Κόσμος

Αλλάζουν όλα στις μετακινήσεις προς την Ευρώπη–Αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα

airport708_0

Δραματικές αλλαγές στις μετακινήσεις πολιτών στην Ε.Ε. αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 28 μετά το μακελειό στο Παρίσι.

Στην έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες πήραν μια σειρά αποφάσεων που θα οδηγήσουν μείζονες αλλαγές – ακόμη και για ευρωπαίους πολίτες – μεταξύ των οποίων και της συνθήκης Σένγκεν.

Οπως συμφωνήθηκε:

  • Θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ – μέτρο που θα αφορά και σε Ευρωπαίους πολίτες.
  • Την άμεση εφαρμογή των απαραίτητων συστηματικών και συντονισμένων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, ανάμεσά τους και σε άτομα που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.
  • Να μην ελέγχεται μόνο η ταυτότητα των επιβατών/ταξιδιωτών αλλά τα στοιχεία τους να αντιπαραβάλλονται με εκείνα των εθνικών και ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων, όπως το SIS (Σύστημα Πληροφοριών της Σένγκεν) και της Interpol, προκειμένου να λαμβάνονται πληροφορίες για ξένους μαχητές και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.
  • Να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015 η δημιουργία μητρώου επιβατών πτήσεων (το λεγόμενο PNR). Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές. Θα αφορά τα στοιχεία των επιβατών και για εσωτερικές πτήσεις, αν και παραμένει άγνωστος ο χρόνος μέχρι του οποίου θα διατηρούνται τα στοιχεία του μητρώου.
  • Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει έως το τέλος του έτους μία αναθεώρηση των όρων της Συνθήκης Σένγκεν.
  • Να ενισχυθούν οι περιορισμοί στο λαθρεμπόριο όπλων.
  • Να αναβαθμιστούν τα συστήματα ελέγχου στα σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν μέχρι τον Μάρτιο του 2016: Ηλεκτρονική σύνδεση με τις σχετικές βάσεις δεδομένων της Interpol σε όλα τα σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων, αυτόματος έλεγχος ταξιδιωτικών εγγράφων κ.λπ.
  • Συστηματική εγγραφή, συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων, για πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στη ζώνη Σένγκεν, είτε είναι μετανάστες, είτε αιτούνται διεθνούς προστασίας
  • Συστηματικός έλεγχος ασφαλείας με τη χρήση σχετικών βάσεων δεδομένων και η διασφάλιση ότι τα hotspot θα είναι εφοδιασμένα με την κατάλληλη τεχνολογία.
  • Η Europol θα στείλει αξιωματούχους σε όλα τα hotspot για να ενισχύσουν τη διαδικασία ελέγχου.
  • Ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα που είναι πιο «ευάλωτα» και η αποστολή -όταν απαιτείται- ομάδων παρέμβασης στα σύνορα και αστυνομικών για να διασφαλίσουν τους συστηματικούς ελέγχους.
  • Να καταθέσει προτάσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να επιτραπούν οι συστηματικοί έλεγχοι σε ευρωπαίους πολίτες, ανάμεσά τους για την επαλήθευση βιομετρικών δεδομένων με βάση τα στοιχεία στις βάσεις δεδομένων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν
  • Να παρέχει νομική βάση για τη συμβολή της Frontex στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και να της παρέχει πρόσβαση στις σχετικές βάσεις δεδομένων.

be49e4f7-1f54-47f9-b553-e61a4050549a_large

«Λάβαμε ισχυρές, επιχειρησιακές αποφάσεις, με αποτελέσματα που πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του έτους» είπε ο Καζνέβ, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου είπε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν «να ενισχύσουν σημαντικά» τα μέσα καταπολέμησης του βίαιου εξτρεμισμού.
Ο Ετιέν Σνάιντερ, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, είπε ότι η άμεση και ενισχυμένη δράση «δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση».

c79e0cf5-5a89-496c-954b-40f5ee688133_large

Αβραμόπουλος: Η φωνή της Γαλλίας ακούστηκε

Σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος Επίτροπος για την Μετανάστευση τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η φωνή της Γαλλίας ακούστηκε σήμερα. […] Όλοι μας έχουμε επηρεαστεί από τα γεγονότα που συνέβησαν στο Παρίσι. Δεν είναι μόνο η Γαλλία που δέχθηκε επίθεση, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και το σύστημα αξιών της. Γι’ αυτό το λόγο, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία μια Ευρωπαϊκή απάντηση. Και αυτή η απάντηση δόθηκε σήμερα».

Ο κ. Αβραμόπουλος απαντώντας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών επεσήμανε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι μια ιδέα. Μια “ιδανική” ιδέα. Πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό. Πιστεύω ότι αυτό που είπα ανταποκρίνεται στις ανάγκες». Αναφορικά με την Τουρκία είπε πως «είναι από τους βασικούς παίκτες στην περιοχή. Βρισκόμαστε σε διάλογο και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να τελειοποιήσουμε το σχέδιο δράσης».

Τέλος, σε σχέση με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας για τα εσωτερικά σύνορα, ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι: Εάν μια χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές για την εσωτερική της ασφάλεια, έχει το δικαίωμα να επανεισάγει για μια περιορισμένη χρονική περίοδο συνοριακούς ελέγχους.

unnamed_171

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το