Οικονομία

Αλλάζουν όλα στις συντάξεις: Ψηφιακά θα εκδίδεται το 35% τον Ιούνιο του 2020

Με νομοθετική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή γίνεται το πρώτο βήμα για την ψηφιακή σύνταξη. Τις σχετικές εξαγγελίες έκαναν έπειτα από διυπουργική σύσκεψη οι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση ανοίγει ψηφιακό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο μητρώο πολιτών που τηρείται στο ΥΠΕΣ και στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Στόχος είναι να αλλάξουν κάποια πεδία στα μητρώα και να τοποθετηθούν τα απαραίτητα «κλειδιά», ώστε να επιταχυνθεί η διαλειτουργικότητα των μητρώων, κάτι που θα βοηθήσει στη διαδικασία επίσπευσης της έκδοσης και καταβολής συντάξεων, επιδομάτων και παροχών προς τους δικαιούχους. Αναλυτικά η νομοθετική ρύθμιση θα επιτρέπει την αυτοματοποιημένη λήψη δεδομένων από το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών», το οποίο θα εμπλουτιστεί με τον ΑΜΚΑ κάθε ασφαλισμένου, ώστε να επιτευχθεί η άμεση έκδοση συντάξεων. Στόχος είναι το 34,37% των συντάξεων, από την 1η Ιουνίου 2020 να εκδίδονται ψηφιακά. Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν τον συντονισμό των ενεργειών των υπηρεσιών των τριών υπουργείων, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για «μεγάλη μεταρρύθμιση» και «ψηφιακό μετασχηματισμό» του υπουργείου Εργασίας, με στόχο να επιταχυνθεί το συντομότερο δυνατό η απονομή της σύνταξης και την 1η Ιουνίου του 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων να εκδίδονται ψηφιακά. «Είναι μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία γίνεται σήμερα με τη συνδρομή και τον συντονισμό των δύο υπουργών, του κ. Θεοδωρικάκου και του κ. Πιερρακάκη, τους οποίους ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο συντονισμός της κυβέρνησης, η συνδρομή των υπουργών και η πολιτική πρωτοβουλία θα φέρουν πολύ γρήγορα καρπούς θεαματικούς πάντα προς διευκόλυνση των πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Με την αναγραφή του ΑΜΚΑ σε όλα τα έγγραφα γίνεται το πρώτο βήμα για την σταδιακή ψηφιοποίηση των συντάξεων. Το επόμενο μεγάλο βήμα αναμένεται να ακολουθήσει τον Νοέμβριο με σχέδιο νόμο για την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας», δηλαδή το εθνικό μητρώο ασφάλισης και ασφαλιστικής ικανότητας.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις ο κ. Βρούτσης διευκρίνησε πως θα ακολουθηθεί παράλληλη πορεία, μέσα από την οποία θα καταβληθεί προσπάθεια με ένα νέο οργανωτικό σχήμα να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής τους. «Αλλάζουμε το μέλλον και αντιμετωπίζουμε μια παθογένεια δεκαετιών», τόνισε ο κ. Βρούτσης προσθέτοντας πως «με τα πρώτα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε οι εκκρεμείς συντάξεις και υποθέσεις που αφορούν το υπουργείο Εργασίας συνολικά ξεπερνούν τις 450.000».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε πως «η συντονισμένη δουλειά των τριών Υπουργείων, που καθορίστηκε με τη σημερινή μας συνάντηση, αφορά στα θέματα που ανέφερε ο κ. Βρούτσης. Το υπουργείο Εσωτερικών θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια με νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα αφορά τη χρήση του Μητρώου των Πολιτών, το οποίο υπάγεται ως ηλεκτρονική δομή στο υπουργείο Εσωτερικών, νομοθετική παρέμβαση που θα γίνει αμέσως με το πολυνομοσχέδιο που από κοινού καταθέτουμε με τους συναδέλφους τις αμέσως επόμενες ημέρες προκειμένου να αξιοποιηθεί το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών και να μπει μέσα στα στοιχεία πληροφόρησης και ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης)».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε πως «η ψηφιακή πολιτική είναι μέσο. Μέσο για να κάνει τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη. Σήμερα μιλήσαμε για την επιτάχυνση απονομής των νέων συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας μίλησε για το 34,37% της έκδοσης των νέων συντάξεων από την 1η Ιουνίου του 2020. Το σχέδιο είναι πολύ συγκεκριμένο, θα πραγματοποιηθεί ακριβώς σε αυτές τις ημερομηνίες και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Στην πορεία ο στόχος θα είναι ολοένα και περισσότερες συντάξεις να εκδίδονται αυθημερόν».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το