Τοπικά

Αλλάζει η όψη των οικισμών Κριθαριάς – Πλακών

Πλούσια δράση παρουσιάζει ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός – Αθλητικός και Αλιευτικός Σύλλογος Οικισμών Κριθαριά και Πλάκες Βόλου Ν. Μαγνησίας «Ο Νέος Απόστολος», όπου μέσα από συνεργασίες έχει καταφέρει να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα των οικισμών Κριθαριά και Πλάκες. Το ΔΣ και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σπύρος Μάμαλης δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.
Η σκληρή δουλειά χαρακτηρίζει το ΔΣ και τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μάμαλη, όπου με δημιουργικότητα και με ικανότητα συνεργασίας, διοίκησης και επικοινωνίας έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα των οικισμών Κριθαριά και Πλάκες.
Ο κ. Μάμαλης βρίσκεται στο τιμόνι του Συλλόγου ως πρόεδρος για τρίτη διετία προσπαθώντας για την επίλυση προβλημάτων της περιοχής και τη δημιουργία ψυχαγωγικών, πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Ο κ. Σπύρος Μάμαλης, πρόεδρος του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού – Αθλητικού και Αλιευτικού Συλλόγου Οικισμών Κριθαριά και Πλάκες Βόλου Ν. Μαγνησίας «Ο Νέος Απόστολος»

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάδειξη των δύο οικισμών, Κριθαριά και Πλάκες, που αποτελούν ένα τμήμα της Μαγνησίας με μεγάλο φυσικό κάλλος, με άριστο κλίμα, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη του Βόλου και μέχρι πρότινος έχρηζε λύσης πολλών προβλημάτων. Σκοπός μας ακόμη είναι η διάσωση και η ανάδειξη της ιστορίας των οικισμών μας, ενισχύοντας πάντα την παράδοση του τόπου μας. Επιπρόσθετα η καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Συλλόγου αφενός και αφετέρου η επαφή με μέλη άλλων συλλόγων με τους κατοίκους γενικά της Μαγνησίας και τους επισκέπτες αυτής αποτελεί βασική επιδίωξη».
Με τη συνεργασία του Δήμου έχει ήδη εξασφαλιστεί η διάνοιξη, η ασφαλτόστρωση και η τσιμεντόστρωση δρόμων, καθώς και η ονοματοδοσία αυτών με ονόματα ανθέων, ενώ με σκοπό τον εξωραϊσμό των περιοχών, επιτυγχάνεται ο τακτικός καθαρισμός της ακτής, του λιμένα, του πάρκου, του γηπέδου, της μαρίνας, καθώς και όλων των δρόμων των οικισμών.
«Χάρη στην τακτική καθαριότητα, το 2019 η ακτή θα πάρει και τη Γαλάζια Σημαία, ενώ θα ανοίξουν και κάποια καταστήματα που θα μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετείται χειμώνα-καλοκαίρι» σημείωσε ο ίδιος.

Το καλοκαίρι που πέρασε, λόγω των καιρικών συνθηκών, υπήρξε αναβολή αρκετών εκδηλώσεων, παρόλα αυτά όμως επισκέφτηκε την περιοχή αρκετός κόσμος, αποκομίζοντας άριστες εντυπώσεις. Διοργανώθηκαν θεατρικές παραστάσεις, αστροβραδιές, κινηματογραφικές προβολές, μουσικές και αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ενημερωτικές ομιλίες, εκδρομές και κρουαζιέρες που συνέθεσαν φέτος ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να ικανοποιήσει μια ευρεία γκάμα απαιτήσεων. Πολλές από τις εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.
Με ιδιαίτερη φροντίδα οργανώνεται κάθε χρόνο η εορτή και το πανηγύρι του Ιερού Ναού «Ο Νέος Απόστολος», που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες από τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο και την εθελοντική ομάδα του σωματείου, την οποία καταρτίζει και οργανώνει το Δ.Σ.
Κάθε χρόνο, τον μήνα Αύγουστο, μαζεύονται στο γήπεδο της Κριθαριάς πάνω από 200 παιδιά, καθώς έρχονται και από τους γύρω οικισμούς για να αθληθούν, πραγματοποιώντας αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ προσδίδοντας ζωντάνια σε όλη την περιοχή. Στη φετινή εκδήλωση χορηγήθηκαν διαφημιστικά μπλουζάκια, επαίνους και μετάλλια σε μικρούς και μεγάλους που τιμήθηκαν για τη συμμετοχή τους, με την επίδοση να γίνεται από τον παλαίμαχο και διεθνή ποδοσφαιριστή Νικόλαο Τζίνη, μέλος του Συλλόγου και κάτοικο Πλακών-Κριθαριάς.
Μια ακόμη σημαντική κίνηση είναι η δημιουργία τράπεζας αίματος για όλα τα μέλη του Σωματείου που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Βόλου σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του «Αχιλλοπούλειου».

Ο Σύλλογος προσβλέπει και σε άλλες ενέργειες, ώστε να επιλυθούν προβλήματα και να υλοποιηθούν έργα πολύ σύντομα. «Στη βορειοανατολική Κριθαριά είχε γίνει δωρεά, εδώ και αρκετά χρόνια, από ιδιοκτήτη προς τον Δήμο Βόλου τεμαχίου 2.950 μέτρων, στο οποίο κόπηκαν δρόμοι και παραχωρήθηκαν στον οικισμό, χωρίς όμως ποτέ να γίνει η νόμιμη αποδοχή από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και να μην μπορούν να οικοδομήσουν. Οι δρόμοι με τον καιρό μπαζώθηκαν και η περιοχή διακρινόταν ως ενιαίο αγροτεμάχιο. Σήμερα με τη βοήθεια του Συλλόγου και του Δήμου, η παραχώρηση αυτή θα προχωρήσει, εφαρμόζοντας συμβολαιογραφική πράξη, οι δρόμοι αυτοί θα ανοίξουν και θα επιλυθεί έτσι το γνωστό κυκλοφοριακό πρόβλημα της άνω Κριθαριάς και ως εκ τούτου οι κάτοχοι των οικοπέδων που είχαν προσύμφωνα, θα μπορούν να προχωρήσουν σε συμβόλαια για να μπορούν να οικοδομήσουν» επισήμανε ο κ. Σπ. Μάμαλης.
Ο ίδιος ανέφερε πως λόγω των σταθμών διοδίων που θα τοποθετηθούν στον κόμβο Βελεστίνου, όλα τα βαρέα οχήματα διέρχονται από την οδό Αθηνών φθάνοντας μέχρι Μικροθήβες, περνώντας από όλους τους οικισμούς. «Τούτο καθίσταται πολύ επικίνδυνο. Είναι αδιανόητο για την επιβολή ενός τέτοιου περιοριστικού και καταχρηστικού μέτρου το υπουργείο να επικαλείται τη δήθεν διασφάλιση της οδικής ασφάλειας και τη ρύθμιση του φόρτου κίνησης από φορτηγά και βαρέα οχήματα άνω των 3,5 τόνων με την υποχρεωτική διέλευση εντός του δικτύου της ΠΑΘΕ (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), χωρίς πρωτίστως να έχει εξασφαλίσει τη μη διέλευση των βαρέων οχημάτων από την πόλη του Βόλου, αλλά και την Ε.Ο. Βόλου-Μικροθηβών. Οι οικισμοί μας σίγουρα δεν το αντέχουν» τόνισε ο ίδιος.
Το καλοκαίρι του 2018 δόθηκε το πράσινο φως και επιλύθηκαν αρκετά από τα προβλήματα με τη συνδρομή του Δήμου. «Έχει προχωρήσει η μελέτη που μόλις θα χρηματοδοτηθεί, πιστεύουμε πως θα δώσει και την οριστική λύση σε όλο το προβληματικό δίκτυο ύδρευσης της περιοχής» ανέφερε και συμπλήρωσε πως θα έρθει το φυσικό αέριο σε όλο το δυτικό παραλιακό μέτωπο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το