει ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πρόσβαση στους υπουργούς για στοιχεία και θέτει σύμφωνα με πληροφορίες και θέμα ακύρωσης των 4.100 επαναπροσλήψεων στο Δημόσιο.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το