Τοπικά

Άλλαξε επάγγελμα το 20% των ηλεκτρολόγων στη Μαγνησία “Θ”

ilektrologoi

Η «βουτιά» στην οικοδομική δραστηριότητα, η μεγάλη μείωση της κίνησης για εργασίες που ζητούν τα σπίτια αλλά και η γενικότερη οικονομική κρίση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον κλάδο των ηλεκτρολόγων και ήδη το 20% αυτών αναγκάστηκε και άλλαξε επάγγελμα αναζητώντας μια καλύτερη διέξοδο μέσα σε ένα πολύ θολό τοπίο.

Την αναδουλειά, την απογοήτευση και την απουσία ενός ορίζοντα πάνω στον οποίο να μπορούν να ελπίζουν οι ηλεκτρολόγοι, αποτυπώνει ο αντιπρόσωπος του συνδέσμου των ηλεκτρολόγων στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ  κ. Θέμης Αρχοντάκης λέγοντας πως «οι ηλεκτρολόγοι στη Μαγνησία ήταν προ κρίσης 262 άτομα. Αλλά με την εκδήλωση της κρίσης ο αριθμός τους άρχισε να μειώνεται αρκετά. Κάποιοι συνάδελφοι έφυγαν και με σύνταξη, το σημαντικό όμως είναι πως πλέον απομείναμε μόλις 160».

Η οικονομική κρίση ήταν τόσο γερή για το σύνδεσμο των ηλεκτρολόγων, ώστε 40 ηλεκτρολόγοι αναγκάστηκαν και άλλαξαν επάγγελμα στην αγωνία τους να βρουν μια καλύτερη τύχη.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης «σαράντα συνάδελφοι άλλαξαν επάγγελμα. Άλλος έκανε ουζερί, άλλος έγινε ντιλίβερι για να δώσει γάλα στα παιδιά του, ενώ υπάρχουν και αυτοί που άνοιξαν καταστήματα με διάφορα προϊόντα, όπως τυρόπιτες, σουβλατζίδικο. Και δεν φταίει μόνο η κρίση που έπιασε την οικοδομή και την οποία λίγο-πολύ αναμέναμε από τη στιγμή που η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα άγγιξε το 83%».

Ο κ. Αρχοντάκης αναφέρεται στη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση που δεν ευνόησαν τους επαγγελματίες λέγοντας πως «όλα τα μέτρα που πάρθηκαν την περασμένη τετραετία, οδήγησαν πολλούς συναδέλφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Και δεν φτάνει μόνο αυτό που έγινε, αφού έχουμε και τη μαύρη αδήλωτη εργασία από συναδέλφους που είναι στο δημόσιο τομέα κυρίως αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να πληρώνουν από το πρώτο ευρώ το φόρο, όπως κάνουμε εμείς. Ο κλάδος μας στενάζει κάτω από τα προβλήματα και την ίδια στιγμή έχουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τη μαύρη εργασία, την υπερφορολόγηση, τα ασφαλιστικά ταμεία που λειτουργούν ληστρικά απέναντί μας και μας ζητούν να πληρώσουμε για παροχές που δεν είχαμε ποτέ, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ο κ. Αρχοντάκης υπογραμμίζει «πως οι περισσότεροι από τους 160 ηλεκτρολόγους που απέμειναν, έχουν εγκαταλείψει την επαγγελματική στέγη, αφού ήταν ασύμφορο. Έτσι λειτουργούν με ένα τηλέφωνο και με τις γνωριμίες που έχουν απομείνει. Ο ηλεκτρολόγος ακόμη και τα δέκα ευρώ τα έχει ανάγκη σήμερα. Τόσο πολύ χαμηλά έχουμε φτάσει στον κλάδο. Και οι συμπολίτες στα σπίτια τους, μόνο, όταν φτάσουν στο όριο, αναγκάζονται και ζητούν τη βοήθεια από τον ηλεκτρολόγο. Αλλά και στις οικίες η δουλειά έχει πέσει. Εξάλλου και ορισμένοι συμπολίτες ασχολούνται μόνοι τους για την επιδιόρθωση ζημιών, όπως να αλλάξουν μια πρίζα».

Ο κ. Αρχοντάκης καταλήγει λέγοντας πως «εμείς έχουμε λύσεις και προτάσεις, αλλά κανείς αρμόδιος δεν υιοθετεί τις απόψεις μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το