Τοπικά

Αλλάζει από του χρόνου ο χαρακτήρας των Θρησκευτικών- Ελάχιστοι μαθητές στη Μαγνησία ζήτησαν απαλλαγή “Θ”

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑ
Στο πλαίσιο ενημέρωσης των καθηγητών Θεολογίας χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού Αγίου Κωνσταντίνου ημερίδα για τα νέα βιβλία και αναλυτικά προγράμματα

Αλλάζει από την ερχόμενη χρονιά το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών και στρέφεται στην θρησκειολογική διάσταση, καθώς το σχολείο αλλάζει γενικότερα με την ενσωμάτωση όλο και περισσότερων αλλοδαπών μαθητών.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των καθηγητών Θεολογίας χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού Αγίου Κωνσταντίνου ημερίδα για τα νέα βιβλία και αναλυτικά προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Τα νέα βιβλία θα διανέμονται από το Δημοτικό και σταδιακά θα μοιραστούν και στους μαθητές του Λυκείου.

Η σχολική σύμβουλος Λάρισας και Μαγνησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών κ. Φωτεινή Σταλίκα έκανε την ενημέρωση στους καθηγητές τονίζοντας πως «η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί ουσιαστικά αποτελούσε και την πρώτη ενημέρωση για το νέο σχολείο και τα νέα αναλυτικά προγράμματα. Οι θεολόγοι είναι αυτοί που βάλλονται από τις αλλαγές, καθώς αλλάζει όλο το πλαίσιο του μαθήματος. Μέχρι και σήμερα τα Θρησκευτικά είναι ένα μάθημα κατήχησης, ομολογιακό, με ορθόδοξο χαρακτήρα. Επειδή, όμως η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει, είναι πιο πολυπολιτισμική με την εισροή πολλών προσφύγων, ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης θέλει να δημιουργήσει ένα ανοικτό σχολείο που οι μαθητές θα ανέχονται τη διαφορετικότητα. Άλλωστε σε μερικά χρόνια τα ελληνικά σχολεία θα διαθέτουν και αρκετούς μαθητές που θα πιστεύουν σε άλλες θρησκείες. Γι’ αυτό και οι σχολικοί σύμβουλοι ενημερώνουν τους θεολόγους για το καινούριο που έρχεται. Η άποψη του υπουργού είναι πως, αν οι θεολόγοι θέλουν να παραμείνει το μάθημα των Θρησκευτικών με χαρακτήρα κατήχησης, τότε θα πρέπει να γίνουν ωρομίσθιοι στην Εκκλησία. Το μάθημα των Θρησκευτικών θα είναι δίωρο στο Λύκειο, αλλά θα έχει θρησκειολογικό χαρακτήρα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων Μαγνησίας κ. Δημήτρης Μάνος τόνισε πως «αναμένεται το ΦΕΚ για την εκτύπωση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα διδάσκονται. Ο προβληματισμός των θεολόγων είναι, αν με τις αλλαγές που ακούγονται μεταμορφώνεται και ο χαρακτήρας του μαθήματος».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ούτε 1% δεν είναι το ποσοστό μαθητών που ζητούν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Για το θέμα των απαλλαγών η κ. Σταλίκα τόνισε πως «μας κάνει εντύπωση που, ενώ οι μαθητές αλβανικής καταγωγής μπορεί να πάρουν απαλλαγή, εντούτοις επιλέγουν να διδάσκονται τα Θρησκευτικά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το