Ελλάδα

Άλλαξαν το Ε9 με σκοπό να πάρουν αποζημιώσεις

Επιτήδειους που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους εντόπισαν οι φορολογικές αρχές.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έπειτα από ελέγχους των ηλεκτρονικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα για κρατική αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr), ανακάλυψαν πιθανά φαινόμενα καταστρατήγησης μέτρων στήριξης. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν 500 αιτήσεις για ζημιές που έγιναν σε 6 κτίρια, ενώ άλλοι τροποποίησαν το έντυπο Ε9 για να επωφεληθούν των μέτρων. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι επιτήδειοι δήλωσαν δικαιώματα από ακίνητα που επί της ουσίας δεν είχαν, υποβάλλοντας αίτηση για κρατική αρωγή και στη συνέχεια τα διέγραψαν από το Ε9.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και απρόσκοπτης συνέχισης της διαδικασίας χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές συμπολίτες μας, αποφασίστηκε και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το προσωρινό «πάγωμα» αποπληρωμής των συγκεκριμένων αιτήσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω ελέγχου και διασταύρωσης της ακρίβειας του περιεχομένου τους. Σε περίπτωση που τα ευρήματα των ελέγχων καταδείξουν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και ενωσιακών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι υποθέσεις αυτές να παραπεμφθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη και να διερευνηθούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Αναλυτικότερα οι Αρχές εντόπισαν:

1.​ Σε συγκεκριμένη περιφέρεια, στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, διαπιστώθηκαν ζημιές συνολικά σε 6 κτίρια –είτε αυτές αφορούν οικίες είτε επαγγελματικούς χώρους– έχουν γίνει συνολικά αιτήσεις για αποζημίωση από περισσότερους από 500 ΑΦΜ.

2. Πάνω από 4.700 άτομα υπέβαλαν νέα δήλωση Ε9, εμφανίζοντας δικαιώματα επί ακινήτων μετά τις 10.8.2021, ημερομηνία ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης των πυροπλήκτων από το υπουργείο Οικονομικών. Υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις που, ενώ υπέβαλαν δήλωση Ε9 με νέο δικαίωμα επί ακινήτου, εν συνεχεία, και αφού υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για αποζημίωση στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, φαίνεται να διέγραψαν το συγκεκριμένο δικαίωμα επί ακινήτου από την περιουσιακή εικόνα Ε9.

3.​ Υπήρξαν μεταβολές Ε9, στις οποίες φαίνεται να μεταβλήθηκε η τοποθεσία ακινήτων από μη πληττόμενη σε πληττόμενη περιοχή.

Αυτονόητο είναι ότι για όλες αυτές τις περιπτώσεις «πάγωσε» άμεσα η διαδικασία πληρωμής, όπως προαναφέρθηκε, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία αποστολής επιστολών στους συγκεκριμένους πολίτες ζητώντας να προσκομιστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι έλεγχοι επιβεβαίωσης της καταστροφής των ακινήτων που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, αντίστοιχες υποθέσεις καταστρατήγησης μέτρων της πολιτείας, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη για διερεύνηση και επιβολή στους παραβάτες των προβλεπόμενων από τον νόμο κυρώσεων. Σημειώνεται ότι όσοι έχουν υποβάλει στην πλατφόρμα arogi.gov.gr αίτηση για τη χορήγηση κρατικής αρωγής, έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε τροποποίηση ή ακόμη και ανάκλησή της μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το